Κυριάκος Πιερρακάκης
Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας

Δείτε live τη συζήτηση στην επιτροπή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη και Ελληνική Λύση έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας.

Τον λόγο πήρε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. 

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης υποστήριξε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία και αν παρατηρηθεί παραβίαση, τότε θα αφαιρείται η άδεια. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Μάλιστα, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας η οποία θα αξιολογείται. Επίσης, η εισαγωγή γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια και κάποιος με βαθμό 8 δεν θα μπορεί να εισάγεται, όταν χρειάζεται 18.

Την απόσυρση του νομοσχέδιου ζήτησε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ

kalamatianos

Tην απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ ζήτησε κατά έναρξη της πρώτης συνεδρίασης στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο εισηγητής από την πλευρά της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, κάνοντας λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος και του άρθρου 16, ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για πολιτειακή εκτροπή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλαματιανός ανέφερε: «Το σχέδιο νόμου που εισάγετε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι αντισυνταγματικό. Αποτελεί μια ξεκάθαρη και ευθεία παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Κανονικά σε αυτό το σημείο θα έπρεπε να τελειώσει η συζήτηση. Γι’ αυτό ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου. 

Η Δημοκρατία μας, το κράτος Δικαίου, στηρίζεται στην τήρησή του Συντάγματος. Το άρθρο 16 ορίζει ότι η σύσταση και η λειτουργία ιδιωτικών Πανεπιστημίων, σχολών ανώτατης εκπαίδευσης από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου απαγορεύεται. Δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας η παράκαμψης του Συντάγματος. Υπάρχει ξεκάθαρη παραβίασή του.

Κατά το Σύνταγμα, η πανεπιστημιακή εκπαίδευση δεν επιτρέπεται να παρέχεται στο πλαίσιο συμβατικών σχέσεων ως παροχή υπηρεσιών. Τα Πανεπιστήμια δεν είναι επιχειρήσεις. 

Οι φοιτητές δεν είναι πελάτες. Οι καθηγητές δεν είναι εργαζόμενοι που συνδέονται με σχέση εργασίας και υπόκεινται στο διευθυντικό δικαίωμα οποιουδήποτε εργοδότη. 

Εσείς επιχειρείτε να καταργήσετε ένα συνταγματικό άρθρο με έναν υποδεέστερο τυπικό νόμο. Ακροβασίες επικίνδυνες για το πολίτευμά μας, για τη Δημοκρατία μας και το κράτος Δικαίου».

Με το αίτημα συντάχθηκαν ΚΚΕ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, ενώ ο ειδικός αγορητής της Νίκης ξεκαθάρισε πως θα κατατεθεί ένσταση συνταγματικότητας στην Ολομέλεια. 


Αναλυτικά

Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη, στις 10 το πρωί, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας,  «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα γίνει σήμερα Τρίτη, την Πέμπτη 29/2, την Παρασκευή 1/3 και την μεθεπόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί Live/Βουλή στις 10 π.μ.

Το χρονοδιάγραμμα

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Πέμπτη 29/2 στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα κληθούν να τοποθετηθούν επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου οι εκπρόσωποι των  εμπλεκόμενων φορέων,  όπως Συνόδου Πρυτάνεων, Ομοσπονδιών  κλπ

Την Παρασκευή 1/3 θα συνεχιστεί η συζήτηση με την τοποθέτηση των Βουλευτών και την μεθεπόμενη Τρίτη 5 Μαρτίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των τετραήμερων εργασιών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου η συζήτηση  θα ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα μιλήσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  και θα ολοκληρωθεί την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 8 Μαρτίου, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Εισηγητής εκ μέρος της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου θα είναι ο Λευτέρης Κτιστάκης και από την αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) ο Βουλευτής Διονύσιος  Καλαματιανός.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...