Οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο είναι κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα της αγοράς
«Οι επιπτώσεις του Ν/Σ και των πολιτικών επιλογών της Ν.Δ. θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα αποψιλώσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα παράγουν νέα πανεπιστημιακά πτυχία αμφιβόλου ποιότητας»

Καταδείχτηκε πλήρως κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της Ε.Μ.Υ της Βουλής αλλά και της αρθρογραφίας πολλών πανεπιστημιακών, ο πολιτικός στόχος της κυβέρνησης της Ν.Δ. με το Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας όσον αφορά τα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», δηλαδή η έλλειψη σεβασμού στο Σύνταγμα με σκοπό την ικανοποίηση επιχειρηματικών συμφερόντων.  Μεταξύ άλλων, αναδείχθηκε: 

α) Η εγκατάλειψη του Δημόσιου Πανεπιστημίου (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση κλπ) και η διαμόρφωση  ασφυκτικού και αντιδημοκρατικού πλαισίου διοίκησης.

β) Η απροθυμία ρύθμισης του χώρου των ήδη λειτουργούντων κολεγίων, που με εμπορικές συμφωνίες λειτουργούν παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων και παρέχουν  πτυχία με  επαγγελματικά δικαιώματα. 

Η ίδρυση νέων παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων οδηγεί σε περαιτέρω προσφορά πανεπιστημιακών τίτλων χωρίς εισαγωγικές και έναντι διδάκτρων, χωρίς τους ουσιαστικούς ελέγχους και εποπτεία εκ μέρους της πολιτείας. 

Οι επιπτώσεις του Ν/Σ και των πολιτικών επιλογών της Ν.Δ. θα διευρύνουν τις ανισότητες, θα αποψιλώσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα παράγουν νέα πανεπιστημιακά πτυχία αμφιβόλου ποιότητας. 

Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με αυτές τις αγοραίες εξελίξεις. Για εμάς, το δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέρει ένα κοινωνικό αγαθό και  πρέπει να ενισχυθεί, για να επιτελέσει τον εθνικό του ρόλο. Προτείνουμε την πραγματική μορφή «μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» – με αφετηρία το «Σκανδιναβικό παράδειγμα». 

Προηγουμένως, απαιτείται όμως η διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την εκπαίδευση γενικά και για το πανεπιστήμιο ειδικά με την δημιουργία ενός Ακαδημαϊκού Χάρτη με ακαδημαϊκά, αναπτυξιακά και περιφερειακά κριτήρια
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει «ωκύμορος» και «ωκυτόκια»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...