συλλήψεις ΑΠΘ
«Δεν προκλήθηκαν επεισόδια, δεν υπήρξε αντίσταση, έγιναν όμως 49 προσαγωγές φοιτητών/τριών με ανεπίτρεπτα δυσανάλογη σκληρότητα μεταχείρισης, τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την ποινική δικονομία». 

Aδιανόητη βία χθες από την ΕΛ.ΑΣ. στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ακόμα και εναντίον καθηγητών που ζήτησαν ενημέρωση από τον εισαγγελέα, ενώ σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 49 προσαγωγές που σημειώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου ΘεσσαλονίκηςΟι συλληφθέντες κατηγορούνται για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας.

Είναι φανερό ότι η νέα αστυνομική επιχείρηση συνδέεται με την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης να συκοφαντήσει τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και να επιβάλει "σιωπητήριο" στις δίκαιες φοιτητικές διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές για όλους!

Η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών Θεσσαλονίκης καταδικάζει την χθεσινή αστυνομική επιχείρηση καταστολής και απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των 49 συλληφθέντων φοιτητών και φοιτητριών. Παράλληλα, τονίζουν πως «δεν προκλήθηκαν επεισόδια, δεν υπήρξε αντίσταση, έγιναν όμως 49 προσαγωγές φοιτητών/τριών με ανεπίτρεπτα δυσανάλογη σκληρότητα μεταχείρισης, τόσο κατά το Σύνταγμα όσο και κατά την ποινική δικονομία». 

απθ

«Η νέα πρυτανική αρχή σε ερώτηση σχετικά με τα γεγονότα απάντησε ότι θα εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για την ασφάλεια των κτιρίων και της περιουσίας του ΑΠΘ. Όμως ο δρόμος για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου δεν μπορεί να περνάει από τις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις. Διερωτόμαστε με αγωνία, αν η μόνη απάντηση για τις διεκδικήσεις στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η καταστολή, η τρομοκράτηση και η παντελής έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας με τους φοιτητές/τριές μας, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τις διεκδικήσεις και τις διαμαρτυρίες του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Λίγο πριν από την ανακοίνωση των Πανεπιστημιακών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο καθιερωμένο Κυριακάτικο μήνυμα του, δεν δίστασε να ζητήσει «μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών».

Το «μπαλάκι» στα πειθαρχικά όργανα των πανεπιστημίων

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα, όπως έγραψε, μπαίνοντας κατευθείαν στο «ψητό»: «Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε δήθεν ‘’πάρτυ’’ στους πανεπιστημιακούς χώρους να εξελίσσονται σε γιορτές τυφλής βίας και καταστροφής», ανέφερε με φανερή τη διάθεση να ειρωνευτεί τους σπουδαστές που είχαν τονίσει πως το Σάββατο το απόγευμα «απλώς διοργάνωναν εκδήλωση με μουσική, φαγητό και κρασί στον εξωτερικό χώρο του campus».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού πρώτα απέρριψε τα περί «πάρτυ» αναφέρθηκε στα «επεισόδια» που ακολούθησαν λέγοντας πως «πρέπει να υπάρχουν επιπτώσεις, και αυτά που προβλέπει ο νόμος φτάνουν μέχρι και την οριστική διαγραφή φοιτητών». Έσπευσε μάλιστα να τονίσει πως «είναι ευθύνη των πειθαρχικών οργάνων των πανεπιστημίων να εφαρμοστεί ο νόμος, που πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί».

Ο πρωθυπουργός έσπευσε μάλιστα να προσφέρει πολιτική κάλυψη στην επέμβαση της αστυνομίας αναμένοντας με «ενδιαφέρον τα ευρήματα της επιχείρησης μετά από την εκκένωση της κατάληψης» πράγμα και το οποίο έγινε με τα κατασχεθέντα να ανακοινώνονται από την ΕΛ.ΑΣ. και την προανάκριση να ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

απθ

Διώκουν τους 49 συλληφθέντες - Να αφεθούν ελεύθεροι ζητούν οι φοιτητές

Στο μεταξύ, για τους 49 συλληφθέντες η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Την Κυριακή οι συλληφθέντες (εκ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες 39 φοιτητές) οδηγήθηκαν κάτω από ισχυρά μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης έξω από τα οποία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης από αλληλέγγυους, που φώναζαν συνθήματα υπέρ τους και ζητούσαν την απελευθέρωσή τους.

Η αρμόδια εισαγγελέας άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου και επιπλέον για απείθεια, επειδή αρνήθηκαν να υποβληθούν σε δακτυλοσκοπική εξέταση (οι 48 από τους 49). Οι κατηγορούμενοι παραμένουν υπό κράτηση και θα δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, καθώς παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

συλλήψεις ΑΠΘ

«49»: Οι αστυνομικές δυνάμεις «έσπασαν το κτίριο»

Οι «49» με κείμενό τους στο infolibre.gr καταγγέλουν τις αστυνομικές δυνάμεις λέγοντας πως «κατά την επιχείρηση τους έσπασαν το κτίριο, αφού πρώτα το πολιόρκησαν για ώρα» καταδικάζοντας παράλληλα «οποιαδήποτε προσπάθεια καταστολής στον αγώνα μας και αντιστεκόμαστε σε αυτήν».

Οι φοιτητικοί Σύλλογοι

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Βιολογικού, Γεωλογικού, Χωροταξίας, Δασολογίας, Οδοντιατρικής, ΠΤΔΕ, ΦΠ, ΣΟΦΕΘ, ΣΜΗ του ΑΠΘ και ΣΕΥ ΔΙΠΑΕ, με κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την απαράδεκτη έφοδο ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και άλλων δυνάμεων καταστολής μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου και την προσαγωγή στο σωρό δεκάδων φοιτητών.

«Η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες για την επιχείρηση τρομοκράτησης και καταστολής, η οποία όπως αποδείχθηκε από την παρέμβαση στον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων από τους εκλεγμένους στα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων και του ΕΣΔΕΠ, ήταν αναίτια και απρόκλητη.

Η πλειοψηφία των φοιτητών μίλησε, ο απαράδεκτος νόμος - έκτρωμα της κυβέρνησης έχει απορριφθεί, καταψηφίστηκε από τους χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους του αγώνα για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές για όλους! Κάθε προσπάθεια καταστολής και κατασυκοφάντησης του φοιτητικού κινήματος θα πέσει στο κενό!

Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές!», σημειώνουν.

Η πραγματική «ανομία» στα Πανεπιστήμια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, για τη δήλωση του πρωθυπουργού περί πειθαρχικών διώξεων φοιτητών και ανομίας στα Πανεπιστήμια, σημειώνει:

«Ο πρωθυπουργός, εμφανώς πιεσμένος από τις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, καταφεύγει στα γνωστά και χιλιοειπωμένα περί ανομίας και τυφλής βίας στα Πανεπιστήμια. Όμως, η πραγματική “ανομία” στα Πανεπιστήμια έχει την υπογραφή της κυβέρνησης.

Γιατί, ανομία είναι να πέφτουν φοιτητές του ΑΠΘ από τα παράθυρα, επειδή δε χωράνε στις αίθουσες, να έχει μειωθεί κατά 50% η χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό των φοιτητικών εστιών που δεν καλύπτουν ούτε το 10% των φοιτητών, να υπάρχουν πτυχία που δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα. Ανομία είναι τα κυκλώματα διαπλοκής, διαφθοράς και τραμπουκισμών της κυβερνητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ανομία είναι ο ίδιος ο νόμος-έκτρωμα της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, που, παρακάμπτοντας το Σύνταγμα, κάνει την αδικία νόμο και διαλύει τα πτυχία και το μέλλον της νέας γενιάς.

Η συκοφαντία της κυβέρνησης, όπως και οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις και διαγραφές δεν τρομάζουν τους φοιτητές. Εκθέτουν την ίδια την κυβέρνηση που έχει απομονωθεί. Γι’ αυτό και καταφεύγει στην αισχρή προπαγάνδα να ταυτίζει το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα με εγκληματικές ενέργειες, αντί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις για το πώς “παράπεσε” αστυνομικός εξοπλισμός (χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα κ.λπ.) σε ξένα χέρια.

Η κυβέρνηση καλά θα κάνει να ασχοληθεί με την πραγματική ανομία, που προκαλεί καθημερινά το αίσθημα δικαίου του λαού και της νέας γενιάς, όπως είναι η προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.

Υ.Γ.: Προτείνουμε στον Κ. Μητσοτάκη, αν θέλει πραγματικά να κάνει ένα βήμα στην αντιμετώπιση της ανομίας στα Πανεπιστήμια, να διαλύσει τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα πολύ συχνά ελληνικά επώνυμα που προέρχονται από αλβανικές λέξεις

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kakopoiisi
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
Νέα καταγγελία για ξυλοδαρμό και εξύβριση σε βάρος γνωστού ποινικολόγου από ασκούμενη δικηγόρο
Ασκούμενη δικηγόρος καταγγέλλει γνωστό ποινικολόγο: «Με χτύπησε στο πρόσωπο και με έβρισε»
aksiologisi
Εκπαιδευτικοί: «Κατήφορος χωρίς τέλος για τη ΔΗΣΥ Λασιθίου»
«Η αμετροέπεια και το ψέμα έχουν κοντά πόδια δυστυχώς για την ΔΗΣΥ Λασιθίου», τονίζουν οι εκπαιδευτικοί της Ενωτικής Κίνησης Εκπαιδευτικών και του...
Εκπαιδευτικοί: «Κατήφορος χωρίς τέλος για τη ΔΗΣΥ Λασιθίου»