Thumbnail
Όταν (οι αναπληρωτές) καταφέρουν να διοριστούν στο δημόσιο ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί, παραδόξως δεν υπολογίζονται τα διαστήματα της επιδοτούμενης ανεργίας που έχουν λάβει

Να αναγνωρίζεται και για τους εκπαιδευτικούς ως συντάξιμος χρόνος χωρίς εξαγορά ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες, κατ’ αναλογία της ισχύουσας ρύθμισης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, ζητά με επιστολή της προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Οικονομικών η ΟΛΤΕΕ.

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές κάθε χρόνο, καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας και είναι ασφαλισμένοι στον Ε.Φ.Κ.Α πρώην Ι.Κ.Α λαμβάνουν την επιδοτούμενη ανεργία που δικαιούνται με το που απολύονται.

«Όταν καταφέρουν να διοριστούν στο δημόσιο ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί, παραδόξως δεν υπολογίζονται τα διαστήματα της επιδοτούμενης ανεργίας που έχουν λάβει, ενώ συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση και στα ταμεία αυτά ισχύει η επιδοτούμενη ανεργία ως πλασματικός χρόνος χωρίς εξαγορά»

Η επιστολή της ΟΛΤΕΕ

ΘΕΜΑ : «Συνταξιοδοτική ρύθμιση επιδοτούμενων κενών ανεργίας εκπαιδευτικών, κατ’ αναλογία της ισχύουσας ρύθμισης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους.»

Σχετ.: Νόμος Υπ΄ Αριθ. 3996 ΦΕΚ Α΄170/5.8.2011 Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ρυθμίσεις θεμάτων Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις.

Αξιότιμοι

κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 3996/2011: «(…) 1. Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης: […] γ) ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες».

Ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας έως 300 ημέρες (1 χρόνος) θεωρείται στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, πλην του Δημοσίου, ως πλασματικός χρόνος χωρίς εξαγορά που αναγνωρίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Όλα αυτά τα έτη εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικών οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές κάθε χρόνο, καλύπτοντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες του Υπουργείου Παιδείας και είναι ασφαλισμένοι στον Ε.Φ.Κ.Α πρώην Ι.Κ.Α λαμβάνουν την επιδοτούμενη ανεργία που δικαιούνται με το που απολύονται. Όταν καταφέρουν να διοριστούν στο δημόσιο ως μόνιμοι εκπαιδευτικοί, παραδόξως δεν υπολογίζονται τα διαστήματα της επιδοτούμενης ανεργίας που έχουν λάβει, ενώ συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση και στα ταμεία αυτά ισχύει η επιδοτούμενη ανεργία ως πλασματικός χρόνος χωρίς εξαγορά.

Χωρίς καμία λογική εξήγηση χάνουν το δικαίωμα της αναγνώρισης του ενός χρόνου ως πλασματικού χρόνου εργασίας για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, κατά το διορισμό τους στο Δημόσιο. Αυτή η κατάσταση προκαλεί αδικία και έλλειψη συνέπειας και ισονομίας στη μεταχείρισή τους από το Κράτος. Είναι σημαντικό να αναληφθούν άμεσα δράσεις προκειμένου να διορθωθεί αυτή η ανωμαλία και να εξασφαλιστεί η ισότιμη μεταχείριση των εργαζομένων.

Κύριοι Υπουργοί,

αφού τα κενά επιδοτούμενης ανεργίας αφορούν το τότε ασφαλιστικό τους ταμείο που τα αναγνωρίζει ως πλασματικό χρόνο, γιατί ο νόμος αφαιρεί το δικαίωμα αυτό μετά το διορισμό τους στο Δημόσιο εντελώς αναίτια και άδικα;

Δεδομένου ότι είναι μεγάλος ο αριθμός εκπαιδευτικών, που πριν από το διορισμό τους εργάστηκαν ως αναπληρωτές και είχαν ενταχθεί σε καθεστώς επιδοτούμενης ανεργίας, κρίνεται απαραίτητη η προώθηση σχετικής ρύθμισης, κατ’ αναλογία της ισχύουσας ρύθμισης για τους «ιδιωτικούς υπαλλήλους» (άρθρο 40 του ν. 3996/2011).   

Ζητούμε

ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες να αναγνωρίζεται για τους εκπαιδευτικούς ως συντάξιμος χρόνος χωρίς εξαγορά, ο οποίος δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της σύνταξης, αλλά μόνο στη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ζωγράφος
Ρεκόρ Γκίνες: Παιδί θαύμα έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στον κόσμο πριν κλείσει τα δύο
Το παιδί-θαύμα, το οποίο κλείνει τα δύο του χρόνια τον Ιούλιο, έχει πουλήσει 15 πίνακες σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία του και πρόκειται να διοργανώσει...
Ρεκόρ Γκίνες: Παιδί θαύμα έγινε ο νεότερος καλλιτέχνης στον κόσμο πριν κλείσει τα δύο
φυλακή καθηγητής
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
Στο εδώλιο του κατηγορουμένου έκατσαν και οι γονείς του ανήλικου που καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών
Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή ο 50χρονος που κάρφωσε σπασμένο μπουκάλι στο κεφάλι 14χρονου
kausonas
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια
«Τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως και αυτή η επιβάρυνση που προκαλείται από τις ακραίες θερμοκρασίες είναι πολύ...
Καμπανάκι επιστημόνων: Οι ακραίες θερμοκρασίες συνδέονται με θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια