Thumbnail
Τα πρόσφατα περιστατικά με τη σύλληψη εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια σχολικών εκδρομών έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών και να αποδείξουν, για μια ακόμη φορά, πως οι  εκπαιδευτικοί δεν απολαμβάνουν κανένα πλέγμα προστασίας

«Βράζει» η εκπαιδευτική κοινότητα από τα συνεχή «παρατράγουδα» που προκαλούν εμπλοκή εκπαιδευτικών σε σχολικές εκδρομές και σκέφτονται να αποσύρουν από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους από τις εκδρομές και ειδικά από αυτές που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση, μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται ουσιαστικά.

Είναι αλήθεια ότι πολλές πλευρές των σχολικών εκδρομών μένουν συνήθως στο περιθώριο των συζητήσεων. Π.χ. οι σχολικές εκδρομές με διανυκτερεύσεις αποτελούν το όνειρο των μαθητών. Πρόκειται για τη «μεγάλη έξοδο», μια μυθοποιημένη λειτουργία «ελευθερίας» που συνδέεται, όμως, χωρίς να το διακηρύσσει με παράγοντες ξένους προς τους σκοπούς για τους οποίους γίνεται.

Μέχρι τώρα πολλά είναι πανελλαδικά τα περιστατικά που έχει καταγράψει το αστυνομικό δελτίο, ενώ κάποια δεν έγιναν ποτέ ευρέως γνωστά. Συλλήψεις, για κατοχή ουσιών από μαθητές, βαριά περιστατικά σοβαρής μέθης, ατυχήματα σωρηδόν.

Τα πρόσφατα περιστατικά με τη σύλληψη εκπαιδευτικών κατά τη διάρκεια σχολικών εκδρομών έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αντίστοιχων περιστατικών και να αποδείξουν, για μια ακόμη φορά, πως οι  εκπαιδευτικοί δεν απολαμβάνουν κανένα πλέγμα προστασίας και παραμένουν εκτεθειμένοι τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) ζητά από την πολιτεία να αποδείξει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι και δεν αφήνονται χωρίς ουσιαστική προστασία για ευθύνες που δεν τους αναλογούν και προτείνει να αποσύρουν οι εκπαιδευτικοί από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους από τις σχολικές εκδρομές και ειδικά από αυτές που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται ουσιαστικά

Ολη η ανακοινωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ)

 

Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας σχολικής εκδρομής- τους ανθρώπους της εκπαίδευσης να αντιμετωπίζονται ως ένοχοι, ως οι μοναδικοί και αποκλειστικά υπεύθυνοι απέναντι στο νόμο.

Μαθητής που συμμετείχε σε σχολική εκδρομή μετά από έλεγχο της αστυνομίας συνελήφθη για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της Διευθύντριας του σχολείου που συνόδευε την εκδρομή για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο ξενοδοχείο που κατέλυσε το σχολείο εισέβαλαν για τη σύλληψη της Διευθύντριας ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (ΟΠΚΕ).

Το παράλογο είναι ότι η συνάδελφος συνελήφθη ενώ δεν είχε το δικαίωμα από τη νομοθεσία να κάνει έλεγχο στα προσωπικά αντικείμενα των μαθητών, ενώ και το σχολείο δεν είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποκλεισμό μαθητριών ή μαθητών από εκδρομές.

Η καθηγήτρια κρατήθηκε μέχρι τις πρωινές ώρες στην αστυνομική διεύθυνση όπου και της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα!

Πρέπει εδώ και τώρα να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βαθιά άδικη, άνιση και υποτιμητική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών!

Οι άνθρωποι της εκπαίδευσης στηρίζουν για πολλά χρόνια τώρα την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές τους να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της δράσης, κυρίαρχα σε επίπεδο κοινωνικοποίησης, γνώσης αλλά και συλλογικών παραστάσεων.

Όμως η προσφορά αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια της λογικής. Δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται εκπαιδευτικοί για περιστατικά και καταστάσεις τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν καθώς η ίδια η νομοθεσία δεν το προβλέπει και δεν τους δίνει αντίστοιχα εργαλεία.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα!

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζει πραγματικά τους συνοδούς εκπαιδευτικούς προτείνει :

  • Την πραγματοποίηση και σε επίπεδο ΕΛΜΕ και σε επίπεδο ΟΛΜΕ στάσης διαμαρτυρίας ώστε να αναδειχθεί η σοβαρότητα του προβλήματος

  • Να αποσύρουν οι εκπαιδευτικοί από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους από τις σχολικές εκδρομές και ειδικά από αυτές που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται ουσιαστικά.

  • Να αναλάβει το συνδικάτο μια σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης για τις πτυχές του ζητήματος -τόσο νομικά όσο και σε επίπεδο πραγματοποίησης των εκδρομών- ώστε να γίνει πραγματικότητα το αίτημα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και της νομοθεσίας.

Η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι και δεν αφήνονται χωρίς ουσιαστική προστασία για ευθύνες που δεν τους αναλογούν.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μπούλινγκ
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
Πρόσκληση σε Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού από τη Δ.Π.Ε. Αν....
ΔΠΕ Αν. Αττικής: Εκδήλωση για την αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού
ypoyrgeiopaidias_aftodioikisi_9.jpg
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις
Διευκρινίσεις σχετικά με τα θέματα Νεοελληνικής Γλώσσας για την εισαγωγή στα Πρότυπα και Εκκλησιαστικά Γυμνάσια
Πρότυπα Σχολεία: Διευκρινίσεις του Υπουργείου Παιδείας για τα λάθη και τις αστοχίες στις εξετάσεις