Έλληνες επιστήμονες σε Βερολίνο – Βραδεμβούργο για ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Ας αφήσει η κυβέρνηση της ΝΔ την κοροϊδία»
«Δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, αλλά τα δις για εξοπλισμούς και έκτακτα πακέτα στήριξης σε ομίλους μπορούν να βρεθούν εν μία νυκτί»

Ενάντια στο «νομοσχέδιο – έκτρωμα» – όπως το αποκαλούν – της κυβέρνησης της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στρέφονται οι Έλληνες επιστήμονες σε Βερολίνο και  Βρανδεμβούργο.

«Θεωρούμε ότι έχουν μεγάλο θράσος όσοι κυβέρνησαν στη χώρα μας!» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους.

«Είναι αυτοί οι ίδιοι που εδώ και πολλά έτη ακολουθούν πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης των δημοσίων πανεπιστημίων, με στοιβαγμένους φοιτητές που διψάνε για μάθηση, με χαμένα εξάμηνα λόγω έλλειψης καθηγητών, με μηδενικές προσλήψεις προσωπικού και πόσα άλλα να θυμηθούμε. Αυτοί οι ίδιοι δήθεν κόπτονται σήμερα για την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία» αναφέρουν.

«Ως μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου - Βρανδεμβούργου και έχοντας φοιτήσει σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού η κοινή μας εμπειρία συγκλίνει πως: το επίπεδο σπουδών εξαρτάται από τους πόρους που παρέχονται και τους σκοπούς που εξυπηρετεί» τονίζουν.

Στη συνέχεια, υποστηρίζουν ότι διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα τα δυσφημίζουν, αλλά τα δις για εξοπλισμούς και έκτακτα πακέτα στήριξης σε ομίλους μπορούν να βρεθούν εν μία νυκτί.

«Φοβούνται το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, οι μαθητές, που συζητούν, αγωνίζονται, αποφασίζουν, δρουν συλλογικά και μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια της» προσθέτουν.

«Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ την κοροϊδία γιατί δεν είμαστε χθεσινοί. Εμείς και άλλοι απόφοιτοι των Ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων παρακολουθούμε τους αγώνες των φοιτητών με περηφάνια και δηλώνουμε ότι ο αγώνας σας είναι δίκαιος και θα νικήσει. Δηλώνουμε ότι είμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε και απαιτούμε να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο!» καταλήγουν.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου - Βρανδεμβούργου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Αλληλεγγύη στους αγώνες των φοιτητών

Ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου Βρανδεμβούργου χαιρετίζει τους δίκαιους και μαζικούς αγώνες των χιλιάδων φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και εργαζόμενων στα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, κόντρα στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Είναι κινητοποιήσεις που αποφασίζονται από μαζικότατες συλλογικές διαδικασίες, όπως το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Πέμπτης στις 8 Φλεβάρη που συντάραξε την Αθήνα.

Ως Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό:

Έχουμε συσσωρευμένη πείρα για το τι σημαίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και πανεπιστήμια επιχειρήσεις! Έχουμε πείρα από τον δήθεν εκσυγχρονισμό στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ελβετίας, Γαλλίας, Γερμανίας, κλπ. Έχουμε πείρα από τη μπίζνα των ιδιωτικών πανεπιστημίων που πουλάνε πτυχία ανάλογα με την τσέπη του φοιτητή-πελάτη με αντίστοιχα πάντα σμπαραλιασμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Έχουμε πείρα από τα φοιτητικά δάνεια που είτε δίνονται με το σταγονόμετρο και με αυστηρά κριτήρια (πχ. Γερμανία) ή φοιτητικά δάνεια που αποπληρώνονται μέχρι τη σύνταξη (πχ. ΗΠΑ). Έτσι εξωθούνται χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες στο να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, ενώ όλο και περισσότεροι από αυτούς προκειμένου να καλύψουν τα εξωφρενικά κόστη σπουδών τους, ωθούνται ακόμη και στην πορνεία, όπως έχει καταγραφεί με χιλιάδες παραδείγματα στην Ευρώπη.

Έχουμε πείρα από τη φαινομενική «αριστεία» πανεπιστημίων επιχειρήσεων που έχουν χορηγούς/σπόνσορες και μετατρέπονται σε ερευνητικά τους ινστιτούτα με συγκεκριμένο περιεχόμενο, δομή, έρευνα, που υπηρετεί τους σκοπούς και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Ως Έλληνες επιστήμονες που βρισκόμαστε στο εξωτερικό:

Έχουμε δώσει και εμείς αντίστοιχες μάχες, στα ίδια έδρανα που βρίσκεστε εσείς σήμερα. Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί σας σήμερα και όπως παλέψαμε και πολλοί από εμάς ως φοιτητές στην Ελλάδα παλιότερα, λέμε καθαρά: Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!

Έχουμε δώσει αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ όπως και ενάντια σε προηγούμενες κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), οι οποίες δεν κατάφεραν να μας πείσουν με τα ψέματα τους. Τα λεγόμενα «κέντρα ανομίας» και δήθεν παράνομων καταλήψεων είναι γνωστά παραμύθια και δεν πιάνουν πλέον. Οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι η απάντηση στη προπαγάνδα αυτή.

Το λέμε καθαρά. Θεωρούμε ότι έχουν μεγάλο θράσος όσοι κυβέρνησαν στη χώρα μας! Είναι αυτοί οι ίδιοι που εδώ και πολλά έτη ακολουθούν πολιτική υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης των δημοσίων πανεπιστημίων, με στοιβαγμένους φοιτητές που διψάνε για μάθηση, με χαμένα εξάμηνα λόγω έλλειψης καθηγητών, με μηδενικές προσλήψεις προσωπικού και πόσα άλλα να θυμηθούμε. Αυτοί οι ίδιοι δήθεν κόπτονται σήμερα για την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία.

Ως μέλη του Συλλόγου Επιστημόνων Βερολίνου - Βρανδεμβούργου και έχοντας φοιτήσει σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού η κοινή μας εμπειρία συγκλίνει πως: το επίπεδο σπουδών εξαρτάται από τους πόρους που παρέχονται και τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπορούν να βρουν χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια, ενώ ταυτόχρονα τα δυσφημίζουν, αλλά τα δις για εξοπλισμούς και έκτακτα πακέτα στήριξης σε ομίλους μπορούν να βρεθούν εν μία νυκτί.

Φοβούνται το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι φοιτητές, οι μαθητές, που συζητούν, αγωνίζονται, αποφασίζουν, δρουν συλλογικά και μπορούν να ανατρέψουν τα σχέδια της.

Η νεολαία, η εκπαιδευτική κοινότητα, παλεύουμε ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δυναμώνουμε τον αγώνα και διεκδικούμε τα δικαιώματα μας στη μόρφωση για τα παιδιά του λαού μας. Οι φοιτητές μπορούν και αυτή τη φορά να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα!

Για όλους τους παραπάνω λόγους είμαστε μαζί τους και λέμε - όχι στα πτυχία-διαβατήρια, την ανεργία και το κυνήγι πανάκριβων πιστοποιήσεων ενώ την ίδια στιγμή λέμε - ναι σε πτυχία τα οποία εξασφαλίζουν δουλειά στο αντικείμενο σπουδών με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Την ίδια στιγμή διεκδικούμε από κοινού με την εκπαιδευτική κοινότητα μια σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με κρατική χρηματοδότηση που θα κατευθύνεται στις ανάγκες για στελέχωση με διδακτικό και λοιπό προσωπικό, για φοιτητική μέριμνα, για σύγχρονες αίθουσες, εργαστήρια κ.α.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση της ΝΔ την κοροϊδία γιατί δεν είμαστε χθεσινοί. Εμείς και άλλοι απόφοιτοι των Ελληνικών Δημοσίων Πανεπιστημίων παρακολουθούμε τους αγώνες των φοιτητών με περηφάνια και δηλώνουμε ότι ο αγώνας σας είναι δίκαιος και θα νικήσει. Δηλώνουμε ότι είμαστε μαζί σας και σας στηρίζουμε και απαιτούμε να μην κατατεθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο!

Με εκτίμηση,

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα