Πανελλήνιες 2021: Σπουδές στην επιστήμη της Δασολογίας
Τη στήριξή της δηλώνει η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης στους διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης

Τις μηνύσεις και τις δικαστικές διώξεις εις βάρος 6 φοιτητών της Πολυτεχνικής σχολής της Ξάνθης καταγγέλλει η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζει ανακοίνωση της ΕΛΜΕ, «οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, στην εντατικοποίηση των σπουδών τους αλλά και τις φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή Γ. Παύλου όσο και ενός φασίστα υποστηρικτή του. Έχουν στο στόχαστρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζονται, ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε στοχοποιήσει τους φοιτητές ήδη από την έναρξη των κινητοποιήσεων εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης.

«Στα μαθήματά του, έκανε συχνά αναφορές σε αυτούς, ενώ τους απειλούσε όλο και πιο έντονα με μηνύσεις», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

«Το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουμε τις μηνύσεις και δικαστικές διώξεις (σε βαθμό κακουργήματος) με αβάσιμες κατηγορίες, σε βάρος  6 φοιτητών από  τη Πολυτεχνική σχολή Ξάνθης. Οι διώξεις αυτές αποτελούν στην ουσία δίωξη της συνδικαλιστικής και αντιφασιστικής δράσης, αφού έρχονται σαν αποτέλεσμα της πάλης των φοιτητών ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία, στην εντατικοποίηση των σπουδών τους αλλά και τις φασιστικές προκλήσεις από μεριάς του καθηγητή Γ. Παύλου όσο και ενός φασίστα υποστηρικτή του. Έχουν στο στόχαστρο τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας. Άλλωστε δεν είναι καινούργια τακτική να στοχοποιούνται οι αγώνες και οι διεκδικήσεις την περίοδο που νέα αντιλαϊκά σχέδια και μέτρα μπαίνουν στο τραπέζι.

Ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης πήρε απόφαση με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούσε ο παραπάνω καθηγητής στην εκπαιδευτική διαδικασία, ζητήματα που αφορούσαν τη στάση του απέναντι σε φοιτητές με συνεχείς στοχοποιήσεις και απαξιωτικούς και υβριστικούς χαρακτηρισμούς, αλλά και  τη φασιστική ρητορεία την οποία ύψωνε. Υπογράφει φασιστικά κείμενα που λένε επί λέξει «Μιμηθείτε τον Κασιδιάρη…..τον Ιωάννη Μεταξά», δηλώνει ανοιχτά  υπέρ φασιστικών πρακτικών και με κηρύγματα στα αμφιθέατρα παρουσίαζε πρόσφυγες και μετανάστες ως πηγή προβλημάτων για τα δεινά της χώρας.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής είχε στοχοποιήσει τους 6 διωκόμενους φοιτητές ήδη από την έναρξη των κινητοποιήσεων, εξαιτίας της συνδικαλιστικής τους δράσης. Στα μαθήματά του, έκανε συχνά αναφορές σε αυτούς, ενώ τους απειλούσε όλο και πιο έντονα με μηνύσεις. Σταθερός και μόνιμος υποστηρικτής του σε όλα αυτά   στάθηκε φοιτητής που αναπαρήγαγε φασιστική ρητορεία και καλούσε σε αντισυγκεντρώσεις απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις.

Εκείνο το διάστημα δε, σε έντυπο υλικό αριστερών δυνάμεων (αφίσες, προκηρύξεις κλπ.), χαράχτηκαν ναζιστικά σύμβολα και γράφτηκαν φασιστικά συνθήματα, ενώ είχε αφαιρεθεί όλο το σχετικό υλικό γύρω από το προσφυγικό. Ευθύνη για αυτό έχει τόσο ο εν λόγω καθηγητής όσο και ο φοιτητής, που υποδαύλιζαν για καιρό μία κατάσταση, καλλιεργώντας ένα βαριά νοσηρό κλίμα, με σκοπό τον εκφοβισμό των φοιτητών και την καταστολή κάθε συνδικαλιστικής, πολιτικής και κοινωνικής έκφρασης, μέσα στο οποίο και άλλες φασιστικές φωνές κάνανε την εμφάνισή τους, ενώ ουσιαστικό ρόλο σε αυτό διαδραμάτισαν τα «μαθήματα φιλοσοφίας του» όπου τους συσπείρωνε και τους οργάνωνε.

Ο φοιτητής αυτός μήνυσε αρχικά 3 φοιτητές ηλεκτρολόγους μηχανικούς εκδικητικά, καθώς τάσσονταν ενάντια στον εν λόγω καθηγητή, ενώ ο ίδιος ο καθηγητής παραδέχτηκε ότι είναι υποκινητής της μήνυσης. Καλούσε τους τρεις φοιτητές σε συμμόρφωση αποστέλλοντάς τους email ώστε «να φροντίσει να αποσυρθούν οι μηνύσεις» και ταυτόχρονα εκβίαζε πως αν οι φοιτητές αυτοί δεν δείξουν μεταμέλεια και αν δεν σταματήσουν επί της ουσίας τη συνδικαλιστική τους δράση, θα συνεχίσει τις διώξεις απέναντι σε όλους όσοι αγωνίζονται, όπως και έπραξε με την αναφορά που κατέθεσε λίγους μήνες αργότερα και στην οποία κατονόμαζε τόσο τους ίδιους 3  μηνυόμενους φοιτητές όσο και άλλους ως «ISIS του ΔΠΘ». Αυτό όμως δεν στάθηκε αρκετό. Σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, ο Εισαγγελέας επεκτείνει τη λίστα με τους κατηγορούμενους, κατηγορώντας και καλώντας σε ανάκριση 3 ακόμη φοιτητές.

Η συγκεκριμένη μήνυση υποβλήθηκε από φοιτητή με φασιστική συμπεριφορά (ανοιχτή στήριξη των κειμένων του καθηγητή, προπαγάνδιση πως η ευθύνη για την δολοφονία Φύσσα δεν ανήκει στην Χρυσή Αυγή, ρατσιστική ρητορεία ενάντια σε μετανάστες) ο οποίος, στοχευμένα και προσχεδιασμένα, κατέστησε κατηγορούμενους τους 6 αμέτοχους στο όλο συμβάν φοιτητές (μετά από επιλεκτικό σερφάρισμα στο facebook), ώστε αυτοί να βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με την κακουργηματική πράξη της ληστείας, πέραν των άλλων πλημμελημάτων, στα οποία επίσης δεν είχαν καμία ανάμειξη ή συμμετοχή.

Οι φασίστες δεν έχουν χώρο στην κοινωνία και στο πανεπιστήμιο, που είναι άσυλο προάσπισης κοινωνικών αγώνων, εφαλτήριο κινημάτων, χώρος πολιτικοποίησης και αμφισβήτησης. Τάσσονται εξ ορισμού ενάντια στα συμφέροντα και στις διεκδικήσεις μας, είναι τσιράκια των από πάνω, στρέφονται ενάντια στον εργαζόμενο λαό και τις διεκδικήσεις του, γι’ αυτό εξάλλου και τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων που έχουν προκύψει από τη μεγαλύτερη όξυνση του φοιτητικού κινήματος (Πολυτεχνείο ΄73) δεν επιτρέπουν φασίστες ως μέλη.

Είναι καθαρό πως η προσπάθεια στοχοποίησης των αγώνων, απαγόρευσης της δράσης και των διεκδικήσεων δεν αφορά μόνο το Πανεπιστήμιο. Στο βαθμό που θα εντείνεται η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, θα ενισχύονται τα μέτρα καταστολής και τρομοκρατίας.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους 6 διωκόμενους φοιτητές της Πολυτεχνικής σχολής Ξάνθης. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα στους συλλογικούς αγώνες.  

  • Καμία δίωξη φοιτητών για συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση.
  • Απαλλαγή των 6 διωκόμενων από κάθε κατηγορία.

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ, ΣΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ, ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κυριάκος Πιερρακάκης
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
"Ο Κώστας Γαβρόγλου το 2018, με αναδρομική ισχύ από το 2014, έφερε στη Βουλή την διάταξη του άρθρου 19 σύμφωνα με την οποία " οι τίτλοι σπουδών...
Πιερρακάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Το 2018 ο Γαβρόγλου έφερε ρύθμιση που ήταν εκτός εμβέλειας του άρθρου 16
bullying
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα
Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών, των μελών της σχολικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας κατά της βίας στο σχολείο...
Δράση κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού αύριο στο Σύνταγμα