εκπαιδευτικοσ

Δώδεκα υπηρεσιακά έγγραφα οφείλουν να ενημερώνουν –καθημερινά, εβδομαδιαία, ανά τακτά διαστήματα μέσα στον μήνα ή άπαξ– οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές σχολικών μονάδων, οι οποίοι εκτός από το εκπαιδευτικό τους έργο επιφορτίζονται και το γραφειοκρατικό άγος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 79942/ΓΔ4, τηρούνται σε κάθε σχολική μονάδα τα εξής έγγραφα:

1. Πρωτόκολλο, στο οποίο καταχωρίζονται όλα τα εισερχόμενα και εξερχόμενα έγγραφα, στα οποία περιλαμβάνονται και οι κάθε είδους τίτλοι σπουδών, καθώς και τα εμπιστευτικά έγγραφα για τα οποία τηρείται ιδιαίτερος φάκελος.

2. Βιβλίο πράξεων διευθυντή.

3. Βιβλίο πράξεων συλλόγου διδασκόντων.

4. Ημερολόγιο λειτουργίας σχολείου, στο οποίο καταγράφονται καθημερινά, περιληπτικά, τα κατά την κρίση του διευθυντή σημαντικότερα γεγονότα που σχετίζονται με τη λειτουργία του σχολείου.

5. Βιβλίο ύλης κατά τάξη ή τμήματα τάξεων, στο οποίο καταχωρίζεται αυθημερόν από κάθε διδάσκοντα ο τίτλος της ενότητας που δίδαξε.

6. Βιβλίο βιβλιοθήκης, στο οποίο καταχωρίζονται, κατά ενότητες, τα βιβλία.
7. Βιβλίο υλικού, στο οποίο καταχωρίζονται όλα τα μη αναλώσιμα είδη του σχολείου, εκτός από αυτά που καταχωρίζονται στο βιβλίο βιβλιοθήκης.

8. Μητρώο μαθητών, στο οποίο καταχωρίζονται τα στοιχεία τους.

9. Ευρετήριο, στο οποίο καταχωρίζονται το επώνυμο, το όνομα, το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας και ο αριθμός μητρώου των εγγεγραμμένων μαθητών.

10. Απουσιολόγιο.

11. Βιβλίο καταγραφής ενεργειών υποστήριξης εύρυθμης λειτουργίας.

12. Ατομικοί φάκελοι των μαθητών, οι οποίοι φοιτούν σε σχολεία ειδικής αγωγής, σε τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη.

Πολλά απ’ αυτά τα έγγραφα απαιτούν υπογραφές από πλήθος εκπαιδευτικών. Τέτοιο παράδειγμα είναι τα πρακτικά του συλλόγου διδασκόντων ένα βιβλίο απαραίτητο για την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία της σχολικής μονάδας. Σ’ αυτό γράφονται οι αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων για όλα τα θέματα, όπως κατανομή τάξεων – τμημάτων, σχεδιασμός εκπαιδευτικού έργου, εφημερία, εκπαιδευτικές επισκέψεις, προγραμματισμός δραστηριοτήτων κ.λπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή, άμεσα, και σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μπορούν να υπογράφουν οι διδάσκοντες και ο διευθυντής του σχολείου ψηφιακά μέσω του gov.gr, ώστε να τερματιστεί πλέον το φαινόμενο τήρησης των πρακτικών του συλλόγου χειρόγραφα ή να μην απαιτείται η φυσική υπογραφή των μελών του συλλόγου.

Η επιβεβαίωση της ψηφιακής υπογραφής του υπογράφοντος με αποστολή sms στο κινητό του προσθέτει χαρακτήρα αυξημένης αξιοπιστίας, ενώ τα χαρακτηριστικά ασφαλείας των εγγράφων του gov.gr, όπως το QR code, ο αριθμός επαλήθευσης και η ψηφιακή σφραγίδα της ελληνικής κυβέρνησης διασφαλίζουν την ασφάλεια του εγγράφου.

Στις αρχές του 2024 θα ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του Βιβλίου πράξεων συλλόγου διδασκόντων και θα προχωρήσουν μετά και τα υπόλοιπα έγγραφα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Συνελήφθη καθηγήτρια σε σχολική εκδρομή επειδή μαθητής είχε πάνω του κάνναβη και σουγιά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 15 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 15/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

DEFIX_2024-04-12_18-22-28-294
Delphi Economic Forum IX: Με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου
Ο Πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α., Καθηγητής κ. Γεράσιμος Σιάσος, συμμετείχε στη συζήτηση στο Delphi Economic Forum IX
Delphi Economic Forum IX: Με τη συμμετοχή του Πρύτανη του Ε.Κ.Π.Α. Καθηγητή Γεράσιμου Σιάσου