Τύρβη
Η ελληνική γλώσσα έχει πάνω από 5 εκατομμύρια λέξεις, που σημαίνει πως εκτός από την αρχαιότερη γλώσσα στον κόσμο την κάνει και την πλουσιότερη

τύρβη : (λόγ.) θόρυβος, φασαρία που δημιουργεί ένα πλήθος ανθρώπων που βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση.

Από την τύρβη, προέκυψε η λατινική λέξη turba, ο θόρυβος ή η αναταραχή, με άλλα λόγια, καθώς και η λατινική turbo, -inis, που είναι η δίνη ή ο ανεμοστρόβιλος. Έτσι έχουμε ως αντιδάνεια την τουρμπίνα και το τούρμπο.

Θέλει να ζήσει μακριά από την τύρβη της πόλης.

Τύρβη, λοιπόν, είναι ο θόρυβος, η αναστάτωση, η σύγχυση κι η αταξία. O αρχαιοελληνικός τύπος ήταν τύρβη ή σύρβη και η λέξη ήταν ισοδύναμη της αναταραχής. Μάλιστα, την συναντάμε για πρώτη φορά στον τραγικό ποιητή Αισχύλο. Στα κείμενα της αρχαιότητας περιγράφει την απόλαυση και την ενασχόληση με τις βακχικές διασκεδάσεις, τον χορό και το τραγούδι, αλλά και την έντονη διασκέδαση μετά από την οινοποσία.

τυρβάζω : Στην έκφραση μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά, για κάποιον που ασχολείται με πολλά συγχρόνως και παραμελεί το κύριο έργο του.

Για τους φυσικούς υπάρχει και η τυρβώδης ροή, η ακανόνιστη ροή των ρευστών, αλλά περί αυτήν καλύτερα να τυρβάσουν οι ειδικοί.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολεία
Σχολεία: Ως προσωπικό καθαριότητας θα προσλαμβάνεται συγγενής αποβιώσαντος λόγω ενδοοικογενειακής βίας
Τι αναφέρει η απόφαση της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως για την διαδικασία και τα κριτήρια πρόσληψης προσωπικού καθαριότητας σχολικών μονάδων
Σχολεία: Ως προσωπικό καθαριότητας θα προσλαμβάνεται συγγενής αποβιώσαντος λόγω ενδοοικογενειακής βίας