Φωτιά στη φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Τι καταγγέλλει ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη φωτιά στη φοιτητική εστία

Για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πριν από λίγες ημέρες, ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του πανεπιστημίου (ΣΕΦΠΙ) καταγγέλλει ότι η πυρασφάλεια δεν λειτούργησε και ότι «από καθαρή τύχη ξύπνησε η φοιτήτρια μέσα στις φλόγες, διατήρησε τις αισθήσεις και την ψυχραιμία της, κάλεσε την πυροσβεστική και γείτονες για να την απεγκλωβίσουν».

«Οι εστιακοί που κατέφθασαν κινδύνευσαν οι ίδιοι να πάθουν ασφυξία για να ξυπνήσουν όλους όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, φωνάζοντας και χτυπώντας πόρτες και μπόρεσαν να τους απομακρύνουν με ασφάλεια» επισημαίνει.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι «ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Π.Ι. και οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για την ανεπάρκεια των συστημάτων πυρασφάλειας, τόσο προφορικά όσο και γραπτά».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν πρωτόκολλα εκκένωσης. Χρειάστηκε να παρέμβουμε εμείς και να ζητήσουμε κλειδιά και λίστες διαμενόντων του κτιρίου, για να βεβαιωθούμε ότι οι γείτονες και φίλοι μας έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια».

«Για πάνω από μία 10ετία, το Π.Ι. και συνολικά τα Δημόσια Πανεπιστήμια, υποστελεχώνονται και η πενιχρή χρηματοδότηση που τους έχει απομείνει γίνεται βορά στους εργολάβους που λογοδοτούν για τις υπηρεσίες τους, αποκλειστικά στην «συνείδησή» τους. Η διοίκηση του Π.Ι. γνωρίζει και τις ελλείψεις και τους κινδύνους που αυτές συνεπάγονται, αλλά αφήνει αδιαμαρτύρητα το Υ.Παι.Θ. να επιβάλει τσεκουρωμένους προϋπολογισμούς(πάνω από 70%) και να ξηλώνει πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας στους οργανισμούς του ιδρύματος» προσθέτει. 

Τέλος, εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι κανίβαλοι της κυβέρνησης της ΝΔ, έχουν προδιαγράψει πολλά ακόμα τέτοια εγκλήματα. Απλά πάλι δεν ξέρουμε το που, το πότε ή το ποιος θα «θυσιαστεί» κάθε φορά».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Άμεση δικαίωση των εστιακών φοιτητών στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Όλοι στην Σύγκλητο 9/4, στις 10:00

Λίγες μέρες μετά την φωτιά που ξέσπασε σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(Π.Ι.) (βλ. ανακοίνωση: https://sefpi.blogspot.com/2024/04/blog-post.html?m=1), αποκαλύπτονται ένα προς ένα όλα όσα είχαν προδιαγράψει αυτήν την παρ’ ολίγον τραγωδία:

1. Η πυρασφάλεια δεν λειτούργησε, ό,τι και να ισχυρίζεται το ΔΤ της Πρυτανείας. Αυτό σημαίνει ότι οι συναγερμοί δεν ενεργοποιήθηκαν αυτόματα, αλλά ούτε και χειροκίνητα. Από καθαρή τύχη ξύπνησε η φοιτήτρια μέσα στις φλόγες, διατήρησε τις αισθήσεις και την ψυχραιμία της, κάλεσε την πυροσβεστική και γείτονες για να την απεγκλωβίσουν. Οι εστιακοί που κατέφθασαν κινδυνεύσαν οι ίδιοι να πάθουν ασφυξία για να ξυπνήσουν όλους όσους βρίσκονταν μέσα στο κτίριο, φωνάζοντας και χτυπώντας πόρτες και μπόρεσαν να τους απομακρύνουν με ασφάλεια. Αυτή η σκηνή τρόμου, δεν θα έπαιρνε σάρκα και οστά, αν πράγματι λειτουργούσε η πυρασφάλεια. Ακόμα τα συστήματα ρίψης νερού, ενεργοποιήθηκαν πολύ μετά, όταν ήδη είχε καταφθάσει η πυροσβεστική.

2. Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Π.Ι. και οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, είχαμε προειδοποιήσει επανειλημμένα για την ανεπάρκεια των συστημάτων πυρασφάλειας, τόσο προφορικά όσο και γραπτά. Ειδικά για τους συναγερμούς! Δεν ξέραμε μόνο πότε και που θα ξεσπάσει η φωτιά για να αποβούν αυτές οι ελλείψεις μοιραίες. Δεν υπάρχει Τεχνικός Ασφάλειας στο Π.Ι. όπως προβλέπει ο νόμος και είναι απορίας άξιο: ποιος θα μπορούσε να ελέγξει τους μηχανισμούς που εγκαθιστά ο εργολάβος, αν όχι ο Τεχνικός Ασφαλείας; Μέχρι και λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά, οι συναγερμοί δεν είχαν επισκευαστεί από τον εργολάβο που έχει αναλάβει την συντήρησή τους. Ήταν άραγε από ενδιαφέρον αυτή η κινητοποίηση του εργολάβου, ή μια προσπάθεια να καλύψει τις δικές του ευθύνες;

3. Δεν υπάρχουν πρωτόκολλα εκκένωσης. Χρειάστηκε να παρέμβουμε εμείς και να ζητήσουμε κλειδιά και λίστες διαμενόντων του κτιρίου, για να βεβαιωθούμε ότι οι γείτονες και φίλοι μας έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια. Σε κτίρια με πολυπλοκότερη αρχιτεκτονική(Α΄ Κατοικίες, κτίρια τμημάτων), η άγνοια και μη εφαρμογή κάποιου πρωτόκολλου εκκένωσης, βάζει τις ζωές μας σε σοβαρό κίνδυνο.

Ακόμα, χρειάστηκε να συντονίσουμε πάλι εμείς την ενημέρωση και την μεταφορά των πυρόπληκτων σε νέο δωμάτιο, την προσωρινή κάλυψη ειδών πρώτης ανάγκης στην φοιτήτρια που τα έχασε τα πάντα!

Δεν θα ξαναζήσουμε την ίδια κόλαση! Ως εδώ!

Για πάνω από μία 10ετία, το Π.Ι. και συνολικά τα Δημόσια Πανεπιστήμια, υποστελεχώνονται και η πενιχρή χρηματοδότηση που τους έχει απομείνει γίνεται βορά στους εργολάβους που λογοδοτούν για τις υπηρεσίες τους, αποκλειστικά στην «συνείδησή» τους. Η διοίκηση του Π.Ι. γνωρίζει και τις ελλείψεις και τους κινδύνους που αυτές συνεπάγονται, αλλά αφήνει αδιαμαρτύρητα το Υ.Παι.Θ. να επιβάλει τσεκουρωμένους προϋπολογισμούς(πάνω από 70%) και να ξηλώνει πάνω από τις μισές θέσεις εργασίας στους οργανισμούς του ιδρύματος.  Για αυτούς «ασφάλεια» είναι τα 30 εκ. στο φιάσκο της Παν. Αστυνομίας, να στέλνουν πογκρόμ των ΜΑΤ και των ΕΚΑΜ στις καταλήψεις μας, για να «εκσυγχρονίσουν» με το ν. Πιερακκάκη την Δημόσια Παιδεία, μετατρέποντάς την σε επιχείρηση που θα εμπορεύεται τίτλους σπουδών και επαγγελματικά δικαιώματα, αποκλείοντας και πετώντας στο περιθώριο τα παιδιά των εργαζομένων και των φτωχών.

Οι κανίβαλοι της κυβέρνησης της ΝΔ, έχουν προδιαγράψει πολλά ακόμα τέτοια εγκλήματα. Απλά πάλι δεν ξέρουμε το που, το πότε ή το ποιος θα «θυσιαστεί» κάθε φορά. Γιατί θα συνεχίζουν να μπαζώνουν τις δαπάνες σε Υγεία, Παιδεία, Κοιν. Ασφάλιση κ.ο.κ., θα μπαζώσουν μέσω των ιδιωτικοποιήσεων ό,τι λογαριάζεται ως κοινωνικό και δημόσιο αγαθό, θα μπαζώσουν κάθε απόδειξη που στοιχειοθετεί τα κατά συρροή εγκλήματά τους για να παραμένουν στο απυρόβλητο. Για να συνεχίζουν να παριστάνουν ότι κυβερνάνε με «σχέδιο», την ίδια στιγμή που μόνο σχέδιό τους είναι το ξάφρισμα, ξεπούλημα και ρήμαγμα της χώρας.

Δεν θα πάμε ούτε βήμα πίσω από τα αιτήματα μας:

-              Άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας – Φοιτητικός Έλεγχος

-              Αποζημίωση των πυρόπληκτων – Αποκατάσταση των βλαβών

-              Καμία συγκάλυψη της εγκληματικής αμέλειας Κυβέρνησης – Υπουργείου – Διοίκησης

-              Ανατροπή του ν. Πιερακκάκη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων

-              Κατάργηση του ενοικίου των 40 ευρώ – ούτε σκέψη για στέρηση πτυχίου λόγω οφειλών

-              Αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις σε Παιδεία – Υγεία, όχι σε εξοπλισμούς και αστυνομία

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kounoupia1.jpg
Πολύ αυξημένος κίνδυνος για δάγκειο πυρετό σε νότια και ανατολική Ευρώπη, λόγω κλιματικής αλλαγής
Τι πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια και μετά την επιστροφή από τροπικά ταξίδια
Πολύ αυξημένος κίνδυνος για δάγκειο πυρετό σε νότια και ανατολική Ευρώπη, λόγω κλιματικής αλλαγής
apati_tilefon
Καλαμάτα: «Μαϊμού» γιατρός πήρε από 90χρονη λίρες και κοσμήματα άνω των 20.000 ευρώ για... χειρουργείο της κόρης της
H 90χρονη πείστηκε και μάλιστα πέταξε από το μπαλκόνι του σπιτιού της σε 22χρονο Αιγύπτιο, μέσα σε τσάντα το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ και ακόμη...
Καλαμάτα: «Μαϊμού» γιατρός πήρε από 90χρονη λίρες και κοσμήματα άνω των 20.000 ευρώ για... χειρουργείο της κόρης της