pierrakakis
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Υπολογίζουμε ότι σύντομα θα λειτουργούν περίπου 60 σε όλη την επικράτεια και προσδοκούμε ότι μέσα από τη θεσμοθέτηση και την ενθάρρυνση των συνεργειών μεταξύ ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και Επαγγελματικών Εργαστηρίων θα πετύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας τους και του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης.»

"Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος είναι η δημιουργία campuses για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, όπου δομές εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργαστηριακά κέντρα θα συστεγάζονται και θα αλληλεπιδρούν" τονίζει σε συνέντευξή του στο Liberal.gr ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Liberal.gr: Θα ήθελα να μιλήσουμε και για την επαγγελματική εκπαίδευση. Έχουμε μία κορεσμένη αγορά, η οποία διψάει για νέες δεξιότητες. Πώς θα αντιμετωπίσετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Έχετε απόλυτο δίκιο στη διαπίστωσή σας. Και ο εκσυγχρονισμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί στρατηγικό πυλώνα για την εισαγωγή νέων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας. Την προηγούμενη τετραετία πραγματοποιήθηκαν από την προκάτοχό μου, την κυρία Κεραμέως, σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Και, σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση κατευθύνοντας περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης προς την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αλλά και με ένα ακόμα νομοσχέδιο που θα καταθέσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο νέος νόμος είναι η δημιουργία campuses για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, όπου δομές εκπαίδευσης, κατάρτισης και εργαστηριακά κέντρα θα συστεγάζονται και θα αλληλεπιδρούν. Τα campuses αυτά θα ονομάζονται Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΚΕΕΚ). Υπολογίζουμε ότι σύντομα θα λειτουργούν περίπου 60 σε όλη την επικράτεια και προσδοκούμε ότι μέσα από τη θεσμοθέτηση και την ενθάρρυνση των συνεργειών μεταξύ ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και Επαγγελματικών Εργαστηρίων θα πετύχουμε τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας τους και του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει πολλές ακόμα και σημαντικές τομές: από το συνολικό rebranding των ΙΕΚ και τη δημιουργία 130 νέων οδηγών κατάρτισης μέχρι την επέκταση σε όλα τα ΕΠΑΛ των καινοτομιών που εφαρμόστηκαν στα Πρότυπα ΕΠΑΛ και από την ενίσχυση των γραφείων διασύνδεσης μέχρι τη δημιουργία της ψηφιακής πύλης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης, η φιλοσοφία της παρέμβασής μας είναι να καταστήσουμε την Επαγγελματική Εκπαίδευση μια αξιόπιστη και ελκυστική εναλλακτική, η οποία θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και της τοπικής οικονομίας, δημιουργώντας καλούς και περιζήτητους επαγγελματίες.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

«Θα το πληρώσετε ακριβά»: Σοβαρές καταγγελίες κατά προϊσταμένης νηπιαγωγείου

Fuel Pass: Πότε λήγει η προθεσμία – Πόσα χρήματα δικαιούστε

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κοντισιον
Κλιματιστικό το καλοκαίρι: Η ρύθμιση που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος

Τι διαφορά έχουν οι δύο επιλογές;

Η βασική διαφορά σχετίζεται με τη λειτουργία του ανεμιστήρα της...

Κλιματιστικό το καλοκαίρι: Η ρύθμιση που μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος
Γυμναστική
Δεν χρειάζεται γυμναστήριο: Η άσκηση των 5 λεπτών που ωφελεί την καρδιά
Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι ακόμη και πέντε λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα ενδέχεται να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου...
Δεν χρειάζεται γυμναστήριο: Η άσκηση των 5 λεπτών που ωφελεί την καρδιά