Για τις δαπάνες παιδείας στον προϋπολογισμό 2024
«Τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα λειτουργικά προβλήματα, το εκπαιδευτικό προσωπικό τους θα παραμένει αριθμητικά ελλιπές σε σχέση με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης»

Για μια ακόμη χρονιά, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις από τον Υπουργό Παιδείας και τον πρωθυπουργό, οι δημόσιες δαπάνες για την παιδεία, όπως φαίνεται ξεκάθαρα από τον προϋπολογισμό του 2024 που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση,  παραμένουν καθηλωμένες.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμια θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα λειτουργικά προβλήματα, το εκπαιδευτικό προσωπικό τους θα παραμένει αριθμητικά ελλιπές σε σχέση με τις εκπαιδευτικές ανάγκες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,  τα κενά καθ΄ όλη τη διάρκεια της χρονιάς θα ταλαιπωρούν γονείς και μαθητές/τριες.

Συγκεκριμένα, με βάση και την ανάλυση των στοιχείων του προϋπολογισμού, φαίνεται καθαρά η στασιμότητα στις δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας. Η μικρή αύξηση που αριθμητικά υπάρχει στο σύνολο των δαπανών και στον τακτικό προϋπολογισμό, δεν είναι ικανή να αντισταθμιστεί, από τα γενικά αριθμητικά δεδομένα του προϋπολογισμού, δηλαδή το σύνολο των κρατικών δαπανών, αλλά και του ΑΕΠ.

Έτσι οι δαπάνες για το Υπουργείο Παιδείας παραμένουν ως ποσοστό στάσιμες, στο 8,8% του συνόλου των κρατικών δαπανών. Ας υπενθυμίζουμε ότι το 1965,το αίτημα των φοιτητών ήταν να δοθεί το 15% των κρατικών δαπανών για την παιδεία. Σχεδόν 60 χρόνια μετά βρισκόμαστε στα ίδια….

aei_panepistimia

Αν συγκρίνουμε τις δημόσιες δαπάνες παιδείας με το ΑΕΠ, που είναι και ο διεθνής δείκτης σύγκρισης, θα διαπιστώνουμε ότι αυτές παραμένουν στο 2,8% του ΑΕΠ, καταγράφοντας μάλιστα και μια μικρή πτώση (-0,1) από το περσινό ποσοστό (2,9%). Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι ο μέσος Ευρωπαϊκός δείκτης στις δαπάνες αυτές κυμαίνεται από 5-5,5% τα τελευταία χρόνια. Ο δικός μας «πάτος των αρίστων» είναι εξασφαλισμένος στην Ευρώπη. 

Αυτό που αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη έκπληξη, είναι η μείωση δαπανών που σχεδιάζεται να απορροφήσουν στο Υπουργείο Παιδείας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια αθροιστικά, δηλ. από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΠΔΕ (εκεί συμπεριλαμβάνεται και το ΕΣΠΑ) και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Χάνεται έτσι μια μεγάλη ευκαιρία, μέσω αυτών των κονδυλίων να ενισχυθούν σημαντικά οι δημόσιες εκπαιδευτικές δομές.

Αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτό; Η κυβέρνηση βιάζεται να νομοθετήσει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ και να μεταρρυθμίσει τα σχολικά προγράμματα με την λογική της αγοράς. Το κέρδος παντού. Η δημόσια εκπαίδευση είναι στο στόχαστρο.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή: Αυτά τα μπουκάλια έχουν 40.000 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κουζίνα
Προσοχή: Ποιο αντικείμενο στην κουζίνα σας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση
Όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται υπάρχει ένα αντικείμενο στην κουζίνα σας που δεν είναι φαγώσιμο αλλά μπορεί να σας κάνει να πάθετε τροφική...
Προσοχή: Ποιο αντικείμενο στην κουζίνα σας μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση