sxoliki_psixologia
«Ο συνδυασμός των επαγγελμάτων ψυχικής υγείας με αυτά τα σύγχρονα, δυναμικά πεδία της τεχνολογίας, μπορεί να οδηγήσει στην εξομάλυνση της όλης κατάστασης»

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την εμφάνιση της πανδημίας, η ανθρωπότητα ταλανίζεται από ψυχικά προβλήματα. Η έξαρση ζητημάτων ψυχικής υγείας είναι πιο έντονη από ποτέ και οι ειδικοί του χώρου, κατά βάση ψυχίατροι και ψυχολόγοι, συμβάλλουν με κάθε μέσο στην αντιμετώπιση ή και πρόληψή τους. Παράλληλα όμως, εξελίσσεται σε τεράστιο βαθμό η τεχνολογία και συγκεκριμένα ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης και της εικονικής πραγματικότητας. Ο συνδυασμός των επαγγελμάτων ψυχικής υγείας με αυτά τα σύγχρονα, δυναμικά πεδία της τεχνολογίας, μπορεί να οδηγήσει στην εξομάλυνση της όλης κατάστασης, ξεκινώντας από τη μείωση του στρες μέχρι τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Η πιο συνηθισμένη μορφή τεχνολογίας, τα smartphones και τα social media, αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας μας, στο οποίο συχνά αποδίδουμε αρνητικό πρόσημο, κάνοντας λόγο για μείωση ποιότητας ζωής και υπερβολική προσήλωση στην οθόνη. Ωστόσο, ερευνητές του World Economic Forum (2023) υποστηρίζουν πως, αν κάνουμε σωστή χρήση, μπορούμε να χτίσουμε συνδέσεις σε χώρους εικονικής πραγματικότητας, με αποτέλεσμα να καταπολεμήσουμε την ψυχική κρίση που ζούμε. Το metaverse (μετα- σύμπαν) αφορά ψηφιακούς χώρους, τους οποίους οι άνθρωποι μοιράζονται μεταξύ τους, παρεβρισκόμενοι εκεί, ώστε να κοινωνικοποιηθούν και να συνάψουν επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις, όπως γίνεται δια ζώσης στην πραγματικότητα.

Οι προσομοιώσεις εγκεφάλου στις νευροεπιστήμες και την νευροτεχνολογία, οι διαλογισμοί εικονικής πραγματικότητας, ακόμα και τα θεραπευτικά video games που έχουν κυκλοφορήσει αποτελούν παραδείγματα σωστής χρήσης της τεχνολογίας προς όφελος της ψυχικής μας υγείας, αποτελώντας σύγχρονους τρόπους καταπολέμησης, πρόληψης, ακόμα και εκπαίδευσης γύρω από τέτοιου είδους ζητήματα.

Επομένως, αν ενδιαφερόμαστε να ασχοληθούμε με τους πιο σύγχρονους κλάδους ψυχοτεχνολογίας και τις πιο καινοτόμες εφαρμογές ψυχικής υγείας μπορούμε να ακολουθήσουμε διάφορες διαδρομές.

Ενδεικτικά:

  • Πτυχίο στον κλάδο της Πληροφορικής, Επιστήμης Υπολογιστών, Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων, Πληροφορικής και Τηλεματικής, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, όπου υπάρχει πληθώρα μαθημάτων σχετικών με την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Ευφυή Συστήματα.
  • Σε τμήματα Ψηφιακών Συστημάτων, Επικοινωνίας και Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, όπου επίσης συναντάμε μαθήματα Ψηφιακής Σχεδίασης, Υπολογιστικής Νοημοσύνης ή ακόμα και Επεξεργασίας Εικόνας & Video.
  • Στα τμήματα Γραφιστικής & Οπτικής Επικοινωνίας και Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας, τα οποία δίνουν ισχυρό υπόβαθρο στην Εικονική Πραγματικότητα, τον Διαδραστικό Σχεδιασμό και τα Μοντέλα Επικοινωνίας.

Φυσικά, μπορούμε να συνεχίσουμε την κατάρτισή μας με ένα αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ή συνδυάζοντας το πτυχίο με μια ειδίκευση σε κλάδους της ψυχικής υγείας, όπως για παράδειγμα η Νευροψυχολογία.

Από την άλλη, ξεκινώντας με ένα πτυχίο στις κλασικές σχολές Ψυχολογίας ή τον κλάδο της Ψυχιατρικής, μπορούμε να εξειδικευτούμε σε προγράμματα όπως:

  • Νευροψυχολογία: ενδεικτικά “Π.Μ.Σ. Κλινική Ψυχολογία & Νευροψυχολογία, ΑΠΘ” και “ Π.Μ.Σ. Κλινική Νευροψυχολογία - Νοητικές Νευροεπιστήμες, ΕΚΠΑ”.
  • Πληροφορική (υπό προϋποθέσεις): ενδεικτικά “Π.Μ.Σ. Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής -Ανάπτυξη Λογισμικού και Τεχνητής Νοημοσύνης”, ΠΑΠΕΙ”, “Π.Μ.Σ Ψηφιακές Μέθοδοι για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, ΟΠΑ” και “Ψηφιακά Μέσα- Υπολογιστική          Νοημοσύνη,      ΑΠΘ”.
  • Επικοινωνία: ενδεικτικά “Π.Μ.Σ Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας & Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης, ΕΚΠΑ”.

Σε κάθε περίπτωση, καταλυτικό ρόλο παίζει ο εύστοχος επαγγελματικός προσανατολισμός αλλά και η ολόπλευρη πληροφόρηση για τις σπουδές και τα επαγγέλματα. Μόνο έτσι θα γνωρίζουμε για τη διεπιστημονικότητα κάθε κλάδου, τη δυνατότητα μας να ακολουθήσουμε μια διαφοροποιημένη σταδιοδρομία αλλα και να ανακαλύψουμε τις ευκαιρίες που αναδύονται στην παρούσα και αυριανή αγορά εργασίας.

Σύνταξη: Στεφανία Ζαμβρακίδου, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας / EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Θεόδωρος Καλαϊτζίδης, Πρόεδρος Ομίλου ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ – AFTER SCHOOL-Μαθηματικός

www.diakrotima.gr

διακροτημα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kavgas-sxoleio
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες
Περισσότερα πλάνα από το έδαφος δείχνουν τους δύο μαθητές λυκείου να εκτοξεύονται από τις σκάλες αλλά να συνεχίζουν να παλεύουν ακόμα και μετά την...
Συγκλονιστικό βίντεο από άγριο καυγάς μαθητών – Εκτοξεύθηκαν από τις σκάλες