mathites
Συμμετείχαν συνολικά 23 σχολεία με 35 ομάδες και γύρω στους 400 μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 20 Απριλίου 2024, η ημερίδα “Γιορτάζοντας τις φυσικές Επιστήμες στα Χανιά” που διοργανώνεται εδώ και 10 χρόνια από το Ε.Κ.Φ.Ε. Χανίων.

Φέτος η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο χώρο του 1ου Γε.Λ. Χανίων και είχε ως κεντρική της θεματική τη σύνδεση των Φυσικών Επιστημών με την Τέχνη. 

mathites

Συμμετείχαν συνολικά 23 σχολεία με 35 ομάδες και γύρω στους 400 μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων που παρουσίασαν στο κοινό τις εντυπωσιακές τους υλοποιήσεις από τις 09.30 έως τις 13.30. Οι μαθητές έγιναν δάσκαλοι, οι επισκέπτες μαθητές, οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι και όλα αυτά σε μία εκδήλωση - γιορτή των Φυσικών Επιστημών. Χωρίς άγχος εξετάσεων και βαθμών, με μόνη “αγωνία” να ...πετύχει το πείραμα! Για άλλη μια φορά αναδείχθηκε η σημασία της δημιουργικής εμπλοκής των παιδιών στη μάθηση αλλά, και του ρόλου των εκπαιδευτικών που τα καθοδήγησαν και τα υποστήριξαν ώστε να βγουν μπροστά, σε “πρώτο πλάνο”! 

Καθώς οι φυσικές επιστήμες αποτελούν ιδανικό πεδίο για την εφαρμογή μιας διερευνητικής διδακτικής πρακτικής, με την ευκαιρία και των νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών είναι καιρός, τα “κακοποιημένα” αντικείμενα της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας, της Γεωλογίας, της Αστρονομίας να αντιμετωπιστούν επιτέλους ως γνωστικά πεδία και όχι ως καύσιμα στην κούρσα για τις Πανελλήνιες. Σε μία τέτοια διαφορετική εκπαιδευτική θεώρηση, τα δεκάδες Ε.Κ.Φ.Ε. της χώρας με την εμπειρία που έχουν συγκεντρώσει, την άμεση επαφή με τους εκπαιδευτικούς αλλά και το εκπαιδευτικό υλικό που δημιουργούν μπορούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

epistimes

Στο απογευματινό μέρος της φετινής Γιορτής είχαμε τη σύνδεση και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων καθώς καθηγητές και συνεργάτες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης συζήτησαν μαζί μας για τη σχέση της Τέχνης με τις εφαρμοσμένες Φυσικές Επιστήμες. Τα σκαλοπάτια της εκπαίδευσης είναι διακριτά μεν, αλλά σε συνέχεια και αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης δράσης όλα αυτά τα 10 χρόνια μας δίνει ελπίδα ότι μπορούμε δημιουργήσουμε μία κρίσιμη μάζα, για να βελτιώσουμε την εκπαίδευση των παιδιών μας. Αρκεί βέβαια, ζητούμενο να είναι και η παιδεία και όχι ο στεγνός διαγ(κ)ωνισμός. 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ζητούνται Πιστοποιημένοι Εκπαιδευτές Ενηλίκων (Οικομολόγοι) με πολύ μεγάλες αμοιβές 

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/9

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σοφία Ζαχαράκη
Σοφία Ζαχαράκη: 1,8 εκατ. ευρώ για τη νέα εστία του ΔΙΠΑΕ - Θα στεγαστούν από τον Δεκέμβριο, 180 φοιτητές/τριες
Επίσκεψη και στο νέο, υπό κατασκευή, σχολείο στην Πολίχνη
Σοφία Ζαχαράκη: 1,8 εκατ. ευρώ για τη νέα εστία του ΔΙΠΑΕ - Θα στεγαστούν από τον Δεκέμβριο, 180 φοιτητές/τριες
panepistimio aigaiou
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Οι πανεπιστημιακοί σε απεργία την 1η Οκτωβρίου μαζί με εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
Ο Σύλλογος καλεί τα μέλη ΔΕΠ, συμβασιούχους και φοιτητές να συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στα νησιά όπου...
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Οι πανεπιστημιακοί σε απεργία την 1η Οκτωβρίου μαζί με εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα