Κυριάκος Πιερρακάκης
"Κλείνουμε μία εκκρεμότητα με την κατάργηση τμημάτων ελληνικών πανεπιστημίων"

Στον “Ελεύθερο Τύπο” και στη δημοσιογράφο Ελπίδα Οικονομίδη παραχώρησε συνέντευξη ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κος Κυριάκος Πιερρακάκης, όπου και μίλησε για τα νομοσχέδια που επίκεινται και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Ανάμεσα σε άλλα μίλησε για το νομοσχέδιο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ελεύθερος Τύπος: Ετοιμάζετε νομοσχέδιο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Να περιμένουμε αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη;

Κυριάκος Πιερρακάκης: Ο σχεδιασμός μας για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έχει να κάνει με την ενίσχυσή του ως το μοναδικό Ίδρυμα στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκηςαπορροφώντας τμήματα άλλων πανεπιστημίων από τη μία και ιδρύοντας νέα τμήματα από την άλλη. Αυτή η ενίσχυση του ΔΠΘ γίνεται για ακαδημαϊκούς λόγους, καθώς υπάρχει σχετική εισήγηση από την ΕΘΑΕΕ. Εμείς θεωρούμε ότι υπάρχει κι ένα εθνικό πρόσημο σε όλο αυτό, με δεδομένη την τοποθεσία του πανεπιστημίου.

Παράλληλα κλείνουμε μία εκκρεμότητα με την κατάργηση τμημάτων ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία είχαν τεθεί σε αναστολή εδώ και χρόνια και άρα επί της ουσίας δεν «άνθισαν» ποτέ για να «μαραζώσουν» τώρα. Είναι πολύ σπουδαίο ότι έχουμε την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η οποία παράγει πολύ συγκεκριμένες κατευθυντήριες  γραμμές κι εμείς ερχόμαστε να τις υπηρετήσουμε. Δεν μπορεί να μπαίνει πολιτικό πρόσημο στην δημιουργία ή τη μη πανεπιστημιακών  τμημάτων. Το πρόσημο πρέπει να είναι αμιγώς ακαδημαϊκό γιατί αυτό είναι το σωστό και για την ακαδημαϊκή κοινότητα και για την ελληνική οικογένεια και τον Έλληνα φοιτητή.

Θα ήθελα όμως να υπογραμμίσω ότι ο πρόσφατος νόμος για τα ΑΕΙ, ο οποίος διαμορφώθηκε από την προκάτοχό μου κ. Νίκη Κεραμέως προβλέπει τη δυνατότητα τα τμήματα να δημιουργούν νέα προγράμματα σπουδών. Είναι μια δυνατότητα που θεωρώ ότι αξίζει να την αξιοποιήσουν περισσότερο τα ιδρύματα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Kakokaiρια
Χαλάει ο καιρός - Βροχές και πτώση θερμοκρασίας από το Σαββατοκύριακο
Βαρομετρικό χαμηλό από τη Σύρτη φέρνει αλλαγή σκηνικού – Ανοιχτό το ενδεχόμενο διαδοχικών κακοκαιριών έως τις αρχές του νέου έτους
Χαλάει ο καιρός - Βροχές και πτώση θερμοκρασίας από το Σαββατοκύριακο
Κάμπινγκ στη Φοινικούντα
Παραδόθηκε 30χρονος στην Καλαμάτα για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
Η υπόθεση της Φοινικούντας εξακολουθεί να προκαλεί έντονο ενδιαφέρον, τόσο λόγω της αγριότητας του εγκλήματος όσο και λόγω των σύνθετων σχέσεων...
Παραδόθηκε 30χρονος στην Καλαμάτα για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα
aei_panepisthimia_aithousa_class_amfitheatro.jpg
Τι φοβούνται και τι διεκδικούν οι φοιτητές: Το μέλλον μέσα από τα μάτια τους
Κλιματική κρίση, διεθνής αστάθεια και οικονομική αβεβαιότητα στην κορυφή των προβληματισμών – Τι ζητούν από το πανεπιστήμιο
Τι φοβούνται και τι διεκδικούν οι φοιτητές: Το μέλλον μέσα από τα μάτια τους