φωτια εστια ιωαννινων
Λειτούργησε ή όχι το σύστημα πυροπροστασίας;

Αντικρουόμενες εκδοχές για την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στη φοιτητική εστία εντός της Πανεπιστημιούπολης στα Γιάννενα με αποτέλεσμα μια φοιτήτρια να μεταφερθεί στο νοσοκομείο με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα, δίνουν οι φοιτητές και οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος.

Οι μεν φοιτητές υποστηρίζουν ότι τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν και ότι οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις τους για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Π.Ι. με αδιαφορία και περιφρόνηση.

Αντίθετα η Πρυτανεία υποστηρίζει ότι λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας και εκλήθη άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περιόρισε τη φωτιά στο συγκεκριμένο δωμάτιο.

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ωστόσο, καλό θα ήταν να μην υπάρχουν διχογνωμίες ώστε να μάθυμε τι ακριβώς συνέβη και, κυρίως, να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην ξανασυμβεί. Το alfavita.gr δημοσιεύει στη συνέχεια τις ανακοινώσεις φοιτητών και πρυτανείας και αφήνει τους αναγνώστες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Φοιτητές: Ξέσπασε φωτιά σε κτίριο εστιών και τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν! – Εργαζόμενοι και φοιτητές είχαν προειδοποιήσει

Ξημερώματα της Τετάρτης, 3/4/24, ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Π.Ι.). Η φοιτήτρια κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχε τυλιχθεί το δωμάτιό της. Ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με φωνές και χτυπήματα να ξυπνήσουν όσους βρίσκονταν στο κτίριο. Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής και εστιακών φοιτητών, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν, χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων, χωρίς τα κλειδιά των δωματίων. Έπρεπε να τους υποδείξουμε εμείς, να ελέγξουν αν τυχόν έμεινε κάποιος αναίσθητος και παγιδεύτηκε μέσα στο δωμάτιο του. Μέχρι στιγμής η εστία ανάφλεξης παραμένει άγνωστη, αλλά οι ευθύνες είναι γνωστές:

  • Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Π.Ι. με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΣΕΦΠΙ (https://sefpi.blogspot.com/2023/11/4.html?m=1): « οι ανεπάρκειες προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, βάζουν την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο! Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή συντηρηθεί και απειλούμαστε από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες»… «οι φοιτητές αυτή τη στιγμή πρέπει να διαβιούν, να σπουδάζουν και καλούνται μάλιστα και να «αριστεύσουν» σε απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες συνθήκες σαν υπάνθρωποι. Αλλά ταυτόχρονα αρνείται να προβάλει αυτά τα ζητήματα, να απαιτήσει προσλήψεις και χρηματοδότηση για να μην “δυσφημιστεί η εικόνα του ιδρύματος”»… «Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά θύματα σε προαναγγελθέντα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών».

  • Εγκληματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου. Το Π.Ι. έχει χάσει σχεδόν το μισό του διοικητικό προσωπικό και πάνω από το 70% της χρηματοδότησής του την τελευταία δεκαετία. Μονίμως γίνεται απλά διαχείριση και διαμοιρασμός των ελλείψεων ανάμεσα στις υπηρεσίες του ιδρύματος, με αποτέλεσμα ΟΛΕΣ να υπολειτουργούν. Μόνο η Τεχνική Υπηρεσία και η Φοιτητική Μέριμνα, που θα μπορούσαν να ελέγχουν αν τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν, έχουν απωλέσει πάνω από το μισό προσωπικό τους.

  • Αποτέλεσμα όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και ειδικά του ν. Πιερακκάκη. Η κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη και οι άθλιοι υπουργοί παιδείας, μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες και «χρηματοδότες» του. Οι διοικήσεις, λειτουργώντας σαν πιστοί εντολοδόχοι τους, έχουν επιστρατεύσει σε ρόλο φοροεισπράκτορα και ελεγκτή της ακαδημαϊκής μας προόδου, ακόμα και αυτούς του λιγοστού υπαλλήλους που έχουν απομείνει. Να κυνηγάνε δηλαδή τους φοιτητές των μηδενικών εισοδημάτων, των πολύτεκνων και ανάπηρων οικογενειών να καταβάλουν τα μηνιαία χαράτσια. Αυτοί οι «αστυνόμοι» της φτώχειας μας έλεγαν μόλις μια μέρα πριν «να βρούμε την αξιοπρέπεια να πληρώνουμε τα ενοίκια» που αυθαίρετα μας έχουν επιβάλλει, την ίδια στιγμή που μας έχουν καταργήσει κάθε προϋπόθεση να σπουδάζουμε και να διαβιούμε αξιοπρεπώς.

Ως εδώ! Να τελειώνουμε με τις επικίνδυνες και δολοφονικές τους πολιτικές.

Δεν θα καταφέρνουμε πάντα να γλιτώνουμε από τύχη από τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα που μας έχουν ετοιμάσει. Το πετσόκομμα των δαπανών, η τραγική υποστελέχωση, οι ιδιωτικοποιήσεις της Παιδείας, της Υγείας, των Σωμάτων Πυρόσβεσης, μας εξαθλιώνουν και μας σκάβουν τον λάκκο. Δεν θα ανεχτούμε άλλη αδιαφορία, εγκληματική αμέλεια, συγκάλυψη και θράσος από την κυβέρνηση της ΝΔ και των «καλοθελητών» της. Πρέπει να τελειώνουμε με όλους αυτούς, να τους τιμωρήσουμε για όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Αυτή είναι η μοναδική ευθύνη που μας αναλογεί και εκεί πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες μας.

  • Άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας – Αποζημίωση των πυρόπληκτων

  • Καμία συγκάλυψη της εγκληματικής αμέλειας Κυβέρνησης – Υπουργείου – Διοίκησης

  • Ανατροπή του ν. Πιερακκάκη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων

  • Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για σίτιση – στέγαση – σπουδές

  • Αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις σε Παιδεία – Υγεία, όχι σε εξοπλισμούς και αστυνομία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ: Υφίσταται σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας

Σήμερα 3 Απριλίου 2024, στο κτήριο Γ του Συγκροτήματος Β των Φοιτητικών Κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Α’ Ιωαννίνων, εκδηλώθηκε φωτιά σε δωμάτιο του 3ου ορόφου. Λειτούργησε το σύστημα πυροπροστασίας και εκλήθη άμεσα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία περιόρισε τη φωτιά στο συγκεκριμένο δωμάτιο. ‘Ολοι/ες οι φοιτητές/τριες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτήριο. Δύο φοιτήτριες διακομίστηκαν με το ΕΚΑΒ στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», όπου, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, έγινε ο απαραίτητος κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος και δεν προέκυψε λόγος νοσηλείας. Οι δύο φοιτήτριες επέστρεψαν στην Πανεπιστημιούπολη και τους διατέθηκε δωμάτιο σε άλλο κτήριο των Φοιτητικών Κατοικιών.

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημερώθηκαν άμεσα για το συμβάν στη διάρκεια της νύχτας. Η Πρύτανης Καθ. Α. Μπατιστάτου και ο Αντιπρύτανης Καθ. Ι. Λεονάρδος μετέβησαν άμεσα στο χώρο. Για την διαπίστωση της αιτίας που προκάλεσε την εκδήλωση της φωτιάς, διενεργείται πραγματογνωμοσύνη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι Πρυτανικές αρχές συνομίλησαν και με τους φοιτητές/τριες που διαμένουν στα δωμάτια του κτιρίου όπου εκδηλώθηκε η φωτιά και φρόντισαν για την μεταφορά τους σε στεγασμένο χώρο εντός της Πανεπιστημιούπολης, καθώς και για την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης. Η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας έχει δραστηριοποιηθεί από τις πρώτες πρωινές ώρες για την μεταστέγαση των φοιτητών/τριών σε διαθέσιμα δωμάτια των Φοιτητικών Κατοικιών εντός της ημέρας.

Για την αποκατάσταση των ζημιών θα ακολουθήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες.  Η ασφαλής διαβίωση των φοιτητών/τριών στα κτήρια των Φοιτητικών Κατοικιών αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας για τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και προς αυτή άλλωστε την κατεύθυνση στοχεύουν όλες οι ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο έτος (καταγραφή δωματίων, νέος Κανονισμός λειτουργίας, ενέργειες για ενεργειακή αναβάθμιση όλων των κτηρίων κτλ).

Επισημαίνεται ότι υφίσταται σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων πυρασφάλειας και υπάρχει σε ισχύ πιστοποιητικό πυροπροστασίας.

Ιωάννινα, 3 Απριλίου 2024

Από την Πρυτανεία

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ.jpg
Στελέχη εκπαίδευσης: Δύο επιμορφωτικά προγράμματα για Διευθυντές-Υποδιευθυντές και για Σύμβουλους-Μέντορες από το ΕΚΔΔΑ
Για τον εντοπισμό της επιθυμητής ημερομηνίας υλοποίησης των προγραμμάτων μπορούν οι ενδιαφερόμενοι/ες να προβούν σε Αναζήτηση Προγραμμάτων από την...
Στελέχη εκπαίδευσης: Δύο επιμορφωτικά προγράμματα για Διευθυντές-Υποδιευθυντές και για Σύμβουλους-Μέντορες από το ΕΚΔΔΑ
ΥΠΑΙΘ
Μέχρι πότε οι αιτήσεις αποσπάσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε περιοχές/ΚΕΔΑΣΥ/ΣΔΕΥ των ΚΕΔΑΣΥ
Πρόσκληση μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) για υποβολή αιτήσεων αποσπάσεων σε...
Μέχρι πότε οι αιτήσεις αποσπάσεων μελών ΕΕΠ-ΕΒΠ σε περιοχές/ΚΕΔΑΣΥ/ΣΔΕΥ των ΚΕΔΑΣΥ