εκπαιδευτικοι
Αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος μαθητών στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στην αλλαγή σχολικής μονάδας ή σχολικού Τμήματος για μαθητές και μαθήτριες, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους, στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Σύμφωνα με την Β4 ενότητα της Εγκυκλίου Φ7/ 95955/Δ1/1-9-2023, με θέμα: “Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2023-2024”

Η αλλαγή σχολείου για μαθητή/τρια, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 14 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109)* όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, είναι μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου και μπορεί να γίνει με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων και τη συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα, αφού έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία που περιγράφεται στην ανωτέρω παράγραφο.

Πρόσθετα η αλλαγή τμήματος για μαθητή/τρια, είναι μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου και μπορεί να γίνει με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων αφού έχει εφαρμοστεί η προβλεπόμενη διαδικασία που περιγράφεται στην ανωτέρω παράγραφο, όπως προβλέπεται στην παρ. 5 του άρθρου 14 του ΠΔ 79/2017 (Α΄109) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

*Στην παράγραφο 5, του άρθρου 14 του Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.) 79/2017 (Α΄109), προβλέπεται ότι: “Για την αντιμετώπιση των μαθητών που παρουσιάζουν σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες ή και προβλήματα συμπεριφοράς, ο εκπαιδευτικός της τάξης συνεργάζεται με το Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου, τον εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης, τους γονείς/κηδεμόνες στο πλαίσιο της λειτουργίας της ομάδας εκπαιδευτικής υποστήριξης των μαθητών ή των Ε.Δ.Ε.Α.Υ., όπου αυτές λειτουργούν, με τα οικεία Κ.Ε.Σ.Υ., τον αρμόδιο συντονιστή εκπαιδευτικού έργου και το συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ειδικής αγωγής και ενταξιακής εκπαίδευσης, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς για την προστασία και την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Η αλλαγή περιβάλλοντος του μαθητή είναι μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου και μπορεί να γίνει με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων:

α) όταν πρόκειται για αλλαγή τμήματος,

β) με τη συναίνεση του γονέα/κηδεμόνα όταν πρόκειται για αλλαγή σχολείου”.

Αρα για τους μαθητές και τις μαθήτριες που φοιτούν σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία βρίσκεται σε ισχύ η διάταξη του άρθρου 14 παρ. 5 του ΠΔ 79/2017 αναφορικά με την αλλαγή Τμήματος, η οποία έχει να κάνει με ένα μέτρο παιδαγωγικού ελέγχου, το οποίο λαμβάνεται με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, όταν αυτό κριθεί αναγκαίο για την αντιμετώπιση ορισμένων μαθησιακών ή άλλων προβλημάτων συμπεριφοράς που ενδέχεται να έχει ένας μαθητής ή μαθήτρια.

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Στα άρθρα 16 έως 20 της Υπουργικής Απόφασης 79942/ΓΔ4/21-5-2019 (ΦΕΚ 2005/Β/31-5-2019), με τίτλο: “Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης” και αναφορικά με την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, προβλέπεται το πλαίσιο για το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος μαθητών και μαθητριών. Δεν προβλέπεται όμως κάποια ειδικότερη διάταξη για την αλλαγή Τμήματος κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aselgeia_8.jpg
Στο δικαστήριο η υπόθεση ασέλγειας σε βάρος μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου
Ο κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα καταδικαστεί για άλλες δύο περιπτώσεις ασέλγειας σε βάρος μαθητριών
Στο δικαστήριο η υπόθεση ασέλγειας σε βάρος μαθήτριας Α΄ Γυμνασίου