aristotelio
Δεν προκλήθηκαν επεισόδια, δεν υπήρξε αντίσταση, έγιναν όμως 49 προσαγωγές φοιτητών/τριών με ανεπίτρεπτα δυσανάλογη σκληρότητα μεταχείρισης, τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την ποινική δικονομία.

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης καταδικάζει την αστυνομική επιχείρηση  καταστολής στο ΑΠΘ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 49 συλληφθέντων φοιτητών και φοιτητριών. Παράλληλα, τονίζουν πως «δεν προκλήθηκαν επεισόδια, δεν υπήρξε αντίσταση, έγιναν όμως 49 προσαγωγές φοιτητών/τριών με ανεπίτρεπτα δυσανάλογη σκληρότητα μεταχείρισης, τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την ποινική δικονομία». 

«Η νέα πρυτανική αρχή σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα απάντησε ότι θα εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των κτιρίων και της περιουσίας του ΑΠΘ. Όμως ο δρόμος για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να περνάει από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Διερωτόμαστε με αγωνία, αν η μόνη απάντηση για τις διεκδικήσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η καταστολή, η τρομοκράτηση και η παντελής έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας με τους φοιτητές/τριές μας, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις διεκδικήσεις και τις διαμαρτυρίες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Η ανακοίνωση Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης για την αστυνομική επιχείρηση αστυνομικών στο ΑΠΘ

«Πισθάγκωνα»: συλλήψεις φοιτητών/τριών στο ΑΠΘ - Το σχέδιο της κυβέρνησης για την «ενίσχυση» του Δημόσιου Πανεπιστήμιου

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης καταδικάζει την χθεσινή (16.3.2024) αστυνομική επιχείρηση καταστολής από τα ΜΑΤ και την ΟΠΚΕ στη Σχολή Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΑΠΘ και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 49 συλληφθέντων φοιτητών και φοιτητριών του ΑΠΘ.

H ΣΘΕ είναι από τις λίγες Σχολές που δοκιμάζεται επανειλημμένα, τόσο από καταλήψεις όσο και από κάθε είδους επιχειρήσεις της Αστυνομίας. Επί πρυτανείας Ν. Παπαϊωάννου, μέσα στη ΣΘΕ ήταν που επιχείρησε η ΕΛΑΣ τη ρίψη χημικών στη διάρκεια μαθημάτων που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια διδασκόντων και διδασκομένων στο όνομα της προστασίας τους. Στον εξωτερικό χώρο της ΣΘΕ ήταν που αστυνομικός εκτόξευσε χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε ευθεία βολή τραυματίζοντας σοβαρά φοιτητή στο κεφάλι, ο οποίος αιμόφυρτος διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Στη ΣΘΕ ήταν εχθές, 16.3.2024, που επιχείρησε η ΕΛΑΣ εκ νέου, με τη σύμφωνη γνώμη του νέου Πρύτανη Χ. Φείδα και τη σύντομη διακριτική παρουσία ενός εκ των νέων αντιπρυτάνεων και της κοσμητόρισσας της ΣΘΕ. Και τόσες άλλες «δυναμικές παρεμβάσεις» των ΜΑΤ εντός του ΑΠΘ εναντίον φοιτητών/τριων που από τύχη δεν κατέληξαν στο να θρηνήσουμε θύματα.

Χθες το απόγευμα η αστυνομία εισέβαλε, απέκλεισε τις παρακείμενες εισόδους και εκκένωσε τη ΣΘΕ, η οποία τελούσε υπό κατάληψη από 3 Φοιτητικούς Συλλόγους. Δεν προκλήθηκαν επεισόδια, δεν υπήρξε αντίσταση, έγιναν όμως 49 προσαγωγές φοιτητών/τριών με ανεπίτρεπτα δυσανάλογη σκληρότητα μεταχείρισης, τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την ποινική δικονομία. Οι φοιτητές/τριες δεμένοι/ες πισθάγκωνα μεταφέρθηκαν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ). Σήμερα 17.3.2024 οι 49 συλληφθέντες/συλληφθείσες οδηγήθηκαν στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την κατάληψη στη ΣΘΕ και για απείθεια. Αύριο το πρωί αναμένεται να γίνει αυτόφωρο και να οριστεί τακτική δικάσιμος.  

Η νέα πρυτανική αρχή σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα απάντησε ότι θα εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των κτιρίων και της περιουσίας του ΑΠΘ. Όμως ο δρόμος για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να περνάει από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Διερωτόμαστε με αγωνία, αν η μόνη απάντηση για τις διεκδικήσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η καταστολή, η τρομοκράτηση και η παντελής έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας με τους φοιτητές/τριές μας, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις διεκδικήσεις και τις διαμαρτυρίες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Φυσικός Βαρβακείου για το θέμα της Φυσικής των Πανελληνίων: Eάν ο Π. Πολάκης δεν ανακαλέσει θα κινηθώ νομικά

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

vaseis20150905.jpg
Πανελλαδικές 2024: Πτώση βάσεων από Φυσική, Ιστορία - Ανάλυση για όλα τα πεδία
Με βάση τον υψηλό πήχη δυσκολίας των φετινών θεμάτων, εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι δύσκολα οι περιζήτητες σχολές θα διατηρήσουν τις βάσεις τους και...
Πανελλαδικές 2024: Πτώση βάσεων από Φυσική, Ιστορία - Ανάλυση για όλα τα πεδία