Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Η ανταπόκριση του Συλλόγου Εστιακών για την πυρκαγιά στις Φοιτητικές Κατοικίες
Οι φοιτητές δίνουν διαφορετική εικόνα από τη διοίκηση του ιδρύματος

Εκτενή ενημέρωση για τη φωτιά που ξέσπασε στις Φοιτητικές Κατοικίες (ΦΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και απάντηση στη διοίκηση του ιδρύματος που δίνει διαφορετική εικόνα για την πυρασφάλεια και όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν, δίνει με ανακοίνωσή του ο σύλλογος των εσταικών φοιτητών του πανεπιστημίου.

Ανάμεσα σε άλλα, ο σύλλογος τονίζει ότι αν ψάχνει η Διοίκηση του Π.Ι. για «ένοχη ανοχή» και για «αυθαιρεσίες» να αναρωτηθεί πρώτα η ίδια, γιατί δέχτηκε σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα την μειωμένη και φέτος χρηματοδότηση (έχει ξεπεράσει το 70%), το πετσόκομμα για άλλη μια φορά του προσωπικού που οδηγεί σε υπολειτουργία όλων των υπηρεσιών και «τεντώνει» τους εργαζόμενους, την κατακόρυφη μείωση του διδακτικού προσωπικού αλλά και των εισακτέων σε μία σειρά από τμήματα, το κλείσιμο τμημάτων, κ.α

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών

Ανταπόκριση του Συλλόγου Εστιακών για την πυρκαγιά στις Φοιτητικές Κατοικίες (ΦΚ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

-Πως αντιδράσαμε απέναντι στην πυρκαγιά στις ΦΚ

Μετά από την φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της 3ης Απρίλη στις ΦΚ, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΣΕΦΠΙ), διασφαλίζοντας πρώτα τον απεγκλωβισμό των φοιτητών, την πλήρη εκκένωση του κτιρίου και την άμεση μεταφορά τους σε νέα δωμάτια, έδωσε έναν αγώνα για την δικαίωσή τους. Αποκαλύψαμε από τις πρώτες ώρες, ότι ΔΕΝ λειτούργησε ο συναγερμός και άλλοι μηχανισμοί πυρασφάλειας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικές συνέπειες!1Μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, αποφασίσαμε να προβάλλουμε τα αιτήματα:

1)Να μην γίνει η φοιτήτρια που έχασε τα πάντα από θύμα θύτης, να εμποδιστεί όποια προσπάθεια ενοχοποίησής.
2)Άμεση εγκατάσταση με έλεγχο του συλλόγου μας, μέτρων προστασίας που σήμερα δεν υπάρχουν (συναγερμοί αυτόματοι και χειροκίνητοι, φωλιές, πρωτόκολλα εκκένωσης, ασκήσεις πυρασφάλειας, διορισμός αρμόδιου προσωπικού,κ.α.),
3)Καταγραφή των απωλειών και αποζημίωση των πυρόπληκτων.

Για την υλοποίηση αυτών των αιτημάτων προχωρήσαμε, σε δύο δυναμικές διαδηλώσεις (4 και 11/4) με την στήριξη και συμμετοχή πολλών ακόμα Φοιτητικών Συλλόγων του Π.Ι., σε κατάληψη της Πρυτανείας (5/4) και μιας σειράς υπηρεσιών για να «δεχτεί» η Πρύτανης, να εντάξει στην θεματολογία της Συγκλήτου την πυρκαγιά(!) και τα αιτήματά μας. Στην Σύγκλητο της 9ης Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ίσως η μαζικότερη στα χρονικά κινητοποίηση φοιτητών και εργαζομένων του Π.Ι., όπου αναδείξαμε όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα για τα οποία πρέπει να αποφανθεί η Διοίκηση. Ακόμα μπόρεσαν όλα τα μέλη της Συγκλήτου να ακούσουν με τα ίδια τους τα αυτιά τις μαρτυρίες των πυρόπληκτων φοιτητών, που επιβεβαίωναν ένα προς ένα, όσα έχει επισημάνει ο ΣΕΦΠΙ στις ανακοινώσεις του.

Μετά από 3 και πλέον ώρες συνεδρίασης, κεκλεισμένων των θυρών, τα μέλη της Συγκλήτου αποχώρησαν λέγοντας πως «Δεν προλάβαμε να πάρουμε καμία απόφαση». Η ανακοίνωση2 της Πρυτανείας στις 18/4, μας διαφωτίζει για το πραγματικό περιεχόμενο της συζήτησης που έγινε. Για άλλη μια φορά, αντί να ζητηθούν οι προτάσεις που έκαναν οι εστιακοί φοιτητές και διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου, εξετάστηκε αποκλειστικά πως θα δοθεί άλλοθι για τις ευθύνες Υπουργείου Παιδείας και Διοίκησης, πως θα αποκρυφτεί και παραμορφωθεί η αλήθεια για την κατάσταση του Π.Ι. και τελικά πως θα ρίξουν τις ευθύνες στους εστιακούς φοιτητές.

1 https://sefpi.blogspot.com/2024/04/blog-post_8.html?m=1

2 https://uoi.gr/genikes/asfaleia-stis-foititikes-katoikies-i-ypefthynotita-einai-monodromos/

-Μια αναγκαία απάντηση στην «υπεύθυνη» Διοίκηση

Μετά από 15 μέρες επικοινωνιακής διαχείρισης και απραξίας(εκτός από ένα mail στους πυρόπληκτους για καταγραφή απωλειών, χωρίς αναφορά για αποζημιώσεις) η Διοίκηση με υπογραφή Πρύτανη, αποκαλύπτει επιτέλους ότι θέλει «να κάνει την κρίση ευκαιρία» και να πάψει να «ανέχεται» πλέον την μαχητική δράση του Συλλόγου Εστιακών. Ας μπούμε όλοι «στα παπούτσια» της και ας κατανοήσουμε τους προβληματισμούς της: Άραγε, πως θα καταφέρει να προχωρήσει στην εφαρμογή των ν. Πιερακκάκη και Κεραμέως, στην διάλυση και εμπορευματοποίηση του Π.Ι, αν βρίσκει συνέχεια εμπόδιο τους συλλογικούς αγώνες των φοιτητών; Επειδή όμως βρισκόμαστε στο στόχαστρο αυτών των επιθέσεων, πρέπει να απαντήσουμε στο κατάπτυστο περιεχόμενο αυτής της ανακοίνωσης.

Πρώτα-πρώτα, πριν ανακοινωθεί το πόρισμα της Πυροσβεστικής, αυτοί θεώρησαν σκόπιμο να βγάλουν το δικό τους «πόρισμα» για τα αίτια της πυρκαγιάς. Φταίει, όπως αναφέρεται, το «μόνιμο σκηνικό αυξημένων διεκδικήσεων του συλλόγου των «Εστιακών»(!)», χαρακτηρίζοντας το μάλιστα ως «παιχνίδι». Άρα ότι οι μακροχρόνιες διεκδικήσεις του ΣΕΦΠΙ για θέρμανση, αναβάθμιση των υποδομών των εστιών, δωρεάν στέγαση και οι επίσημες καταγγελίες για ελλείψεις στην πυροπροστασία, είναι αυτές που μας οδήγησαν εδώ… Ο μόνος που βλέπει σαν παιχνίδι την ασφάλειά μας, είναι αυτοί οι εντολοδόχοι της Κυβέρνησης και των Υπουργείων της, όπως αποδεικνύεται ξανά και ξανά με τον πιο τραγικό τρόπο. Δεν είναι αυτοί που αγωνίζονται ενάντια στα καταστροφικά μέτρα τους και σίγουρα δεν είναι οι εργαζόμενοι που έχουν γίνει λάστιχο. Που όταν μάλιστα τόλμησαν(!) να προειδοποιήσουν για ζητήματα ασφάλειας, η ίδια Διοίκηση τους «έδειξε την πόρτα της εξόδου».

Προκαλεί εντύπωση ακόμα, η περηφάνεια της Διοίκησης για το «έργο της» να γίνουν οι καταγραφές «σε συνεργασία με φοιτητές/τριες» των άδειων/ανεπισκεύαστων δωματίων που είχαν παρατηθεί πλήρως από την Φοιτητική Μέριμνα(ΦΜ) και να αυξηθεί το προσωπικό. Ξεχνάει όλως περιέργως να αναφέρει αρχικά ότι η καταγραφή δωματίων έγινε με πρωτοβουλία και συμμετοχή του ίδιου του ΣΕΦΠΙ, του συλλόγου που κατηγορεί σε όλη την υπόλοιπη ανακοίνωση. Επειδή έμπρακτα θέλαμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της υποστελέχωσης και να στεγαστούν όσοι φοιτητές έχουν ανάγκη. Από σειρά ανακοινώσεών μας μπορεί ο καθένας να συμπεράνει, μάλιστα, ότι η αυτή η διαδικασία ξεκίνησε στην θητεία της προηγούμενης Πρυτανείας. Το μόνο «έργο» αυτής της Διοίκησης, ήταν να επιτάξει τους υπαλλήλους που εμείς διεκδικήσαμε για την ΦΜ, για να τρομοκρατούν φοιτητές που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια των 40 ευρώ, ότι θα διωχτούν από τα δωμάτιά τους, ότι δεν θα πάρουν πτυχίο κ.ο.κ.

Τέλος, για τον «επικαιροποιημένο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Φοιτητικών Κατοικιών», δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά ότι «εγκρίθηκε με διαφανείς και δημοκρατικές διαδικασίες». 1) Αρχικά ψηφίστηκε το κατακαλόκαιρο εν αγνοία των εστιακών φοιτητών, χωρίς να ζητηθεί η γνώμη τους. 2) Πόσο γνωστό είναι ότι με αυτόν τον Κανονισμό, στις εστίες που προορίζονται για τους φοιτητές που ζουν σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας και εξαθλίωσης, σε διώχνουν επειδή δεν μπορείς να πληρώσεις το «ενοίκιο»-χαράτσι των 40 ευρώ; Ή ότι διώχνει από το 1ο κιόλας έτος, όποιον δεν «πιάνει» τα ακαδημαϊκά κριτήρια και τελικά αποκλείεται δια παντός; 3) Και πόσο μπορείς να κατηγορήσεις κάποιον που άναψε ένα αερόθερμο, όταν τον έχεις καταδικάσει σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, με ανύπαρκτη θέρμανση τον χειμώνα σε κτίρια χωρίς μόνωση; Για αυτό, ούτε αναγνωρίζουμε τον κανονισμό, ούτε θα τον εφαρμόσουμε!

-Η ανοχή είναι όντως ενοχή…

Αν ψάχνει η Διοίκηση του Π.Ι. για «ένοχη ανοχή» και για «αυθαιρεσίες» να αναρωτηθεί πρώτα η ίδια, γιατί δέχτηκε σιωπηρά και αδιαμαρτύρητα την μειωμένη και φέτος χρηματοδότηση (έχει ξεπεράσει το 70%), το πετσόκομμα για άλλη μια φορά του προσωπικού που οδηγεί σε υπολειτουργία όλων των υπηρεσιών και «τεντώνει» τους εργαζόμενους, την κατακόρυφη μείωση του διδακτικού προσωπικού αλλά και των εισακτέων σε μία σειρά από τμήματα, το κλείσιμο τμημάτων, κ.α.

Εμείς δεν ανεχτήκαμε ούτε στιγμή, αυτήν την πειθήνια εφαρμογή όλων των εκτρωματικών νόμων της Κυβέρνησης. Δεν βάλαμε «την καλή εικόνα του ιδρύματος», πάνω από την προστασία του Δημόσιου Δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας και την δική μας τελικά προστασία. Και αφού τους αρέσει η «νομιμότητα», εμείς δεν είπαμε ψέματα ότι η «πυρασφάλεια λειτούργησε» και ζητήσαμε αυτό που αποφεύγουν με μαεστρία, να αποδοθούν οι ευθύνες αυτού του παρ’ ολίγον εγκλήματος για να μην φτάσουμε στο σημείο να απολογηθούν για θύματα. Και είναι πολύ πιθανό, ότι χωρίς την παρέμβαση του ΣΕΦΠΙ, θα υπήρχαν θύματα.

Συμφωνούμε και επαυξάνουμε ότι είναι «επικίνδυνη η τήρηση ισορροπιών» με αυτά τα Συμβούλια Διοίκησης και οποιονδήποτε προσπαθεί να καταργήσει τα δικαιώματά μας και να αποκλείσει από την εκπαίδευση τους πιο φτωχούς και κατατρεγμένους… Που σε σύμπνοια με το Υπουργείο, αντιλαμβάνονται ως «ασφάλεια» και «υπευθυνότητα» την καταστολή των αγώνων μας. Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν ανοίξει πόλεμο με κάθε σύλλογο-σωματείο του πανεπιστημίου που δεν ανέχεται την καταστρατήγηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ή τις επιταγές της.

Έφτασαν σε σημείο να περιορίσουν την δραστηριότητα πολιτιστικών συλλόγων (ΜΟΥΣΙΠΙ, κά.), απαιτώντας να παίρνουν την άδεια της Πρυτανείας για κάθε εκδήλωση, απειλώντας τους με το ελέγχους της εφορίας σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.

-Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Αυτή η δαιμονοποίηση και η στοχοποίηση των συλλογικών αγώνων, κάθε άλλο παρά περιορίζεται στον ΣΕΦΠΙ. Έχει γίνει ο κανόνας για το καθεστώς της Κυβέρνησης της ΝΔ, που κατηγορεί για «εργαλειοποίηση» και «εκμετάλλευση» όποιον ζητάει δικαίωση. Που κατασκευάσει διώξεις απέναντι σε όποιον συνειδητοποιεί ότι πρέπει να δράσει και δώσει έναν ανυποχώρητο αγώνα. Για να μην γίνει θύμα των αμέτρητων προμελετημένων και προδιαγεγραμμένων εγκλημάτων τους, για να μην καταργηθούν τα δικαιώματα του για Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία. Που επαναφέρει χουντικής έμπνευσης νόμους για απαγόρευση της απεργίας, των διαδηλώσεων, βγάζει στην παρανομία συλλόγους και σωματεία.

Με αποφασιστικότητα πρέπει να προχωρήσουμε στο δυνάμωμα των συλλογικών μας οργάνων και των διεκδικήσεων μας. Να υπερασπιστούμε την Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Να διεκδικήσουμε και να επιβάλλουμε λύσεις. Να απαλλαγούμε από αυτό το σάπιο Καθεστώς και να νικήσουμε!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα