PISA 2022: «Πανηγυρίζουν» τα ιδιωτικά σχολεία για καλύτερες επιδόσεις των μαθητών τους
Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων: Οι διαχρονικά υψηλότερες επιδόσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων στο πρόγραμμα PISA δεν είναι συμπτωματικές

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 που ανακοινώθηκαν χθες προκάλεσαν προβληματισμό στη δημόσια εκπαίδευση για την «πανωλεθρία» των μαθητών μας, αλλά ικανοποίηση στην ιδιωτική εκπαίδευση, αφού οπως αναφέρει ο Σύνδεσμός τους (ΣΙΣ), σε αντίθεση με τους μαθητές των δημοσίων, οι μαθητές των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων πέτυχαν σε όλα υψηλότερες βαθμολογίες από το μέσο όρο των ιδιωτικών σχολείων του ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΙΣ Χαράλαμπο Κυραϊλίδη, οι διαχρονικά υψηλότερες επιδόσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων στο πρόγραμμα PISA δεν είναι συμπτωματικές.

«Τα ιδιωτικά σχολεία, εξαιτίας του πολύπλευρου εκπαιδευτικού προγράμματος, της καινοτομίας, του πειραματισμού, της παιδαγωγικής αυτονομίας, μπορούν να αμβλύνουν μεγάλο μέρος από τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος»

Βέβαια καμία αναφορά δεν κάνει ο ΣΙΣ στο σημαντικά υψηλότερο οικονομικό προφίλ των οικογενειών μαθητών που σπουδάζουν σε ιδιωτικά σχολεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού PISA 2022 δεν μπορεί παρά να προβληματίσει όποιον υπηρετεί, από οποιαδήποτε θέση, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Η υστέρηση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών στην κατανόηση κειμένου, στα μαθηματικά και την επιστήμη, είναι ακόμα μεγαλύτερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ σε σχέση με το παρελθόν, αποτελεί μάλιστα την χειρότερη επίδοση της δεκαετίας. Παρά το γεγονός ότι κάμψη παρατηρείται σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ, εξαιτίας της μεσολάβησης της Πανδημίας, στην Ελλάδα είναι ακόμα πιο έντονη. Στόχος του παρόντος δεν είναι, βέβαια, η ανάλυση των προβλημάτων του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, τα οποία είναι διαχρονικά και όποιος ασχολείται με την εκπαίδευση τα ζει καθημερινά.

Άλλωστε, ο ΣΙΣ τα έχει επισημάνει και έχει καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων, ήδη από τον Ιανουάριο 2017, εποικοδομητικές προτάσεις στο υπόμνημά του ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του διαγωνισμού PISA 2022 και οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών μας τα υπενθυμίζουν με καίριο τρόπο.

Τα ιδιωτικά σχολεία

Στον αντίποδα των παραπάνω, οι επιδόσεις των μαθητών των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων (ακόμα και μετά την αφαίρεση της επίδρασης του κοινωνικο-οικονομικού υποβάθρου) είναι για ακόμα μια φορά πολύ καλύτερες από του μέσου όρου. Στα τρία βασικά πεδία (γλωσσικές, μαθηματικές και επιστημονικές δεξιότητες), ενώ ο μέσος όρος τόσο του γενικού πληθυσμού των Ελλήνων μαθητών όσο και των μαθητών δημοσίων σχολείων είναι χαμηλότερος από τους αντίστοιχους μέσους όρους του ΟΟΣΑ, οι μαθητές των ελληνικών ιδιωτικών σχολείων πέτυχαν σε όλα υψηλότερες βαθμολογίες από το μέσο όρο των ιδιωτικών σχολείων του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα:

pisa idiotika 1
pisa2

 Μάλιστα, οι διαφορές στις επιδόσεις των μαθητών ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων είναι από τις μεγαλύτερες στις χώρες-μέλη του οργανισμού (3η θέση στις διαφορές στις γλωσσικές δεξιότητες, 1η μαθηματικές δεξιότητες και 3η στις Επιστήμες).

pisa3
pisa4

 Συμπέρασμα

Οι διαχρονικά υψηλότερες επιδόσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων στο πρόγραμμα PISA δεν είναι συμπτωματικές. Τα ιδιωτικά σχολεία, εξαιτίας του πολύπλευρου εκπαιδευτικού προγράμματος, της καινοτομίας, του πειραματισμού, της παιδαγωγικής αυτονομίας, μπορούν να αμβλύνουν μεγάλο μέρος από τις παθογένειες του εκπαιδευτικού συστήματος. Φυσικά, αυτό το αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς το στελεχιακό δυναμικό των ιδιωτικών σχολείων και τους εκπαιδευτικούς τους. Όμως όλα αυτά δεν είναι αρκετά για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των Ελλήνων μαθητών. Προκειμένου όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά και όλοι οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να ανταποκριθούν σε ένα σύγχρονο περιβάλλον όπου η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα σαρώσει κάθε μηχανιστικό τρόπο μάθησης, πρέπει το σύνολο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος να αποβάλλει αγκυλώσεις ετών και να κινηθεί με θάρρος στο μέλλον.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΙΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΡΑΪΛΙΔΗΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα