δασκαλα
 «Οι αναπληρωτές, θα “ενεργοποιούνται” μόνο για να καλύπτουν κάποια έκτακτη ανάγκη» είπε και τα λόγια... τα πήρε ο άνεμος!

Πριν 2 περίπου χρόνια, τον Μάρτιο του 2022 η Νίκη Κεραμέως σημείωνε: «Με τους νέους διορισμούς που θα γίνουν στόχος μας είναι ο αναπληρωτής να  είναι αυτό που λέει η λέξη, να αναπληρώνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κι όχι να αναπληρώνει για 5-10 έτη.»

Ένα χρόνο πριν (Ιανουάριος 2023) η προηγούμενη υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωνε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εκλείψει το φαινόμενο των αναπληρωτών γιατί «αποτελεί στρέβλωση». «Οι αναπληρωτές, θα “ενεργοποιούνται” μόνο για να καλύπτουν κάποια έκτακτη ανάγκη» είπε.

pierrakakis

Αυτές τις μέρες ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει ένα μεγάλο κομμάτι των θέσεων αναπληρωτών καθηγητών σε μόνιμες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Αυτό που μπορώ να σας πω είναι να δούμε το κεκτημένο της προηγούμενης τετραετίας, όπου είχαμε πολύ περισσότερους διορισμούς απ΄ ό,τι συνταξιοδοτήσεις, απ΄ ό,τι αφυπηρετήσεις και να ζητήσω από όσους μας βλέπουν να θεωρήσουν ότι αυτό το κεκτημένο, αυτή η λογική, θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα, ακριβώς για να στηριχθεί καλύτερα η Παιδεία στη χώρα μας».

Παράλληλα στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας καταθέτοντας τον “οδικό χάρτη” της τετραετίας 2023-2026 ανέφερε ότι κάθε χρόνο θα έχουμε 4 με 5.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σημειώνοντας ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα, σταδιακά, ως προς τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με προσωπικό αυξανόμενα μόνιμο, με 4 έως 5 χιλιάδες νέες προσλήψεις το χρόνο».

Για να δούμε, όμως τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός Παιδείας λέγοντας ότι «επιστρέφουμε στην κανονικότητα» και τι απέγινε η «υποσχετική» και ο στόχος της Νίκης Κεραμέως «ο αναπληρωτής να  είναι αυτό που λέει η λέξη, να αναπληρώνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κι όχι να αναπληρώνει για 5-10 έτη.»

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε το ίδιο το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή «για σχολικό έτος 2023-2024, έχουν πραγματοποιηθεί έως 12/12/2023 στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση προσλήψεις 50.297 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ».

αναπληρωτές

Στις 50.297 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ, πρέπει να προσθέσουμε τις 252 προσλήψεις ΕΕΠ-ΕΒΠ, ΠΕ87.02, ΤΕ01.30 στα πλαίσια της 2ης Ειδικής Πρόσκλησης, οι οποίες έγιναν στις 21.12.2023 και τις 521 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης στα πλαίσια της Ειδικής Προκήρυξης, οι οποίες έγιναν στις 28.12.2023, οπότε συνολικά έχουμε 51.070 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και ΕΕΠ-ΕΒΠ έως σήμερα 10 Ιανουαρίου 2024.

51.070 αναπληρωτές την τρέχουσα σχολική χρονιά μέχρι τώρα και ενώ βρισκόμαστε μόλις στη μέση της. Με λίγα λόγια περίπου το 26-27% των εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ που υπηρετούν στα σχολεία είναι ελαστικά εργαζόμενοι.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση όσα έχει πει το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας οι αναπληρωτές αναμένεται να είναι αυτό που λέει η λέξη σε πάνω από 30 χρόνια!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»