ασεπ
Σοβαρό εργασιακό ατύχημα καταγγέλλει ότι έπαθε αναπληρώτρια εκπαιδευτικός

Επιστολή απέστειλε στο alfavita.gr αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης με στόχο να γνωστοποιήσει εργατικό ατύχημα το οποίο σημειώθηκε κατά την ώρα διδασκαλίας.

Εκτός αυτού, στόχος είναι να αναδειχθούν και οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στους μόνιμους και τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματά τους, αλλά και τις αναρρωτικές άδειες.

Πιο συγκεκριμένα, εν ώρα εργασίας ένας μαθητής πάνω σε έντονη κρίση, κλώτσησε την εκπαιδευτικό, με αποτέλεσμα να προκληθεί εξάρθρωση επιγονατίδας, ένας τραυματισμός που χρειάστηκε τουλάχιστον δύο μήνες αποθεραπεία, όπως υποστηρίζει η επιστολή.

Όμως, ως αναπληρώτρια η αναρρωτική άδεια που δικαιούται η εκπαιδευτικός είναι μέχρι δεκαπέντε μέρες, ενώ για τις υπόλοιπες μέρες που ήταν απαραίτητες, της αφαιρέθηκαν μόρια προϋπηρεσίας, ένσημα και χρήματα από τη μισθοδοσία. Το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει ξανά στην επιφάνεια το «χάσμα» ανάμεσα σε αναπληρωτές και μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Η επιστολή

«Είμαι αναπληρώτρια εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής και φέτος υπηρετώ ως παράλληλη στήριξη σε Δημοτικό Σχολείο της Μυκόνου. Το περιστατικό που ανέλαβα φέτος ήταν ιδιαίτερα βαρύ, ένα παιδί με αυτισμό. Πάνω σε μία έντονη κρίση του, εν ώρα εργασίας, με κλώτσησε με αποτέλεσμα να μου προκαλέσει εξάρθρωση επιγονατίδας. Φυσικά, το Κέντρο Υγείας Μυκόνου με παρέπεμψε σε ιδιώτη ορθοπεδικό, ο οποίος με ενημέρωσε πως και όλες οι περαιτέρω εξετάσεις δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν στο νησί, επομένως αναγκάστηκα να ταξιδέψω στον τόπο κατοικίας μου (Θεσσαλία). Ένα μήνα το πόδι μου σε νάρθηκα-κηδεμόνα και τουλάχιστον δύο μήνες αποθεραπεία. Η αναρρωτική άδεια που δικαιούμαι για το σοβαρό εργατικό μου ατύχημα ως αναπληρώτρια εκπαιδευτικός είναι μόλις δεκαπέντε ημέρες. Για τις υπόλοιπες ημέρες που χρειάζομαι, μου αφαιρούνται μόρια προϋπηρεσίας, ένσημα και χρήματα από τη μισθοδοσία μου. Δηλαδή, όχι μόνο δεν αποζημιώνομαι, αλλά καλούμαι να χρεωθώ όλα αυτά και επιπλέον όλα τα ιατρικά και μεταφορικά έξοδα, μετά από ένα τόσο άδικο και τραγικό περιστατικό. Και όλα αυτά επειδή είμαι αναπληρώτρια και όχι μόνιμη εκπαιδευτικός.

Αυτό το χάσμα μεταξύ μονίμων – αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημιουργεί απαράδεκτες εργασιακές και κοινωνικές αδικίες. Ζητώ, λοιπόν, από το ΥΠΑΙΘΑ ίσα εργασιακά δικαιώματα για εμάς τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Να σταματήσει πια η υποτίμησή μας. Καλούμαστε να καλύψουμε κενά και να προσφέρουμε το καλύτερο δυνατό σε τόσο απομακρυσμένα μέρη για χάρη της δημόσιας εκπαίδευσης και το αντάλλαγμα είναι η απαξίωση και η στέρηση εργασιακών δικαιωμάτων που θεωρούνται αυτονόητα.»

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

βιβλία
Τι σημαίνει "αποφράδα ημέρα" και ποια είναι η προέλευσή της
Οι παροιμίες και οι λαϊκές εκφράσεις λειτουργούν σαν μικρές συμπυκνωμένες ιστορίες σοφίας, μέσα από τις οποίες μεταδίδονται εμπειρίες, αξίες και...
Τι σημαίνει "αποφράδα ημέρα" και ποια είναι η προέλευσή της
παππόυς
Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια τη μακροζωία;
Νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να αναδείξουν ότι ο τρόπος ζωής, όσο σημαντικός κι αν είναι, δεν αποτελεί τον μοναδικό καθοριστικό παράγοντα.
Πόσο επηρεάζουν τα γονίδια τη μακροζωία;
Τηλεφωνικό κέντρο για την αναγνώριση των θυμάτων του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου
Εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο εκτοπισμού τα επόμενα χρόνια
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Danish Refugee Council, τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να εκτοπιστούν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε κίνδυνο εκτοπισμού τα επόμενα χρόνια