εκπα
Φοιτητές: Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σημαίνει ότι οι κόποι μας για την είσοδο στο δημόσιο πανεπιστήμιο μηδενίζονται, αναιρείται κάθε έννοια αξιοκρατίας ενώ επισφραγίζεται ότι τα πτυχία μας δεν θα έχουν καμία αξία για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή δουλειά

Ακαριαίες είναι οι αντιδράσεις των φοιτητών στην ανακοίνωση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, που έκανε το πρωί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Πρωθυπουργό να κάνει λόγο για «ιστορική μεταρρύθμιση».

Παρότι το νομοσχέδιο δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα, οι φοιτητές -που έχουν προαναγγείλει συλλαλητήρια και καταλήψεις- ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις τους. Νωρίτερα άνοιξαν ένα γιγαντοπανό μπροστά από τη Βουλή, ενώ πριν από λίγο ο φοιτητικός σύλλογος Πολιτικού του ΕΚΠΑ τοποθέτησε ένα πανό με τη λέξη “ΠΩΛΕΙΤΑΙ”, στα Προπύλαια.

«Είναι η κατάλληλη ώρα να συνταχθεί τόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και όλη η κοινωνία μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους σε έναν αγώνα που θα καθοριστεί ο τρόπος που θα υπάρχουν και θα ζουν οι επόμενες γενιές. Για να μην είναι ούτε οι επόμενες οι γενιές ούτε η δική μας, η γενιά της ανεργίας και της επισφάλειας, η γενιά που θα πληρώνει για να σπουδάζει.», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος

Η ανακοίνωση των φοιτητών

Ως φοιτητικός σύλλογος Πολιτικού ΕΚΠΑ αποφασίσαμε να προβούμε σε δράσεις έξω από την Πρυτανεία του ιδρύματός μας και στην Νομική σχολή με τοποθέτηση πανό “ΠΩΛΕΙΤΑΙ” με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργού Παιδείας για ιδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. 

εκπα

 Μπορεί μέσα στη δίνη των εξελίξεων να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει, αλλά το πανεπιστήμιό μας έχει αλλάξει ριζικά με τις πιο επιθετικές τομές να γίνονται από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ήδη από την προηγούμενη τετραετία είδαμε την επίθεση και ριζική αλλαγή του χαρακτήρα του δημοσίου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου από την πρώτη μέρα της εκλογής της με την κατάργηση του ασύλου μέχρι την εισαγωγή της ΕΒΕ, την ΟΠΠΙ, τις διαγραφές, τα Συμβούλια Διοίκησης πέρσι το καλοκαίρι και τώρα κορυφώνεται με την αντιδημοκρατική παράκαμψη του αρθρου 16. Στόχος της είναι να ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία θα προσφέρουν πτυχια ισάξια με αυτών των ΑΕΙ την ίδια στιγμή που χιλιάδες φοιτητές θα οδηγούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση εξαιτίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. 

Όλα αυτά δημιουργούν μια συνθήκη που αλλοτριώνει πλήρως το δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, το καταδικάζει στην υποχρηματοδότηση μεσω της αξιολόγησης, εκμηδενίζει την αξία των πτυχίων μας και προορίζει την γενιά μας σε ένα μόνιμο κυνήγι πιστοποιήσεων. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων σημαίνει ότι οι κόποι μας για την είσοδο στο δημόσιο πανεπιστήμιο μηδενίζονται, αναιρείται κάθε έννοια αξιοκρατίας ενώ επισφραγίζεται ότι τα πτυχία μας δεν θα έχουν καμία αξία για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή δουλειά. 

 Βρισκόμαστε μπροστά σε δύσκολες μάχες για την υπεράσπιση μεταπολιτευτικών κεκτημένων όπως είναι και η δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση. Για αυτό και τώρα είναι η κατάλληλη ώρα να συνταχθεί τόσο η πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και όλη η κοινωνία μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους σε έναν αγώνα που θα καθοριστεί ο τρόπος που θα υπάρχουν και θα ζουν οι επόμενες γενιές. Για να μην είναι ούτε οι επόμενες οι γενιές ούτε η δική μας, η γενιά της ανεργίας και της επισφάλειας, η γενιά που θα πληρώνει για να σπουδάζει.

εκπα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νόμος Χατζηδάκη: Δουλειά λοιπόν, εν ανάγκη και αμισθί!
Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕ60/ΠΕ70 με θέμα τη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023
Ομάδα εκπαιδευτικών Α/βαθμιας (ΠΕ 60 και ΠΕ 70) αναφέρεται με επιστολή διαμαρτυρίας στη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023
Επιστολή διαμαρτυρίας ΠΕ60/ΠΕ70 με θέμα τη διόρθωση προϋπηρεσίας στην 1ΓΕ/2023