αφισα για ιδιωτικα αει
Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα, ενώ ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε πολλές πόλεις.

Σε μαζικό ξεσηκωμό με συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα, την Πέμπτη 11 Γενάρη προχωρούν φοιτητές, μαθητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ.

Στην Αθήνα το αγωνιστικό ραντεβού είναι στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα, ενώ ανάλογα συλλαλητήρια θα γίνουν σε πολλές πόλεις.

Ηχηρό «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια είπαν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια πανεπιστήμια, η Ομοσπονδία των οποίων (ΟΔΠΤΕ ) ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στον αγώνα και προκήρυξε στάση εργασίας στις 11 Γενάρη από τις 11π.μ. έως τη λήξη του ωραρίου για συμμετοχή στα συλλαλητήρια των φοιτητικών συλλόγων σε όλη τη χώρα.

«Εμείς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια που καθημερινά βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχρηματοδότησης, των ελλείψεων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, της ανεπάρκειας των υποδομών, που γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, ξέρουμε καλά ότι η λύση στα προβλήματα φοιτητών κι εργαζομένων δεν θα φέρει το νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», τόνισαν.

καμπανια

 

Οι φοτητές δεν είναι μόνοι τους. Πολλοί είναι και οι πανεπιστημιακοί που αντιδρούν, καθώς  μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και ευρύτερα της κοινωνίας ορθώνει αντιδράσεις, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που παρακάμπτει το Σύνταγμα και θα επιφέρει μια σειρά από επιπτώσεις στο λαό και την κοινωνία. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του συλλόγου μελών ΔΕΠ του Παντείου.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένοι πανεπιστημιακοί δημιούργησαν καμπάνια με τίτλο «ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ , #metoarthro16 » στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθούν τα link της καμπάνιας σε Facebook, Instagram, TikTok και Twitter:

Facebook : ΟΧΙ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
https://www.facebook.com/profile.php?id=61554986881407

Instagram : oxistaidiotikapanepistimia
https://www.instagram.com/oxistaidiotikapanepistimia/
 

TikTok: oxiidiotikapanepistimia
https://www.tiktok.com/@oxiidiotikapanepistimia?_t=8iXH6OZLSHB&_r=1&fbclid=IwAR1z_je2EoVnZveQ4VKO262nEessmFplcko_-suUd7_R489ePzFRjMiNnos
 

 Twitter :  oxistaidiotika
https://twitter.com/oxistaidiotika

Επίσης δείτε εδώ ένα βίντεο της καμπάνιας: https://drive.google.com/file/d/1_Qr4X6_TkOi_9w2gw82Ak1a1zYcgeHbr/view

Ο υπουργός Παιδείας ξεκίνησε πάντως την επιχείρηση «Ελεύθερα Πανεπιστήμια» -όπως είναι ο ευφημισμός που επινόησε για την θέσπιση των μη κρατικών ΑΕΙ με παράκαμψη του άρθρου 16-  υπογράφοντας τις πρώτες αποφάσεις για το «ξήλωμα» του νόμου Κεραμέως. Μέσα στο νόμο που ετοιμάζει, αναμένονται κι άλλες τροποποιήσεις του προβληματικού νόμου, που το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε σειρά αδιεξόδων σε πολλά ιδρύματα που επιχειρούσαν να εκλέξουν Συμβούλια διοίκησης και νέες πρυτανικές αρχές. Οι επόμενες αλλαγές θα αφορούν πρόνοιες ώστε να αποφεύγεται η προσφυγή σε δεύτερη εκλογική διαδικασία. Μία εξ αυτών είναι πως σε περίπτωση αδυναμίας , λόγω ισοψηφίας, των έξι εσωτερικών μελών να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά , η ψήφος του πρώτου σε σειρά εκλογής θα μετράει διπλή.

Σε κοινή τους απόφαση 115 Φοιτητικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα που συντονίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες σημειώνουν:

«Πέμπτη 11 Γενάρη μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών - μαθητών σε όλη τη χώρα!

Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια! 

Θέλουμε πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές!

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες απορρίπτουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα και να μην κατατεθεί στη Βουλή! Δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή μας προοπτική!

Υποβαθμίζει την αξία των πτυχίων μας! Μεγαλώνει η στρατιά άνεργων πτυχιούχων, διάφορων κατηγοριών πτυχίων, που θα ανταγωνίζονται για μια θέση εργασίας συμπιέζοντας τα εργασιακά, μισθολογικά, επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω.

Ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας! Το κράτος απαλλάσσεται από την ευθύνη της αποκλειστικά δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Στο όνομα του “ανταγωνισμού” με τα ιδιωτικά θα προχωρήσουν συγχωνεύσεις, καταργήσεις τμημάτων, μεγαλύτερη πίεση για άνοδο του ρυθμού αποφοίτησης, η επιβολή διδάκτρων, θα συρρικνωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο για να βρουν "πελατεία" τα ιδιωτικά, θα μειωθεί η δαπάνη για τα δημόσια.

Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το "πορτοφόλι" κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε.

αφισα για ιδιωτικα αει

Όπως τα δημόσια νοσοκομεία και σχολεία δεν αναβαθμίστηκαν από την συνύπαρξή τους με τα ιδιωτικά, έτσι και η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων δεν θα βελτιώσει τα δημόσια ΑΕΙ!

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος!

Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ποιοτικό πανεπιστήμιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα και όχι ένα πανεπιστήμιο πανάκριβο, υποβαθμισμένο, που λειτουργεί ως επιχείρηση και κάνει παζάρι πτυχίων.

Μόνο με τον μαζικό, οργανωμένο αγώνα μας μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στην κυβέρνηση, να μην περάσει το νομοσχέδιο!

Διεκδικούμε:

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο!
  • Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16!
  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!
  • Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων μας – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια και τις ανάγκες μας!

Οργανώνουμε:

  • Γενικές Συνελεύσεις την πρώτη βδομάδα που θα ανοίξουν οι σχολές.
  • Μεγάλα συλλαλητήρια φοιτητών, μαθητών, πανεπιστημιακών και εργαζόμενων στα ΑΕΙ την Πέμπτη 11/1 σε όλες τις πόλεις. Στην Αθήνα στις 12:00 στα Προπύλαια.
  • Καταλήψεις όλων των σχολών και εκ νέου Γενικές Συνελεύσεις.
  • Συντονισμό φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων, άλλων πανεπιστημιακών φορέων σε κάθε πόλη για να κλιμακώσουμε τον αγώνα».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα