μαθητές λεωφορεία
Δραματική επιστολή στο alfavita.gr συλλόγων γονέων: «Ορισμένα παιδιά αναγκάζονται να περπατούν ακόμη και χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους ενώ αρκετοί είναι και οι γονείς που πληρώνουν από την τσέπη τους για ταξί»

«Ο Νοέμβρης μπήκε, οι τουρίστες φεύγουν, οι εκλογές τελείωσαν κι όμως οι μαθητές εδώ και δύο μήνες δεν διαθέτουν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στα σχολεία τους.

Κάνανε καταλήψεις, αποχές, κλείσανε τους δρόμους, συναντήσανε δημάρχους και περιφερειάρχες, ενημέρωσαν τα Μ.Μ Ε  κι όμως τίποτα.

Η μόνιμη απάντηση εδώ και δύο μήνες είναι πως από μέρα σε μέρα θα ξεκινήσουν τα σχολικά δρομολόγια. Όμως τίποτα δεν ξεκινάει. Και αν διαβάζουμε σήμερα είδηση ότι υπήρξε παρέμβαση του Αρείου Πάγου  για τη θανάτωση του αλόγου, προκύπτει εύλογα το ερώτημα γιατί δεν παρεμβαίνει κανένας εισαγγελέας και σε αυτή την κατάφορη παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας των σχολείων που αφορά πολλούς μαθητές; Επιτέλους πρέπει να μας ενημερώσει κάποιος ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για την ταλαιπωρία 2 μηνών  όλων αυτών των οικογενειών…»

Τα παραπάνω είναι μέρος από επιστολή στο alfavita.gr συλλόγων γονέων της Κέρκυρας που διαμαρτύρονται γιατί τα παιδιά τους δυο μήνες σχεδόν μετά την έναρξη του σχολικού έτους δεν διαθέτουν λεωφορεία για να τους μεταφέρουν στα σχολεία τους

Τι γίνεται;

Για μία ακόμη χρονιά επαναλαμβάνονται φέτος, και πάνω από ένα μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους, τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους. Διαγωνισμοί για δρομολόγια κηρύσσονται άγονοι, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι μαθητές, ενώ ακόμη δεν έχει εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως συμβαίνει στην Αττική. Ανάλογα προβλήματα υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε μικρότερες περιφέρειες και ακριτικές περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας (πχ στην Κέρκυρα), όπου τα λίγα παιδιά ενός χωριού αναγκάζονται ακόμη και να μετακομίσουν στην πόλη όπου βρίσκεται το σχολείο τους, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα καθημερινής μεταφοράς τους από τους εργαζόμενους γονείς τους.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής για το πρόβλημα. «Διανύουμε ήδη τον δεύτερο μήνα από την έναρξη του σχολικού έτους και χιλιάδες γονείς και μαθητές μουσικών, καλλιτεχνικών και προτύπων – πειραματικών σχολείων, που θεωρητικά δικαιούνται μεταφοράς, ταλαιπωρούνται καθημερινά. Γονείς αναγκάζονται να καλύπτουν τη μεταφορά των παιδιών με ίδια μέσα, να επιβαρύνονται και οικονομικά, σε συνθήκες μεγάλων ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων. Μαθητές περιμένουν με τις ώρες το λεωφορείο και κατόπιν συνωστίζονται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ορισμένα παιδιά αναγκάζονται να περπατούν ακόμη και χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο τους ενώ αρκετοί είναι και οι γονείς που πληρώνουν από την τσέπη τους για ταξί», αναφέρει η ομοσπονδία.

Από την άλλη, μείζον είναι το ζήτημα της μεταφοράς εκατοντάδων παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (για παράδειγμα Ειδικό Σχολείο Ραφήνας – Νταού Πεντέλης, Ειδικό Σχολείο Νέας Μάκρης Παμμακαρίστου, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Κορωπίου, Ειδικό – ΠΙΚΠΑ Δημοτικό Σχολείο Βούλας, Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Αχαρνών, Ειδικό Δημοτικό Καισαριανής, Ειδικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ηλιούπολης κ.ά.) τα οποία δεν φθάνουν καθόλου στο σχολείο τους, καθώς δεκάδες δρομολόγια κηρύχθηκαν άγονα.

«Το υπάρχον σύστημα δημοσίων συμβάσεων και η παντελής έλλειψη υποδομών μεταφοράς από το ίδιο το κράτος, σε όλες του τις βαθμίδες (υπουργείο Εσωτερικών – περιφέρειες – δήμοι), έχουν μετατρέψει την ικανοποίηση του δικαιώματος της μεταφοράς των παιδιών στο σχολείο σε γρίφο, η επίλυση του οποίου είναι συνάρτηση του αν συμφέρει ή όχι την κάθε ιδιωτική επιχείρηση (ταξιδιωτικό γραφείο, ταξί κ.λπ.) να συμμετάσχει στην εκάστοτε διαγωνιστική διαδικασία και τελικά να αναλάβει ή όχι κάποιο δρομολόγιο», λέει η ομοσπονδία, τονίζοντας ότι εκατοντάδες διαγωνισμοί για δρομολόγια στην Αττική έχουν κηρυχθεί άγονοι.

Η ομοσπονδία ζητάει, μεταξύ άλλων, δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδηγούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση για όλα τα παιδιά, με προτεραιότητα εκείνων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

μαθητές σε καρότσα

Κέρκυρα: Μαθητές πηγαίνουν σχολείο σε καρότσα αγροτικού

Στις αρχές Οκτωβρίου Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων της Κέρκυρας, είχαν επισημάνει και διαμαρτυρηθεί για το πρόβλημα.

«Η Περιφερειακή Αρχή δε μπορεί ακόμη -τρίτη εβδομάδα τώρα- να κάνει το αυτονόητο. Δε μπορεί να μεταφέρει τα παιδιά μας στο σχολείο τους. Πολλά παιδιά δεν πάνε σχολείο από αδυναμία των εργαζόμενων γονέων να τα μετακινήσουν οι ίδιοι, αφού ακόμη η σεζόν δεν έχει τελειώσει. Σε σχολεία όπως το Μουσικό ή τα Ειδικά, το πρόβλημα υπάρχει πιο έντονο καθώς υπάρχουν παιδιά που έρχονται από απομακρυσμένες περιοχές του νησιού μας.

Η καθυστέρηση της Περιφέρειας για ακόμη μια φορά να προκηρύξει τον διαγωνισμό, η παραχώρηση των σχολικών δρομολογίων στις διαθέσεις του ιδιωτικού τομέα και η αντίληψη της κυβέρνησης πως οτιδήποτε παρέχεται σε όλους δωρεάν δεν είναι ανταποδοτικό για εκείνη, είναι οι λόγοι που πάνω από 3.000 μαθητές στο νησί μας δεν έχουν ακόμη λεωφορεία, ενώ είναι άγνωστο πότε θα εκτελεστούν στο σύνολό τους.

Μεγάλος αριθμός παιδιών αναγκάζεται είτε να μείνει σπίτι είτε να μετακινηθεί με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ χάνοντας όμως τα μαθήματα των πρωινών ωρών, ενώ αρκετά είναι και τα περιστατικά που γονείς μεταφέρουν με οχήματα σε καρότσα μεγάλο αριθμό μαθητών!

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Περιφερειακή Αρχή μας λέει ότι οι φάκελοι των υποψήφιων μεταφορέων βρέθηκαν ελλιπείς με ληγμένες Άδειες Οδήγησης, ληγμένα ΚΤΕΟ, ληγμένη Ασφάλεια Οχήματος!!! Αναρωτιόμαστε αν αυτά τα λεωφορεία κυκλοφορούν και μεταφέρουν τουρίστες τις μέρες αυτές στους δρόμους του νησιού μας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.


 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι πολύ σοβαρό θεραπεύουν οι τηγανητές πατάτες;

ΕΛΜΕΠΑ: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής για εκπαιδευτικούς

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΤΑΞΗ
Σχολεία: Oργανικά κενά και πλεονάσματα και υπολογισμός μεταθέσεων 2024
Ο προσδιορισμός της οργανικής σύνθεσης του εκπαιδευτικού προσωπικού – Πως θα υπολογιστούν κενά και πλεονάσματα για τις μεταθέσεις του 2024
Σχολεία: Oργανικά κενά και πλεονάσματα και υπολογισμός μεταθέσεων 2024
ΠΑΝΤΕΙΟ
Σήμερα Δευτέρα κοινή συνέντευξη Τύπου 12 Συλλόγων ΔΕΠ κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ
Σήμερα Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, λοιπόν, στη 1 μετά το μεσημέρι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι Σύλλογοι ΔΕΠ θα διατρανώσουν ότι είναι κατά της παραβίασης...
Σήμερα Δευτέρα κοινή συνέντευξη Τύπου 12 Συλλόγων ΔΕΠ κατά των ιδιωτικών ΑΕΙ
odokatharistis
Αντιδήμαρχος σε εργαζόμενους: Σε ιδιώτη εργοδότη δεν θα φέρνατε χαρτί από γιατρό!
Ντρέπεται και η ντροπή: Κατηγόρησε το προσωπικό επειδή αρρωσταίνει, και όπως είπε «φέρνουν χαρτιά από γιατρούς» για να μην δουλέψουν, ενώ «αν ήταν...
Αντιδήμαρχος σε εργαζόμενους: Σε ιδιώτη εργοδότη δεν θα φέρνατε χαρτί από γιατρό!
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟι
Εκπαιδευτικοί: Σήμερα η μισθοδοσία των μονίμων εκπαιδευτικών - Πότε των αναπληρωτών
Μπορείτε να ενημερώνεστε για τις μηνιαίες αποδοχές σας από την εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (Ε.Α.Π.) .
Εκπαιδευτικοί: Σήμερα η μισθοδοσία των μονίμων εκπαιδευτικών - Πότε των αναπληρωτών