evaggelismos
«Βιώνουμε καθημερινά πρωτόγνωρες εικόνες αστυνομοκρατίας στην πόλη μας»

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 του Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πάνοπλοι αστυνομικοί εισέβαλαν στην Κατάληψη Ευαγγελισμού στο Ηράκλειο, η οποία λειτουργεί επί 23 χρόνια στο κέντρο της πόλης, στην οδό Θεοτοκοπούλου, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που βρίσκονταν στον χώρο, μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΗΜΜΥ και μια προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

 

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο κατέφυγε στην ταράτσα και λόγω του κυνηγητού από την αστυνομία βρέθηκε στο κενό από ύψος περίπου 12 μέτρων. Αν και αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, εντούτοις οι αστυνομικοί τον πήραν με σπασμένα κάτω άκρα στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου όπου συνεχίστηκε η διαδικασία της ανάκρισης παρά τους αφόρητους πόνους και τις διαμαρτυρίες του.

Τέλος στην κατάληψη του "Ευαγγελισμού" - Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση της ΕΛΑΣ και το εσωτερικό του κτιρίου | Neakriti

Όπως τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ: 

Η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε, κατά την επιχείρηση διάλυσης της κατάληψης, οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του διδακτορικού φοιτητή μας, που δέχτηκε πολλά χτυπήματα, ακόμη και στο κεφάλι, ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες χωρίς να έχει προβάλει καμιά αντίσταση κατά τη σύλληψή του. Παρ’ ολίγο μάλιστα να οδηγήσει στον θάνατο μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που έπεσε στο κενό από την ταράτσα του κτηρίου με τις χειροπέδες στους καρπούς του.

Η προκλητική στάση της Αστυνομίας συνεχίστηκε το μεσημέρι της επόμενης μέρας, Σαββάτου, όταν πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης πετώντας δακρυγόνα ανάμεσα σε πολίτες με μικρά παιδιά.

Ενταση στο Ηράκλειο - Χημικά και βία μετά την εισβολή στην Κατάληψη Ευαγγελισμού | ΕΦΣΥΝ

H ανακοίνωση του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 30 του Σεπτέμβρη, λίγες ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, η Αστυνομία εκκένωσε βίαια την κατάληψη του Ευαγγελισμού, συλλαμβάνοντας 11 άτομα που βρίσκονταν στον χώρο, μεταξύ των οποίων ένας υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΗΜΜΥ και μια προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε, κατά την επιχείρηση διάλυσης της κατάληψης, οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του διδακτορικού φοιτητή μας, που δέχτηκε πολλά χτυπήματα, ακόμη και στο κεφάλι, ενώ ήταν δεμένος με χειροπέδες χωρίς να έχει προβάλει καμιά αντίσταση κατά τη σύλληψή του. Παρ’ ολίγο μάλιστα να οδηγήσει στον θάνατο μεταπτυχιακού φοιτητή του Πανεπιστημίου Κρήτης που έπεσε στο κενό από την ταράτσα του κτηρίου με τις χειροπέδες στους καρπούς του.

Η προκλητική στάση της Αστυνομίας συνεχίστηκε το μεσημέρι της επόμενης μέρας, Σαββάτου, όταν πάνοπλες αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης πετώντας δακρυγόνα ανάμεσα σε πολίτες με μικρά παιδιά.

Από τότε βιώνουμε καθημερινά πρωτόγνωρες εικόνες αστυνομοκρατίας στην πόλη μας. Η επίδειξη δύναμης εκ μέρους της αστυνομίας και η εφαρμογή του δόγματος νόμος, τάξη και βία σε όσες και όσους διαφωνούν, συνεχίστηκε και τη Δευτέρα όταν διμοιρίες των ΜΑΤ, απρόκλητα, εγκλώβισαν δεκάδες νέους και νέες που έκαναν συνέλευση στα γραφεία του ιστορικού, αντιφασιστικού αθλητικού σωματείου ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ.

Δεν είναι δυνατόν, σε μια δημοκρατία, όποιος/α διαφωνεί με τις κυρίαρχες απόψεις και πολιτικές να αντιμετωπίζεται ως τρομοκράτης και να του ασκείται ασύμμετρη βία. Το ανοιχτό, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν επιτρέπεται να μένει αμέτοχο απέναντι σε αυτή την κατάσταση, πολύ περισσότερο δε να στηρίζει και να επικροτεί αντίστοιχες πρακτικές βίας. Την ίδια στιγμή, τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κρήτης λειτουργούν σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης και το ιστορικό Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου αργοσβήνει, όπως και το ΕΣΥ, από την εγκατάλειψη της Πολιτείας.

Εμείς, οι διδάσκοντες του ΕΛΜΕΠΑ δεν θα σταθούμε αμέτοχοι και απαθείς απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Σε έκτακτη συνεδρίαση, την Παρασκευή 6-10- 2023, το ΔΣ του Συλλόγου μελών ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ, αποφάσισε κατά πλειοψηφία να καταδικάσει απερίφραστα τη βία των ειδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια και μετά την εκκένωση της κατάληψης του «Ευαγγελισμού» που οδήγησαν στον τραυματισμό φοιτητών. Ο Σύλλογος προτείνει στη Διοίκηση του ΕΛΜΕΠΑ να παρέχει νομική υποστήριξη στους φοιτητές του Ιδρύματος που συνελήφθησαν.

Πιστεύουμε ότι ως κοινωνία δεν αντέχουμε άλλο αίμα και απώλειες νέων ανθρώπων, που για τον έναν ή τον άλλον λόγο υπερασπίζονται συλλογικά αυτό που εκείνοι αντιλαμβάνονται ως σωστό και δίκαιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

aniliki-katigorei-kathigiti-gia-seksoualiki-parenoxlisi.w_l_1.jpg
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»
Ο πρώτος που έσπασε τη σιωπή του ήταν ένας 10χρονος μαθητής
Νίσυρος: Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τον αρχαιοφύλακα - «Τα παιδάκια φοβόντουσαν να μιλήσουν τόσο καιρό»