ekpaideytikos
Πάνω από 50.000 αναπληρωτές προσλήφθηκαν το 2023, ο μεγαλύτερος αριθμός που είχαμε ποτέ!

Στις 24 Νοεμβρίου 2023, το alfavita.gr πληροφορούσε τους αναγνώστες του για τη μεγάλη στρέβλωση στο θέμα των προσλήψεων εκπαιδευτικών, που έφερε στο φως (για άλλη μια φορά...) η ανάγνωση του Προϋπολογισμού  επιδόσεων, όπου προς πληροφόρηση των πολιτών και του κοινοβουλίου παρέχεται αναλυτική πληροφόρηση για τις δαπάνες κάθε Υπουργείου ανά Πρόγραμμα, τους στόχους κάθε προγράμματος χρησιμοποιώντας ποσοτικούς δείκτες επίτευξης στόχων.

Προέκυψε λοιπόν τότε ότι στη Δημόσια εκπαίδευση υπηρετούν 127.190 μόνιμοι εκπαιδευτικοί64.230 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 62.960 εκπαιδευτικοί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. 

«Συνολικά έχουν προσληφθεί μέχρι τώρα 45.159 αναπληρωτές (Μέχρι το τέλος τους έτους αναμένεται ότι οι προσλήψεις αναπληρωτών θα φτάσουν τις 50.000 τουλάχιστον)», γράφαμε τότε.

Και πράγματι, ο αριθμός αυτός ξεπεράστηκε μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα η ίδια κυβέρνηση που υποσχόταν ότι θα μειώσει τον αριθμό των αναπληρωτών να αναδειχθεί σε πρωταθλήτρια όλων των εποχών στις προσλήψεις αναπληρωτών, έχοντας προσλάβει περισσότερους από 50.000 το 2023! 

Συγκεκριμένα «για σχολικό έτος 2023-2024, έχουν πραγματοποιηθεί έως 12/12/2023 στη Γενική Εκπαίδευση και στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση προσλήψεις 50.297 εκπαιδευτικών και μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ», όπως ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, απαντώντας σε Ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου. Πιο συγκεκριμένα προσελήφθησαν 17.733 εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση (13.847 στην Α/θμια Εκπ/ση, 3.886 στη Β/θμια Εκπ/ση), εκ των οποίων 14.703 για το «Πρόγραμμα ανάπτυξης και ενδυνάμωσης διεπιστημονικών συμβουλευτικών και υποστηρικτικών δομών και μαθησιακής υποστήριξης /συνεκπαίδευσης μαθητών/τριών με αναπηρία η/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες για την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη στην εκπαίδευση». (Παράλληλη Στήριξη). Επίσης, προσελήφθησαν πανελλαδικά 8.876 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ για τη στελέχωση των σχολείων ειδικής αγωγής και γενικής εκπαίδευσης καθώς και των δομών ειδικής αγωγής, εκ των οποίων 3.884 μέλη ΕΕΠ και ΕΒΠ για το ως άνω Πρόγραμμα.

Ο αριθμός αυτός έχει ήδη αυξηθεί καθώς δεν περιλαμβάνει τις 771 προσλήψεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, ενώ δεν έχουμε φτάσει παρά στη μέση του τρέχοντος σχολικού έτους, που σημαίνει ότι ο απίστευτος αυτός αριθμός (που ξεπερνά το 28% του συνόλου των εκπαιδευτικών) θα μεγαλώσει κι άλλο!

Η μεγαλύτερη στρέβλωση

Ισως είναι μια από τις  μεγαλύτερες στρεβλώσεις του εκπαιδευτικού συστήματος στη χώρα μας.

Οι αναπληρωτές ουσιαστικά είναι κάτι σαν «χορηγοί» της εκπαίδευσης, αφού τα χρήματα που παίρνουν πάνε όλα σε εισιτήρια και έξοδα διαβίωσης (ενοίκια, φαγητό κ.λπ.). Για αρκετούς χωρίς το «επίδομα» από τη μητέρα και τον πατέρα ή τη δεύτερη «μυστική» δουλειά δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες επιβίωσης.

Η προσαρμογή αποτελεί λέξη–κλειδί για τη ζωή των αναπληρωτών. Πέρα από το γεγονός ότι κάθε χρόνο αλλάζουν και τόπο διαμονής, συνήθως ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός διδάσκει σε δύο και τρία σχολεία. Αυτό σημαίνει, ιδιαίτερα στην επαρχία, δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινών μετακινήσεων. Εκτός από τη φυσική εξόντωση και την οικονομική εξαθλίωση, αυτό σημαίνει να αγνοεί ο εκπαιδευτικός ακόμα και τα ονόματα των μαθητών του...

Τους προσλαμβάνουν και μόλις δουν τι τους περιμένει, παραιτούνται!

Και σα να μην έφτανε αυτό, λίγες μέρες επειτα από κάθε ανακοίνωση πρόσληψης αναπληρωτών, έχουμε και αλεπαλληλα «κύματα παραιτήσεων». Μόλις χτες λχ, προέκυψε νέο κύμα παραιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είχαν προσληφθεί στις προηγούμενες φάσεις. Οι εκπαιδευτικοί είτε δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν υπηρεσία, είτε με μεταγενέστερη Απόφαση προσλήφθηκαν με πλήρες ωράριοΟι εννέα αποφάσεις δημοσιεύθηκαν στη Διαύγεια και αφορούν 281 αναπληρωτές, για το διδακτικό έτος 2023-2024. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που οδήγησαν τους εκπαιδευτικούς στη μη ανάληψη υπηρεσίας είναι από καιρό γνωστές, καθώς οι χαμηλοί μισθοί, το υψηλό κόστος διαβίωσης και τα «τσουχτερά» ενοίκια βάζουν «στοπ» στην εργασιακή αποκατάσταση των εκπαιδευτικών. Χώρια ότι τα εργασιακά τους δικαιώματα δεν είναι ίδια με των μόνιμων εκπαιδευτικών. 

Για του λόγου το αληθές, μόλις λίγες μερες πριν είχαμε τη θλιβερή περίπτωση αναπληρώτριας Νηπιαγωγού που είχε σπάσει το πόδι της μέσα στο σχολείο, και αναγκάστηκε να επιστρέψει...με τις πατερίτσες, προτού δηλαδή θεραπευτεί σωστά, καθώς δεν είχε δικαίωμα άλλης αναρρωτικής άδειας...

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iky-flag.jpg_501x267_q75_subsampling-2.jpg
ΙΚΥ: Πρόγραμμα επιβράβευσης διάκρισης φοιτητών/τριών Ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνείς διαγωνισμούς έτους 2024
Ανακοίνωση για την υποβολή αιτήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Χορήγηση βραβείων σε ομάδες φοιτητών/τριων που πρώτευσαν ή διακρίθηκαν σε διεθνείς...
ΙΚΥ: Πρόγραμμα επιβράβευσης διάκρισης φοιτητών/τριών Ελληνικών ΑΕΙ σε διεθνείς διαγωνισμούς έτους 2024
ΑΣΕΠ
Διορισμοί εκπαιδευτικών - ΑΣΕΠ: Σε εξέλιξη ο έλεγχος των ενστάσεων της προκήρυξης 2ΓΕ/2023
ΑΣΕΠ: Σε εξέλιξη ο έλεγχος επί των προσωρινών πινάκων και η εξέταση των ενστάσεων της προκήρυξης 2ΓΕ/2023 για διορισμούς εκπαιδευτικών και...
Διορισμοί εκπαιδευτικών - ΑΣΕΠ: Σε εξέλιξη ο έλεγχος των ενστάσεων της προκήρυξης 2ΓΕ/2023