εξωσκελετός
Πάνω σε ένα καινοτόμο εγχείρημα που έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα της ρομποτικής, αλλά πρωτίστως, να καταστήσει τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων πιο εύκολη και ευχάριστη εργάζεται η ομάδα «Ερμής» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Καινοτομεί η ομάδα «Ερμής», του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και αυτό το διάστημα εργάζεται πάνω σε ένα νέο project, την κατασκευή και λειτουργία ενός εξωσκελετού. Σε πολλούς θα θυμίζει κάποιο εξάρτημα υπερήρωα, όμως ο εξωσκελετός είναι ένα μηχανικό εξάρτημα το οποίο βοηθά ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, να σταθούν όρθιοι, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, να περπατήσουν και να κινηθούν.

exoskeletos

Με στόχο την αφύπνιση ολόκληρης της κοινωνίας και προωθώντας την έρευνα και την ανάπτυξη συστημάτων προηγμένης τεχνολογίας οι 21 φοιτητές από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εργάζονται στην κατασκευή και τη λειτουργία ενός ρομποτικού εξωσκελετού, μίας τεχνολογίας, δηλαδή που θα καταστήσει εφικτή την αυτοεξυπηρέτηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες και αναπηρίες.

εξωσχελετός

Μιλώντας στον «Ταχυδρόμο της Μαγνησίας» ο επικεφαλής του μηχανολογικού τμήματος της ομάδας «Ερμής» Χρήστος Μπελογιάννης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν εξωσκελετό που καλύπτει το ανθρώπινο σώμα από τη μέση και κάτω, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα ακόμα και σε εκείνους που είναι καθηλωμένους σε αναπηρικό αμαξίδιο να περπατήσουν και πάλι, μέσω σύγχρονης τεχνολογίας που βασίζεται στον συνδυασμό της ιατρικής και της ρομποτικής με βασικά στοιχεία μηχανολογίας και ηλεκτρολογίας.

«Η ομάδα μας στοχεύει στο να δημιουργήσει έναν εξωσκελετό για άτομα με παραπληγία, ένα ρομποτικό σύστημα υποβοήθησης με εργονομικό σχεδιασμό για άτομα με κινητικά προβλήματα, ο οποίος θα συμμετέχει στον διαγωνισμό του Cybathlon 2024 που θα πραγματοποιηθεί στη Ζυρίχη» ανέφερε ο κ. Μπελογιάννης και πρόσθεσε «Ο διαγωνισμός αυτός πραγματοποιείται ανά 4 χρόνια, από το 2016, και σήμερα αριθμεί συνολικά 10 αγωνίσματα. Η ομάδα μας συμμετέχει στην κατηγορία του διαγωνισμού “exoskeleton race”. Η κατηγορία αυτή αφορά εξωσκελετούς που πρέπει να ολοκληρώσουν μία πίστα με δοκιμασίες βασισμένες στην καθημερινότητα σε περιορισμένο χρόνο με πραγματικές προκλήσεις που θα συναντούσε κάποιος άνθρωπος με παραπληγία».

Σύμφωνα με τους φοιτητές του «Ερμή» ο συγκεκριμένος εξωσκελετός μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμος για ένα άτομα με παραπληγία όχι μόνο στη δυνατότητα της κίνησης που θα του δώσει, αλλά και στο δέρμα, στο ερειστικό, αναπνευστικό, ουροποιητικό και κυκλοφορικό σύστημα, καθώς και στην ψυχολογία του ατόμου.

Οι προσπάθειες των φοιτητών επικεντρώθηκαν, ακόμη, στο να δημιουργήσουν έναν εξωσκελετό που να παρέχει τη μέγιστη ασφάλεια σε αυτόν που το χρησιμοποιεί, αλλά παράλληλα να είναι προσιτός οικονομικό, εύκολος στον χειρισμό, να έχει άνετη εφαρμογή και να προσφέρει μεγάλη αυτονομία.

Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα καθώς περιέχει αρκετά τεχνικά κομμάτια τόσο στο κομμάτι της κατασκευής του εξωσκελετού, όσο και το κομμάτι του hardware όσο και του λογισμικού. Σημειώνεται πως η ομάδα Ερμής έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια, με τους φοιτητές- μέλη της να εναλλάσσονται.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 1/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ιδιωτικα
Φοιτητές/τριες: «Στις 8 Μαρτίου είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας»
«Θα βουλιάξουμε την Αθήνα με την πανελλαδική κινητοποίηση των Συλλόγων και θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους τη δημόσια – δωρεάν εκπαίδευση»
Φοιτητές/τριες: «Στις 8 Μαρτίου είναι η ώρα να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας»