Thumbnail
Η πρόβλεψη να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα οι Σύλλογοι Διδασκόντων να διαγράφουν απουσίες στο τέλος της χρονιάς (με εξαίρεση σοβαρών ιατρικών λόγων) αυστηροποιεί περαιτέρω τη φοίτηση.

Δυσκολεύει πολύ πλέον το θέμα των απουσιών των μαθητών από τα σχολεία, παρότι ο αριθμός των επιτρεπόμενων απουσιών δεν μεταβάλλεται και παραμένει το όριο των 114 απουσιών στη διάρκεια της χρονιάς.

Ομως, το νέο πλαίσιο που εξήγγειλε χτες ο Κυριάκος Πιερρακάκης με στόχο την αντιμετώπιση της σχολικής βίας θα φέρει τα πάνω-κάτω με τις απουσίες, δεδομένου ότι προβλέπεται ένα είδος ...μαθητικού ποιντ σύστεμ!

Συγκεκριμένα, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εάν ένας μαθητής καθυστερήσει 15 λεπτά να μπει στην τάξη, θα του χρεώνεται απουσία. Το ίδιο θα συμβαίνει και εφόσον καθυστερήσει λιγότερο, αλλά συμβεί 3 φορές. Δηλαδή οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να τηρούν και φάκελο με τις καθημερινές καθυστερήσεις για τον κάθε μαθητή, ώστε να του χρεώνουν απουσία αν αργήσει πχ 5 λεπτά για 3 φορές...

Επιπλέον, η επαναφορά του διαχωρισμού σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες απουσίες (οι πάνω από τις 50 θα απαιτούν αιτιολόγηση) δυσκολεύουν ακομα περισσότερο τους «κοπανατζήδες», ενώ οι νέες πειθαρχικές ποινές, που προβλέπουν επαναφορά της πενθήμερης αποβολής και διευκολύνουν τις μικρότερες ποινές, θα δημιουργήσουν ένα στενό πλαίσιο στους μαθητές.

Τέλος, η πρόβλεψη να μην έχουν πλέον τη δυνατότητα οι Σύλλογοι Διδασκόντων να διαγράφουν απουσίες στο τέλος της χρονιάς (με εξαίρεση σοβαρών ιατρικών λόγων) αυστηροποιεί περαιτέρω τη φοίτηση.

«Καραμπόλα»

Βέβαια, ολα αυτά θα προκαλέσουν «καραμπόλα» με τον αριθμό των επιτρεπόμενων απουσιών και σε μαθητές που δεν εμπλέκονται σε περιστατικά ενδοσχολικής βίας.

Αυτό καθώς το γενικό όριο των απουσιών που μπορεί να κάνει ένας μαθητής είναι 114, που σημαίνει 19 ημέρες συνολικά αν έχει 6ωρο ή 16,3 ημέρες αν έχει 7ωρο μάθημα, χωρίς διάκριση σε δικαιολογημένες και αδικαιολόγητες.

Ο αριθμός αυτός παρότι μοιάζει υψηλός, στην πράξη αποδεικνύεται ότι για πολλούς μαθητές δεν αρκεί (!) Απόδειξη τόσο το σύνηθες γεγονός των άδειων τάξεων της Γ Λυκείου μετά το Πάσχα, όσο και το περιστατικό που προέκυψε πρόσφατα  στη Λάρισα, όπου μορφή επιδημίας έλαβαν τα αιτήματα προς φαρμακοποιούς της  περιοχής να καταχωρήσουν θετικό τεστ κορωνοϊού για μαθητές τρίτης λυκείου ώστε αυτοί με τη σειρά τους να διασφαλίσουν… δικαιολογημένη απουσία από τα μαθήματα στο σχολείο τους! Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, που σύμφωνα με μαρτυρία στο onlarissa.gr, σε κάποιες περιπτώσεις οι «εκκλήσεις» για να καταγραφούν μαθητές ψευδώς ως ασθενείς στην covid19, γίνονται και μέσα από τους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας

Κάποιοι εκπαιδευτικοί επισημαίνουν ότι αν ένας μαθητής λάβει λχ πενθήμερη αποβολή τότε αμέσως «μαζεύονται» 30-35 απουσίες. Αν οι απουσίες αυτές θεωρηθούν αδικαιολόγητες τότε εύκολα ο μαθητής θα μένει στην ίδια τάξη.

Το ζήτημα είναι όμως να συνετίσουμε τους πιο «άγριους» μαθητές ή να τους τιμωρήσουμε και να τους αφήσουμε ευκολότερα στην ίδια τάξη; Κι αν συμβεί το δεύτερο θα συνετιστεί ο ανησυχος μαθητής ή μήπως θα γίνει ακόμα πιο δύσκολος;

Τι προβλέπεται

Προσμέτρηση των καθυστερημένων προσελεύσεων στις απουσίες (15λεπτη καθυστέρηση: 1 απουσία, 3 καθυστερημένες προσελεύσεις μικρότερες των 15 λεπτών: 1 απουσία /από 2024-25)

Προφορική παρατήρηση, επίπληξη, ωριαία απομάκρυνση από εκπαιδευτικό

Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ημέρες από Δ/ντή Σχολείου (από 1 σήμερα)

Αποβολή από τα μαθήματα μέχρι πέντε (5) ημέρες από Σύλλογο Διδασκόντων (2 σήμερα)

Ψηφιοποίηση Ημερήσιου Δελτίου Φοίτησης (απουσιολογίου) ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια στην προσμέτρηση απουσιών

Βιβλίο φοίτησης myschool, Αυτόματη μεταφορά στα Ατομικά Δελτία μαθητών myschool

Αυτόματη ενημέρωση των γονέων για τις απουσίες των παιδιών τους (εφαρμογή eParents)

Απαγορεύεται η διαγραφή απουσιών από τον σύλλογο διδασκόντων με συγκεκριμένες εξαιρέσεις (π.χ. σοβαρούς ιατρικούς λόγους)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diaita_1.jpg
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες
Μετά το τέλος της δίαιτας ακολουθούμε ένα ισορροπημένο και υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα.
Μια δίαιτα με γιαούρτι, μέλι και κανέλα που μπορεί να σας “διώξει” 7 κιλά σε 10 μέρες