σχολικό
Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοέμβρη στις 1 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17), ώρα που θα συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Περιφερειακού συμβουλίου.

Διαστάσεις πολύ σοβαρού προβλήματος λαμβάνει πλέον η ιστορία με τις μεταφορές των μαθητών σε πολλές περιοχές της χώρας, τόσο σχετικά με τις μεταφορές προς και από τα σχολεία, όσο και για τις μεταφορές των εκδρομών.

Ανάστατοι είναι οι γονείς και οι μαθητές σε πολλές περιφέρειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με αποτέλεσμα την ερχόμενη  Τρίτη 7 Νοέμβρη να οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ το ζήτημα έχει φτάσει και στη Βουλή με αναφορά του  βουλευτή Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Χριστοδουλάκη ως προς τις μεταφορές μαθητών με αναπηρίες.

Οπως ανέφερε ο βουλευτής, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και καταγγελίες των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των Ενιαίων, Ειδικών, Επαγγελματικών, Γυμνασίων – Λυκείων  της περιοχής αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία, το ζήτημα παραμένει άλυτο καθώς λίγο καιρό μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι ανωτέρω μαθητές δε μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα τους καθώς δεν είναι δυνατή η μετακίνηση τους με σχολικά λεωφορεία, εξαιτίας αφενός αιφνίδιας απόσυρσης της συμμετοχής των αναδόχων με την αιτιολογία του χαμηλού μισθίου κατακύρωσης, αφετέρου απόφασης διακοπής δρομολογίων λόγω μη τήρησης των όρων του σχετικού διαγωνισμού. Το συγκεκριμένο περιστατικό τονίζει έτι περαιτέρω την αδιαφορία του κράτους απέναντι στα άτομα με αναπηρία και στους συγγενείς τους, καταδεικνύοντας πως η έννοια του κοινωνικού κράτους κα της προστασίας των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση

Μείζον είναι το ζήτημα της μεταφοράς εκατοντάδων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (για παράδειγμα Ειδικό Σχολείο Ραφήνας – Νταού Πεντέλης, Ειδικό Σχολείο Νέας Μάκρης Παμμακαρίστου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κορωπίου, Ειδικό – ΠΙΚΠΑ Δημοτικό Σχολείο Βούλας, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αχαρνών, Ειδικό Δημοτικό Καισαριανής, Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ηλιούπολης κ.ά.) τα οποία δεν φθάνουν καθόλου στο σχολείο τους, καθώς δεκάδες δρομολόγια κηρύχθηκαν άγονα. Αλλά και πάρα πολλοί μουσικών, καλλιτεχνικών και πρότυπων - πειραματικών σχολείων, που θεωρητικά δικαιούνται μεταφοράς, ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αθήνα, αλλά επεκτείνεται σε πολλές πόλεις, όπως η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, κα. Ενδεικτικά, εδώ και ένα μήνα , μαθητές και γονείς έχουν αναστατωθεί, γιατί χωρίς καμία προειδοποίηση σταμάτησαν τα Σχολικά Δρομολόγια που μεταφέρουν μαθητές από και προς τα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς και Παιονίας (δείτε ακολούθως σχετική ανακοίνωση), ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τη μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής

Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα από το άνοιγμα των Σχολείων και χιλιάδες γονείς και μαθητές ειδικών, μουσικών, καλλιτεχνικών και πρότυπων - πειραματικών σχολείων, που θεωρητικά δικαιούνται μεταφοράς, ταλαιπωρούνται καθημερινά. Γονείς αναγκάζονται να καλύπτουν το ζήτημα της μεταφοράς με ίδια μέσα, να επιβαρύνονται και οικονομικά, σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων. Μαθητές περιμένουν με τις ώρες το λεωφορείο, συνωστίζονται στα ΜΜΜ. Ορισμένα παιδιά αναγκάζονται να περπατούν ακόμα και χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους ενώ αρκετοί είναι και οι γονείς που πληρώνουν από την τσέπη τους για ταξί.

Το χειρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν εκατοντάδες παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που δεν φθάνουν καθόλου στο σχολείο τους, λόγω του ότι δεκάδες δρομολόγια κηρύχθηκαν άγονα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής κατέθεσε υπόμνημα προτείνοντας συγκεκριμένες λύσεις. Το υπόμνημα αυτό στάλθηκε  στην Περιφέρεια Αττικής,  στα υπουργεία Παιδείας,  Εσωτερικών και Υποδομών ενώ κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο και στα κόμματα της Βουλής.

Δυστυχώς όμως καμία ενημέρωση δεν έχουμε λάβει, εάν η Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία προχωρούν σε συγκεκριμένες ενέργειες ,προκειμένου να σταματήσει ο Γολγοθάς τόσων οικογενειών και τόσα παιδιά που είναι εκτός, να επιστρέψουν στα σχολεία τους.

Στα πλαίσια αυτά η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 7 Νοέμβρη στις 1 το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 15-17), ώρα που θα συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή του Περιφερειακού συμβουλίου.

Καλούμε τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων γονέων σε ειδικά, καλλιτεχνικά, μουσικά, πρότυπα- πειραματικά σχολεία και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αμέα να συμμετέχουν.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Κιλκίς

Εδώ και ένα μήνα , μαθητές και γονείς έχουν αναστατωθεί, γιατί χωρίς καμία προειδοποίηση σταμάτησαν τα Σχολικά Δρομολόγια που μεταφέρουν μαθητές από και προς τα Σχολεία του Δήμου Κιλκίς και Παιονίας.

Οι εκπαιδευτικοί θεωρούμε αδιανόητο, το 2023, η Πολιτεία να μην εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και ασφαλή μεταφορά των μαθητών στο σχολείο τους και να αποκλείονται τα παιδιά από τη μάθηση.

Οι γονείς αναγκάζονται να βρουν τρόπο να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα παρακάτω σχολεία.

 1. Ηλιόλουστο - Ελευθεροχώρι - Μεγάλη Στέρνα - ΧΕΡΣΟ (ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΛ Χέρσου)

 2. Νέα Σάντα (ΓΥΜΝΑΣΙΟ -ΓΕΛ Καμπάνη)

 3. Πέρινθος - Πεδινό - Συνοικισμός Μύλοι (ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΛ Καμπάνη) 

 4. Ξυλοκερατιά - Γαλλικός (ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΛ Καμπάνη)

 5. Μαυρονέρι - Άνω Απόστολοι - Μέσοι Απόστολοι - Κάτω Απόστολοι - (ΓΥΜΝΑΣΙΟ Νέου Γυναικοκάστρου)

 6. Γερακώνας - Φιλυριά (ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΛ Γουμένισσας) - (ΕΠΑΛ Αξιούπολης)

 7. Γοργόπη (ΓΥΜΝΑΣΙΟ - ΓΕΛ – ΕΠΑΛ Αξιούπολής)

 8. Στάθη ( ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΛ Γουμένισσας)

 9. Τούμπα -Ρύζια (Δ.Σ. - ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΓΕΛ Ευρωπού) 

Το Δ.Σ Της ΕΛΜΕ στηρίζει τα αιτήματα της Ένωσης Γονέων Δήμου Κιλκίς

 • Απαιτούμε ΣΗΜΕΡΑ να δοθεί λύση από το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια.

 • Μπορούν και πρέπει να δώσουν λύση τώρα. Με νομοθετική ρύθμιση, τροπολογία, υπουργική απόφαση, οτιδήποτε. Είναι στο χέρι τους.

 • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών ανεξάρτητα από το μέσο που θα χρησιμοποιούν, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Να αξιοποιηθούν ακόμα και οχήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, να μισθωθούν με έκτακτες διαδικασίες λεωφορεία για να μπορούν τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο.

 • Να εξασφαλιστεί η μεταφορά για όλα παιδιά του Κιλκίς, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών, ακόμα και ενός παιδιού που επιθυμεί να παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα και σήμερα δεν του δίνεται η δυνατότητα.

 • Να μην προσμετρηθεί καμία απουσία η οποία οφείλεται στην έλλειψη σχολικών λεωφορείων.

   

Η ανακοίνωση του ΣΕΠΕ Ρόζα Ιμβριώτη

Είναι γνωστή η μεγάλη σημασία των εκπαιδευτικών επισκέψεων που δίνουν στους μαθητές μας την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πολιτιστικά, ιστορικά, επιστημονικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά αντικείμενα και χώρους που πολλοί από αυτούς ίσως δε θα πήγαιναν ποτέ μόνοι τους. Παράλληλα οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και γενικότερα οι σχολικές εκδρομές γεμίζουν χαρά τα παιδιά γιατί εμπλουτίζουν κι ομορφαίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία αφού έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν έμπρακτα.

Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν προβλήματα με τη μεταφορά των μαθητών στις εκπαιδευτικές εκδρομές με τον έλεγχο των λεωφορείων που έπρεπε να πραγματοποιηθεί σε κάθε επίσκεψη έξω από το σχολείο με ό,τι αυτό συνεπαγόταν (καθυστερήσεις, κυκλοφοριακό χάος, ακυρώσεις εκπαιδευτικών επισκέψεων κ.ο.κ.). Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος αυτός είχε να κάνει κυρίως με άδειες λεωφορείων, ηλικία οδηγών, ΚΤΕΟ κλπ (ζητήματα που θα μπορούσε να έχουν ελεγχθεί και με άλλον τρόπο) και όχι με την ίδια την ασφάλεια στη μεταφορά των μαθητών. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μετά τον έλεγχο διαπιστωνόταν ότι το λεωφορείο είχε χαλασμένες ζώνες.

Το τελευταίο διάστημα η τροχαία άρχισε να μην πραγματοποιεί τον παραπάνω έλεγχο των λεωφορείων έξω από τα σχολεία και να ζητά να πηγαίνουν τα λεωφορεία σε συγκεκριμένους χώρους ελέγχου (π.χ. στην περιοχή μας στο Badminton) το πρωί πριν την προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη και ενίοτε με την απαίτηση να παραβρίσκεται και ο υπεύθυνος για την εκπαιδευτική επίσκεψη εκπαιδευτικός, πράγμα που φυσικά απορρίπτεται ασυζητητί γιατί δεν έχει καμία δουλειά κανένας εκπαιδευτικός να εμπλέκεται σε τέτοιους ελέγχους μακριά από το σχολείο. Ιδιοκτήτες και οδηγοί λεωφορείων δεν προσέρχονται για τον έλεγχο αυτό και τα σχολεία δικαιολογημένα ακυρώνουν τη μία μετά την άλλη τις εκπαιδευτικές επισκέψεις. Παράλληλα, με βάση τις πληροφορίες που έχουμε και ο νέος έλεγχος περιορίζεται στο ταχύμετρο του λεωφορείου και όχι στην ίδια την κατάσταση που βρίσκεται το λεωφορείο, οπότε στην ουσία δε γίνεται για την ασφάλεια των παιδιών αλλά μάλλον για να μαζεύει πρόστιμα η τροχαία.

Με δεδομένο ότι μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στα σχολεία που έχουν καθημερινή μεταφορά (π.χ. δεν πραγματοποιούνται δρομολόγια από και προς ειδικά σχολεία και όχι μόνο) αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανάγκη να υπάρξει ενιαίος δημόσιος φορέας μεταφοράς μαθητών που θα έχει την ευθύνη για τη μεταφορά όλων των μαθητών που πρέπει να μετακινούνται είτε καθημερινά είτε για εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές.

Σε κάθε περίπτωση και για να μην αποκλειστούν οι μαθητές από τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά όσα μπορούν με τις εκπαιδευτικές επισκέψεις πρέπει τώρα το υπουργείο παιδείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να δώσουν λύση στο θέμα. Από τη μια να εξασφαλίσουν τον τακτικό έλεγχο των λεωφορείων για να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των μεταφερόμενων μαθητών και από την άλλη να μην παρακωλύει η διαδικασία αυτή τις εκπαιδευτικές επισκέψεις, να γίνεται δηλαδή σε χρόνο και τόπο που να μη δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες στη συγκεκριμένη εκπαιδευτική διαδικασία.

Να φροντίσει δηλαδή άμεσα το Υπουργείο Παιδείας να μη στερηθούν χιλιάδες μαθητές τις εκπαιδευτικές επισκέψεις και σχολικές εκδρομές γιατί πρέπει και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ζητάμε και από το Δ.Σ. της ΔΟΕ να κάνει παρέμβαση για το ζήτημα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Γεμίζουν τα νοσοκομεία με μαθητές με διαταραχές συμπεριφοράς και επιθετικότητας

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Αναπληρωτές: 289 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση
Προσλήψεις 289 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση καθώς και στη Γενική Εκπαίδευση, ως...
Αναπληρωτές: 289 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε Ειδική Αγωγή και Γενική Εκπαίδευση
παν πελοποννησου
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες καθηγητών από τη Νότια Αφρική
Το έργο απευθύνεται σε νοτιοαφρικανικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και καθηγητές στα αντίστοιχα τεχνολογικά πανεπιστήμια και κολλέγια και στοχεύει,...
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Ενισχύει τις ψηφιακές δεξιότητες καθηγητών από τη Νότια Αφρική