κινητοποιησεισ
Στις 11 Γενάρη η πρώτη μεγάλη απάντηση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Περισσότεροι από 100 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα ετοιμάζονται να πουν ένα μεγάλο «όχι» στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια που, όπως τονίζουν, έρχεται για να υποβαθμίσει κι άλλο τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και την αξία των πτυχίων τους. Χιλιάδες μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ετοιμάζονται να δώσουν ένα μεγάλο ραντεβού στις 11 Ιανουαρίου στα Προπύλαια στην Αθήνα, στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της χώρας.

ΑΦΙΣΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ_ΟΧΙ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ

Αμέσως μόλις επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, αναμένεται να οργανωθούν συνελεύσεις με στόχο την οργάνωση κινητοποιήσεων και άλλων παρεμβάσεων ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, όπως και καταλήψεων. Πρόσφατα συστάθηκε και η ηλεκτρονική πρωτοβουλία «ΟΧΙ στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια», που ήδη αριθμεί χιλιάδες ακολούθους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναρτώντας ενημερωτικό υλικό και συμβάλλοντας στην οργάνωση ποικίλων παρεμβάσεων ενάντια στο επερχόμενο νομοσχέδιο.

Στην Αθήνα οι φοιτητές βγαίνουν στον δρόμο με σύνθημα το «μένουμε φοιτητές, δεν γινόμαστε πελάτες», ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο που ουσιαστικά παρακάμπτει το άρθρο 16 του Συντάγματος, όπως και να μην προχωρήσει σε καμία άλλη μελλοντική ενέργεια στην κατεύθυνση της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ. Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο που μέχρι στιγμής συνυπογράφουν 115 φοιτητικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα:

«Η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας. Κάποιοι λίγοι θα αγοράζουν πτυχία ισάξια με τα δικά μας, ενώ εμείς αντιμετωπίσαμε το άγχος των πανελλαδικών εξετάσεων, την ελάχιστη βάση εισαγωγής και πολλά ακόμα εμπόδια για να καταφέρουμε να σπουδάσουμε. […] Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι κολεγιάρχες από την πώληση πτυχίων, το κράτος από την περικοπή δαπανών για την Παιδεία και όσοι θέλουν απαξιωμένα πτυχία για φθηνότερο επιστημονικό δυναμικό. Η κυβέρνηση παραβιάζει ακόμα και το άρθρο 16 του Συντάγματος».

φοιτητικό-συλλαλητήριο

 

Αγωνιστικό κάλεσμα ενάντια στα «μη κρατικά» πανεπιστήμια έχει απευθύνει και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εμείς οι πολλοί να παλεύουμε σε ένα σχολείο - εξεταστικό μαραθώνιο και όσοι λίγοι μπορούν να αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον! Φανταζόμαστε τη συνέχεια... Τα ιδιωτικά θα παίρνουν χρηματοδότηση, καλούς καθηγητές κ.λπ., και για τα δημόσια δεν θα περισσεύει τίποτα! Για να έχουν πελατεία τα ιδιωτικά, θα μας βάζετε όλο και πιο πολλά εμπόδια για να περνάμε στο πανεπιστήμιο. Και αυτή η αδικία να είναι νόμος του κράτους!».

Συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 11 Γενάρη αποφάσισε και η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με στάση εργασίας στις 11 π.μ. - 1 μ.μ., αποφασίζοντας παράλληλα να οργανώσει δύο συσκέψεις σε Βόρεια και Νότια Ελλάδα για την καλύτερη οργάνωση της αγωνιστικής της απάντησης, και να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν οι φοιτητές, δίνοντας συνέχεια και κλιμάκωση στον αγώνα.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα νέα εφάπαξ για τους εκπαιδευτικούς

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aristoteleio panepistimio thessalonikis
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους
Συνάντηση του Πρύτανη με τη φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki: Παρουσίαση του νέου πρότζεκτ με το οποίο η ομάδα θέτει υποψηφιότητα για χρυσό μετάλλιο...
ΑΠΘ: Διεθνή διάκριση διεκδικεί η φοιτητική ομάδα iGEM Thessaloniki - Παρουσίαση του πρότζεκτ τους