απθ
Μετά την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τη Σύγκλητο, στη συνέχεια θα συνέλθει το 11μελές Συμβούλιο για να εκλέξει τον πρύτανη.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας πρόκειται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προκειμένου να εκλέξει τα πέντε εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Η πρώτη ψηφοφορία ορίστηκε να γίνει τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και εφόσον απαιτηθούν άλλες δύο, αυτές θα γίνουν Τρίτη και Τετάρτη. Σήμερα αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες σε έκτακτη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα makthes.gr, πρόκειται για το τελευταίο στάδιο μιας μακράς εκλογικής διαδικασίας η οποία ξεκίνησε στις 26 Σεπτεμβρίου με την εκλογή των έξι εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης αλλά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο καθώς οι έξι δεν κατάφεραν στη συνέχεια, σε τρεις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες που έγιναν τον Οκτώβριο να εκλέξουν τα πέντε εξωτερικά μέλη ώστε να συμπληρωθεί το 11μελες Συμβούλιο για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εκλογή του πρύτανη. Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι αυτή ήταν η επαναληπτική διαδικασία καθώς είχε προηγηθεί εκείνη του Μαΐου – Ιουνίου η οποία είχε επίσης οδηγηθεί σε αδιέξοδο στο ίδιο ακριβώς στάδιο.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν και η δεύτερη απόπειρα δεν καρποφορήσει, όπως και συνέβη, τότε το μπαλάκι περνά στα χέρια της Συγκλήτου. Αυτό δηλαδή που γίνεται τώρα στο ΑΠΘ.

Η διαδικασία

Τα 57 μέλη της Συγκλήτου θα κληθούν να επιλέξουν τους πέντε, μεταξύ των συνολικά 45 υποψηφίων εξωτερικών μελών. Κατά την πρώτη ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία 2/3, δηλαδή 38 ψήφων ενώ στις δύο επόμενες αρκούν 28 ψήφοι. Σε περίπτωση που μετά και την τρίτη ψηφοφορία δεν προκύψουν οι απαιτούμενες πλειοψηφίες για κάποια από τα πέντε εξωτερικά μέλη (ή και για το σύνολο) τότε ως τελευταία καταφυγή θα είναι η κλήρωση (ή διαδοχικές κληρώσεις) μεταξύ όσων έχουν συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Ωστόσο, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου είχαν υπάρξει διαφορετικές ερμηνείες του νόμου ως προς τον τρόπο διεξαγωγής της κλήρωσης. Για το λόγο αυτό ο πρύτανης Δημήτρης Κωβαίος είχε αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας ζητώντας διευκρινίσεις. 

Σύμφωνα, όμως με πληροφορίες η απάντηση του υπουργείου δεν ήταν σαφής, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα, ακόμη και ενστάσεις επί της διαδικασίας από κάποιους που ενδεχομένως δεν θα είναι ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα. 

Προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο κ. Κωβαίος κάλεσε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έξι εσωτερικά μέλη ώστε να υπάρξει συμφωνία επί της διαδικασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη συνάντηση προέκυψε ομοφωνία για τον τρόπο που θα γίνουν οι κληρώσεις, εφόσον απαιτηθούν, κάτι που αναμένεται να επικυρώσει και η Σύγκλητος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση.

Μετά την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης από τη Σύγκλητο, στη συνέχεια θα συνέλθει το 11μελές Συμβούλιο για να εκλέξει τον πρύτανη. Υπενθυμίζεται ότι το αξίωμα του πρύτανη διεκδικούν πέντε από τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης. 

Είναι ο πρόεδρος της Ιατρικής Κυριάκος Αναστασιάδης ο οποίος είχε εκλεγεί πρώτος με 359 “πρώτες” ψήφους, οι αντιπρυτάνεις Στράτος Στυλιανίδης και Χαράλαμπος Φείδας οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει 355 και 225 ψήφους αντίστοιχα, ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας Δασοπονίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Απόστολος Αποστολίδης με 144 και ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών Γρηγόρης Ζαρωτιάδης με 125. Το έκτο μέλος του Συμβουλίου είναι ο αναπληρωτής καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή Γιώργος Ζωγραφίδης ο οποίος είχε λάβει 60 ψήφους.

Ακυβερνησία

Η διαδικασία εκλογής του πρύτανη θα απαιτήσει κάποιο χρόνο ο οποίος ωστόσο, είναι πιεστικός καθώς η θητεία των νυν πρυτανικών αρχών λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έμπειρου ακαδημαϊκού παράγοντα το πιθανότερο είναι να μην έχει αναδειχθεί νέος πρύτανης έως τότε. 

Σε αυτήν την περίπτωση το ΑΠΘ θα μείνει χωρίς διοίκηση για όσο διάστημα απαιτηθεί έως την ανάληψη των καθηκόντων από τις νέες πρυτανικές αρχές. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του πανεπιστημίου γι' αυτό και δεν αποκλείεται να ζητηθεί η ψήφιση τροπολογίας με την οποία θα δίνεται παράταση της θητείας των νυν πρυτανικών αρχών έως ότου αναλάβουν οι επόμενες.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αναπληρώτρια εκπ/κός: Γιατί ανακλήθηκε η πρόσληψη της και πως σχετίζεται με την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα