Τζούφη: Η ΕΒΕ διευκολύνει τα κολέγια και ανοίγει το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Χιλιάδες θέσεις θα παραμείνουν κενές, ενώ μια σειρά από σημαντικά επιστημονικά αντικείμενα υπονομεύονται και υποτιμούνται

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια επικύρωσε για μια ακόμη χρονιά την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ) στερεί και φέτος σε χιλιάδες υποψήφιες και υποψήφιους το δικαίωμα των δωρεάν σπουδών στα δημόσια ελληνικά ΑΕΙ, πολλά τμήματα και σχολές θα υποδεχτούν μικρό αριθμό πρωτοετών, χιλιάδες θέσεις θα παραμείνουν κενές, ενώ μια σειρά από σημαντικά επιστημονικά αντικείμενα υπονομεύονται και υποτιμούνται.

Το τίμημα των «μεταρρυθμίσεων» είναι βαρύτερο για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αντισταθμιστικά μέτρα. Το παράδειγμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είναι ενδεικτικό. Οι βάσεις παρουσίασαν πτώση σε 8 από τα 22 τμήματα για τους απόφοιτους των γενικών λυκείων και σε 20 τμήματα για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Από τις 3.612 διαθέσιμες θέσεις καλύπτονται οι 2.546 και μένουν κενές οι 1.066, δηλαδή το 30%.

Επιπλέον, κρίσιμα τμήματα του Πανεπιστημίου συνεχίζουν να απειλούνται. Το τμήμα Μαθηματικών θα υποδεχτεί μόλις 32 πρωτοετείς ενώ είχε 225 διαθέσιμες θέσεις. Στο τμήμα Φυσικής θα φοιτήσουν 35 νέοι φοιτητές παρότι οι προσφερόμενες θέσεις ήταν 199. Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Γεωπονικό, στο Φιλολογικό και στο Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Πληροφορικής.

Την ίδια στιγμή, οι διαφημίσεις για σπουδές στα ιδιωτικά κολλέγια κατακλύζουν τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Άλλωστε η φοίτηση εκεί δεν προϋποθέτει βάση εισαγωγής και πανελλήνιες εξετάσεις, παρά μόνο επαρκή οικογενειακό προϋπολογισμό. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση της ΝΔ «φρόντισε» να εξισώσει τα πτυχία των κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, ενώ θεσμοθέτησε κόφτες για τα δημόσια πανεπιστήμια.

Η πολιτική σε βάρος των δημόσιων ΑΕΙ πρόκειται να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Παιδείας έχουν ξεκαθαρίσει πως θα διευκολύνουν συνταγματικά και νομοθετικά την ίδρυσή τους, απαξιώνοντας ακόμη περισσότερα τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία είναι ήδη αντιμέτωπη με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τη συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού, τα πολλαπλά προβλήματα στις υποδομές, την έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και τη διοικητική αποδιάρθρωση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερασπίζεται αδιαπραγμάτευτα τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και έρευνα, διεκδικώντας την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και απαιτώντας να υπάρξει ρύθμιση ώστε να καλυφθούν άμεσα οι χιλιάδες κενές θέσεις στα ΑΕΙ.

Επίσης διεκδικεί το διπλασιασμό της χρηματοδότησης και του αριθμού καθηγητών και ερευνητών, την πρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων, τη βελτίωση των υποδομών, την κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την κατάργηση της πολυδάπανης και αχρείαστης πανεπιστημιακής αστυνομίας, την επαναθεμελίωση ενός δημοκρατικού, ανοιχτού και ποιοτικού δημόσιου πανεπιστημίου. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως έπραξε κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, εναντιώνεται στην ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ, ενώ με όλες του τις δυνάμεις και τις απαραίτητες πολιτικές συμμαχίες θα αντισταθεί στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΤΑΞΗ
Σχολεία: Oργανικά κενά και πλεονάσματα και υπολογισμός μεταθέσεων 2024
Ο προσδιορισμός της οργανικής σύνθεσης του εκπαιδευτικού προσωπικού – Πως θα υπολογιστούν κενά και πλεονάσματα για τις μεταθέσεις του 2024
Σχολεία: Oργανικά κενά και πλεονάσματα και υπολογισμός μεταθέσεων 2024
ΠΑΝΤΕΙΟ
Σήμερα Δευτέρα κοινή συνέντευξη Τύπου 12 Συλλόγων ΔΕΠ κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ
Σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, λοιπόν, στη 1 μετά το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι Σύλλογοι ΔΕΠ θα διατρανώσουν ότι είναι κατά της παραβίασης...
Σήμερα Δευτέρα κοινή συνέντευξη Τύπου 12 Συλλόγων ΔΕΠ κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ
odokatharistis
Αντιδήμαρχος σε εργαζόμενους: Σε ιδιώτη εργοδότη δεν θα φέρνατε χαρτί από γιατρό!
Ντρέπεται και η ντροπή: Κατηγόρησε το προσωπικό επειδή αρρωσταίνει, και όπως είπε «φέρνουν χαρτιά από γιατρούς» για να μην δουλέψουν, ενώ «αν ήταν...
Αντιδήμαρχος σε εργαζόμενους: Σε ιδιώτη εργοδότη δεν θα φέρνατε χαρτί από γιατρό!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟι
Εκπαιδευτικοί: Σήμερα η μισθοδοσία των μονίμων εκπαιδευτικών - Πότε των αναπληρωτών
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις μηνιαίες αποδοχές σας από την εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.) .
Εκπαιδευτικοί: Σήμερα η μισθοδοσία των μονίμων εκπαιδευτικών - Πότε των αναπληρωτών