ΕΛΜΕΠΑ
Οι πανεπιστημιακοί του ΕΛΜΕΠΑ καλούν όλα τα μέλη του και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα.

«Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας και ικανοποίησης του δικαιώματος όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού που ξεκίνησε μέσα από το Πολυτεχνείο, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται συνεχείς επιθέσεις: δραματική υποχρηματοδότηση, μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, σημαντική μείωση του αριθμού των εισαχθέντων πρωτοετών, επαγγελματική ισοτίμηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων με αμφιβόλου ποιότητας κολλέγια χωρίς καμία αξιολόγηση»

Αυτό τονίζουν μεταξύ άλλων οι καθηγητές του ΕΛΜΕΠΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του συλλογου μελών ΔΕΠ του ιδρύματος, για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Οι πανεπιστημιακοί του ΕΛΜΕΠΑ καλούν όλα τα μέλη του και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα.

ΟΛΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΕΛΜΕΠΑ

Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μισό αιώνα μετά, τα μηνύματα που αντλούνται από την ιστορική επέτειο διατηρούν μοναδικά τη δυναμική τους.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν ήταν μόνο μια μαζική εναντίωση της νέας γενιάς κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών και τα ξένα στηρίγματα τους. Ήταν μια εξέγερση ενάντια στον φασισμό και υπέρ της δημοκρατίας. Εκκινούσε από την ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος, όπου θα ικανοποιείται το δικαίωμα όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού. Τότε όλα αυτά συμπυκνώθηκαν στο ιστορικό πλέον σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία». Το σύνθημα αυτό δεν αποτελεί μόνο πηγή έμπνευσης για ολόκληρες γενιές μετέπειτα, αλλά παράλληλα αποδείχθηκε ένα σύνθημα που προκαλούσε αποστροφή σε κάθε λογής αντιδραστικούς κύκλους, που ακόμα και σήμερα για τους δικούς τους λόγους προσπαθούν σε κάθε ευκαιρία να υποτιμήσουν τη σημασία της εξέγερσης του 1973.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εξέγερση υπέρ της δημοκρατίας και ικανοποίησης του δικαιώματος όλων στην μόρφωση, στην κοινωνική δικαιοσύνη και ενάντια σε κάθε μορφή αυταρχισμού που ξεκίνησε μέσα από το Πολυτεχνείο, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δέχεται συνεχείς επιθέσεις: δραματική υποχρηματοδότηση, μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, σημαντική μείωση του αριθμού των εισαχθέντων πρωτοετών, επαγγελματική ισοτίμηση των Ελληνικών Πανεπιστημίων με αμφιβόλου ποιότητας κολλέγια χωρίς καμία αξιολόγηση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου που θα επιτρέπει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος και με σαφή στόχο τη μετατροπή της μόρφωσης από συλλογικό δικαίωμα σε ατομική επιλογή.

Σήμερα που,

  • τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται όλο και πιο κοντά, με τις προσπάθειες των ισχυρών να ελέγξουν τους εμπορικούς διαύλους και τις ενεργειακές πηγές,

  • τα δημόσια αγαθά, όπως η παιδεία, η υγεία, η ενέργεια, οι μεταφορές, το νερό υπάγονται στη λογική του κέρδους και ενισχύεται η φτώχεια και η ανισότητα,

  • οι κοινωνικές αξίες εγκαταλείπονται με γρήγορους ρυθμούς,

σήμερα λοιπόν, τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για μια Ζωή με αξιοπρέπεια, Παιδεία με αξίες, Ελευθερία και Δημοκρατία, είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Σήμερα, 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, δεν ξεχνάμε την παρακαταθήκη της εξέγερσης που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου συνεχίζοντας τον αγώνα για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου καλεί όλα τα μέλη του και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας. Το αίτημα για ένα καλύτερο μέλλον παραμένει ζωντανό και ορίζει το σήμερα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα