ΕΚΠΑ και ΕΜΠ «πάνε» Κύπρο - Διερευνούν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους τη Λάρνακα για τη δημιουργία Παραρτημάτων
ΕΜΠ και ΕΚΠΑ αναζητούν χώρο για για παραρτήματα στην Λάρνακα της Κύπρου

Σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο, αξιωματούχοι δύο ελληνικών ΑΕΙ βρέθηκαν τον τελευταίο καιρό στη Λάρνακα διερευνώντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους την πόλη.

Συγκεκριμένα το τελευταίο διάστημα βρέθηκαν στην Λάρνακα αξιωματούχοι τόσο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), όσο και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου  διερευνώντας το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν ως βάση τους τη Λάρνακα για τη δημιουργία Παραρτημάτων.

Στην περίπτωση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) το ενδιαφέρον χαρακτηρίζεται, μάλιστα, θερμό. Έγκυρες πληροφορίες του philenews.com  αναφέρουν πως αντιπροσωπεία του Μετσόβιου Πολυτεχνείου βρέθηκε αρχές Απριλίου στη Λάρνακα και είχε συναντήσεις τόσο με τον δήμαρχο Λάρνακας, όσο και με άλλους τοπικούς φορείς και παράγοντες της πόλης. Η επιθυμία τους  είναι να δημιουργήσουν παράρτημα με έδρα τη Λάρνακα με πολλές από τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Στην αντιπροσωπία, μάλιστα, προτάθηκε χώρος στον οποίο θα μπορούσε να στεγαστεί το παράρτημα του ΕΜΠ. Πρόκειται για το κτήριο του Κοινοτικού Συμβουλίου της Ορόκλινης, η οποία θ’ αποτελεί από το καλοκαίρι γεωγραφικό διαμέρισμα του Δήμου Λάρνακας. Οι μεγάλοι χώροι του σύγχρονου κτηρίου, η τοποθεσία του, καθώς και το γεγονός πως μπορεί να παραχωρηθεί αφού όλες οι δημοτικές υπηρεσίες θα προσφέρονται από τον Δήμο Λάρνακας, ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν στην επιλογή του. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις φαίνεται να ικανοποίησαν εκ πρώτης τους αξιωματούχους του ακαδημαϊκού ιδρύματος της Ελλάδας, που πήραν σχέδια και φωτογραφίες από τους χώρους του Κοινοτικού Συμβουλίου. Οι αξιωματούχοι του ΕΜΠ προκαταρκτικά ικανοποιήθηκαν από τις εγκαταστάσεις, από το γεγονός πως η Ορόκλινη βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και σε κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και από τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής μετά και τη μετακίνηση των πετρελαιοδεξαμενών.

Το ΕΜΠ δεν γνωστοποίησε ακόμη ποιες από τις εννέα σχολές του, κάποιες εκ των οποίων έχουν πολύ ψηλά διαπιστευτήρια παγκοσμίως, επιθυμεί να φέρει στη χώρα μας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αξιωματούχοι του ΕΜΠ είχαν ήδη και μια πρώτη επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος, χωρίς να κατονομάσει το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό ίδρυμα, επιβεβαίωσε δημόσια, κατά την πρόσφατη τέλεση των εγκαινίων του Πάρκου Καλλιτεχνών Μεσόγειος, το ενδιαφέρον ελληνικών πανεπιστημίων για τη Λάρνακα και όχι μόνο.

Σ’ ό,τι αφορά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αντιπροσωπία του βρέθηκε πριν από περίπου δύο μήνες στη Λάρνακα, αφού επιθυμεί, επίσης, να δημιουργήσει παράρτημα στην Κύπρο. Το ενδιαφέρον των δημόσιων ΑΕΙ της Ελλάδας δεν είναι τυχαίο αυτή την περίοδο, αλλά σχετίζεται με την ψήφιση της νομοθεσίας για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην χώρα και την παροχή δυνατότητας στα δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα να δημιουργήσουν παραρτήματα στο εξωτερικό.

Οι φορείς της Λάρνακας, πάντως, επιθυμούν διακαώς την έλευση ιστορικών και αναγνωρισμένων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο θα δώσει πνοή στην πόλη και την επαρχία και θα δημιουργήσει επιπρόσθετες προοπτικές ανάπτυξης σ’ ένα τομέα που επιθυμούν να επενδύσουν.

Στο Τοπικό Σχέδιο για την περιοχή των πρώην διυλιστηρίων, μάλιστα, που βρίσκεται κοντά στην Ορόκλινη, προκρίνεται η δημιουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και φοιτητικών εστιών. Ήδη στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο από τα σημαντικότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Λάρνακας (American University of Cyprus και UCLan Cyprus), με την προσθήκη και νέων να είναι το ζητούμενο. Δεν είναι τυχαίο που ο Δήμος Λάρνακας επιθυμεί την εκμίσθωση γης από το κράτος για να δημιουργήσει φοιτητούπολη στην περιοχή του πρώην διυλιστηρίου, αλλά και το κτήριο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ) που βρίσκεται στον χώρο, προκειμένου να στεγάσει κάποια πανεπιστημιακή σχολή.

Δημοσκόπηση στην Κύπρο: Η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί ίδρυση παραρτήματος του ΕΚΠΑ

Όπως δείχνει δημοσκόπηση της ALCO στην Κύπρο για λογαριασμό του ΕΚΠΑ, το 87% υποστηρίζει ότι θα αντιμετώπιζε θετικά τη δημιουργία παρατήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο.

Δημοσκόπηση Alco

Μάλιστα, η θετική αντιμετώπιση εκφράζεται στη συντριπτική πλειοψηφία σε όλες τις δημογραφικές κατηγορίες και σε διαφορετικές περιοχές της Κύπρου.

Δημοσκόπηση Alco

Επιπλέον, θετική υποδοχή θα έχει ένα παράρτημα του ΕΚΠΑ στην Κύπρο από ανθρώπους όλων των μορφωτικών επιπέδων.

Δημοσκόπηση Alco

To σημαντικότερο χαρακτηριστικό που κατά τη γνώμη των Κυπρίων πολιτών πρέπει να έχει ένα Πανεπιστήμιο είναι η ποιότητα των σπουδών (53%) και ακολουθούν το υψηλό κύρος των διδασκόντων (22%), το υψηλό κύρος πτυχίου (20%) και η ιστορία και φήμη (3%).

Δημοσκόπηση Alco

Μάλιστα, υπέρ της δημιουργίας νέων πανεπιστημίων ως παραρτημάτων διεθνώς αναγνωρισμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού τάσσονται οι Κύπριοι πολίτες, καθώς το 88% πιστεύει ότι αυτή θα έχει θετική επίδραση στο επίπεδο των πανεπιστημιακών σπουδών.

Δημοσκόπηση Alco

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βροχή διαμαρτυριών στο alfavita.gr για τα θέματα της Φυσικής

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αινσταιν φυσικη
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!
"Εάν εγώ βάλω στους φοιτητές μου του 3ου έτους τέτοια θέματα-σπαζοκεφαλιές ο εξωτερικός εξεταστής του τμήματος θα μου τα γυρίσει πίσω"!
Καθηγητής Πανεπιστημίου για τα θέματα Φυσικής: Έκφραση σαδισμού, και αυτή είναι η ηπιότερη έκφραση που μπορώ να βρω!