σχολεία
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ/INTIME NEWS
«Nα πάρει πίσω η Διεύθυνση ΔΕ, την οδηγία για τις εφημερίες», τονίζει η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εφημερίες και τη στάση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης, η οποία έδωσε προφορικές οδηγίες.

Όπως τονίζουν οι εκπαιδευτικοί, αν εφαρμοστούν οι οδηγίες αυτές, παραβιάζονται τα εργασιακά δικαιώματα τους.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι εκπαιδευτικοί, απαίτησαν η Διεύθυνση να πάρει πίσω την πρόσφατη οδηγία με ανυπόγραφο μήνυμά της προς τα σχολεία που καλεί τους διευθυντές να δηλώσουν στην εφαρμογή teachers της Διεύθυνσης (σύστημα καταχώρισης υπηρεσιακών αλλαγών της Διεύθυνσης και όχι του ΥΠΑΙΘΑ) τα ονόματα των καθηγητών  που καθημερινά εφημερεύουν σε εβδομαδιαία βάση, δηλώνοντας τις όποιες αλλαγές.  

Τονίζουν, πως «η συγκεκριμένη οδηγία είναι αυθαίρετη και δεν προβλέπεται από καμία εκπαιδευτική διαδικασία, για αυτό άλλωστε ούτε και ο ίδιος ο Διευθυντής υπέγραψε την οδηγία αυτήν, αλλά ούτε και υπάρχει νέα σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο την οποία να μπορεί να επικαλεστεί ο Διευθυντής. Ζητήσαμε να μας πει βάσει ποιας νομοθεσίας ζητάει τη σχετική εφαρμογή, την οποία φυσικά δεν παρουσίασε, γιατί δεν υπάρχει, και προκλητικά δήλωσε ότι «ως δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να την γνωρίζουμε».

«Τονίσαμε ότι δεν θα δεχθούμε λογικές τετελεσμένων που επιχειρεί να δημιουργήσει ο ίδιος με τις αυθαίρετες προφορικές οδηγίες του προς τους νέους διευθυντές με τις οποίες επιχειρεί την  καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας (εφημερίες σε ώρες διδασκαλίας, παραβίαση εργασιακού ωραρίου, αυθαίρετες αναπληρώσεις ωρών εκπαιδευτικών που απουσιάζουν, κ.ά.)», επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί.

Αναλυτικά

Σχετικά με τις απαντήσεις και τη στάση της Διεύθυνσης για  την οδηγία να αποστέλλονται στη ΔΔΕ εφημερίες, ονόματα και στοιχεία των εκπαιδευτικών

Μέλη των ΔΣ των Α, Γ και Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 20/9 στη Διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/νίκης για τις προφορικές οδηγίες της Διεύθυνσης οι οποίες, αν εφαρμοστούν από τους Διευθυντές των σχολείων, παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. 
Απαιτήσαμε η Διεύθυνση να πάρει πίσω την πρόσφατη οδηγία με ανυπόγραφο μήνυμά της προς τα σχολεία που καλεί τους διευθυντές να δηλώσουν στην εφαρμογή teachers της Διεύθυνσης (σύστημα καταχώρισης υπηρεσιακών αλλαγών της Διεύθυνσης και όχι του ΥΠΑΙΘΑ) τα ονόματα των καθηγητών  που καθημερινά εφημερεύουν σε εβδομαδιαία βάση, δηλώνοντας τις όποιες αλλαγές. 
 
Καταθέσαμε τα επιχειρήματα των ΕΛΜΕ και μεταξύ αυτών ότι η συγκεκριμένη οδηγία είναι αυθαίρετη και δεν προβλέπεται από καμία εκπαιδευτική διαδικασία, για αυτό άλλωστε ούτε και ο ίδιος ο Διευθυντής υπέγραψε την οδηγία αυτήν, αλλά ούτε και υπάρχει νέα σχετική εγκύκλιος από το υπουργείο την οποία να μπορεί να επικαλεστεί ο Διευθυντής. Ζητήσαμε να μας πει βάσει ποιας νομοθεσίας ζητάει τη σχετική εφαρμογή, την οποία φυσικά δεν παρουσίασε, γιατί δεν υπάρχει, και προκλητικά δήλωσε ότι «ως δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να την γνωρίζουμε»! 

Επισημάναμε ότι την ώρα που στη Δυτική Θεσ/νίκη  παραμένουν εκατοντάδες κενά στα σχολεία και  οι υπηρεσιακές μεταβολές  δεν έχουν ολοκληρωθεί, ζητούν προγραμματισμό εφημεριών και καταχώριση ονομάτων προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα ασφυκτικού ελέγχου, παρακολούθησης, φόβου και υποταγής. Μια τέτοια πρακτική εποπτείας θα δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα γιατί οι εκπαιδευτικοί θα χρεώνονται ευθύνες για περιστατικά στα αφύλακτα κυριολεκτικά σχολεία μας (ελάχιστα σχολεία έχουν πλέον φύλακες) που δεν είναι στη δική τους ευθύνη. Διευκρίνισε ότι οι οδηγίες «δεν είναι εντολή», αλλά σύσταση, καθώς και ότι «οι Διευθυντές δεν είναι υποχρεωμένοι να τις εφαρμόσουν», στην επιμονή μας να μας απαντήσει γιατί στάλθηκαν, είπε οι Διευθυντές να συζητήσουν για τις εφημερίες με το σύλλογο και ότι για αυτόν οι «εφημερίες έχουν παιδαγωγικά χαρακτηριστικά».

Τονίσαμε ότι δεν θα δεχθούμε λογικές τετελεσμένων που επιχειρεί να δημιουργήσει ο ίδιος με τις αυθαίρετες προφορικές οδηγίες του προς τους νέους διευθυντές με τις οποίες επιχειρεί την  καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας (εφημερίες σε ώρες διδασκαλίας, παραβίαση εργασιακού ωραρίου, αυθαίρετες αναπληρώσεις ωρών εκπαιδευτικών που απουσιάζουν, κ.ά.). Την εφαρμογή τους ξεκίνησε με την πρόσφατη αυθαίρετη οδηγία για τις εφημερίες  και στη συνέχεια είτε μία – μία ή και όλες μαζί τις υπόλοιπες, θα επιχειρήσουν να μας τις επιβάλουν. Δεν θα τις αποδεχθούμε, όχι μόνο γιατί θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, αλλά γιατί κι αυτές δεν προβλέπονται από καμία εκπαιδευτική διαδικασία. Θα τις ανακόψουμε! 

Υπερασπιστήκαμε τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών τα οποία η εκπαιδευτική διαδικασία προβλέπει με συγκεκριμένο τρόπο (myschool) να κοινοποιούνται και σε καμία περίπτωση μέσω συστημάτων πληροφορικής teachers ή και άλλων συστημάτων, όπως αυτό που δημιούργησε η Διεύθυνση (δεν προβλέπονται από καμία απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ). Σήμερα παρουσιάζουν το συγκεκριμένο σύστημα πληροφορικής ως υποχρεωτικό και το χρησιμοποιούν  για την καταχώρηση των εφημεριών των εκπαιδευτικών, το ίδιο σύστημα αύριο θα το χρησιμοποιήσουν για την εφαρμογή και των άλλων αυθαίρετων οδηγιών με τις οποίες επιχειρούν να παραβιάσουν δικαιώματά μας.  Κάναμε γνωστό στη Διεύθυνση ότι οι ΕΛΜΕ αγωνιστικά θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και θα απευθυνθούμε και στη δικαιοσύνη. Αυτό μας συμβουλεύουν οι νομικοί σύμβουλοι του κλάδου, στους οποίους ήδη απευθυνθήκαμε, ώστε να καθιστούμε υπεύθυνους όσους παραβιάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα και μας αναθέτουν ευθύνες που δεν αντιστοιχούν ούτε στα εκπαιδευτικά, ούτε στα εργασιακά μας καθήκοντα.

Απαιτώντας να πάρει πίσω τη σχετική οδηγία για τις εφημερίες, καταθέσαμε εμπειρίες σχετικά με τις εφημερίες που για τους εκπαιδευτικούς δεν έχουν μόνο χαρακτήρα φροντίδας για τους μαθητές μας, αλλά και παιδαγωγικό χαρακτήρα. Εφημερίες με παρόμοια χαρακτηριστικά μπορούν να βελτιωθούν όχι μόνο με συζητήσεις μέσα στους συλλόγους, οι οποίες πρέπει να γίνουν, αλλά και από την ίδια την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού ρόλου μας με μέτρα στήριξης από το ΥΠΑΙΘΑ. Με στήριξη του δημόσιου σχολείου με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε όλα τα σχολεία να έχουν εκπαιδευτικούς για διδασκαλία ενισχυτικής και πρόσθετης στήριξης, φύλακες, επιστάτες, γραμματείς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, καθαρίστριες.

Ο Διευθυντής δήλωσε ότι θα  αποστείλει νέες οδηγίες σχετικά  με τις εφημερίες στις οποίες θα τονίζει τον παιδαγωγικό χαρακτήρα τους κι ο οποίος είναι προτεραιότητα για αυτόν, καθώς θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους. Ζητήσαμε αυτό να γίνει άμεσα ώστε με το ξεκίνημα της άλλης εβδομάδας τα σχολεία να μην αποστείλουν τις εφημερίες των εκπαιδευτικών, ούτε φυσικά τις όποιες αλλαγές γίνονται σε καθημερινή βάση γιατί λόγω των κενών, τα σχολεία αλλάζουν συνεχώς τα προγράμματά τους. 

    • Καλούμε τους συναδέλφους να μη συναινούν στην παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων μας. Να μην αποδέχονται επιπλέον καθήκοντα που δεν προβλέπονται και να επικοινωνούν με το σωματείο. 

    • Καλούμε τους Διευθυντές να μην ξαναστείλουν προγράμματα εφημεριών των εκπαιδευτικών του σχολείου τους.  Δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν. Οι νέες οδηγίες της Διεύθυνσης, όπως ο ίδιος δήλωσε, θα συνδέουν τις εφημερίες με τον παιδαγωγικό τους χαρακτήρα. 

    • Για όσους  διευθυντές επιμείνουν να στείλουν εφημερίες και το θέτουν στους συλλόγους, όπως διευκρίνισε στην ΕΛΜΕ ο Διευθυντής, οι σύλλογοι να συζητούν όλα τα σχετικά με τις εφημερίες, όπως ήδη κάνουν, και να μη στέλνει το σχολείο ονόματα και στοιχεία στη Διεύθυνση.  

    • Καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν με την ΕΛΜΕ να τους αποστείλουμε δήλωση που θα καταθέτουν και θα ζητούν από τους Διευθυντές να μη τους συμπεριλαμβάνει στην αποστολή ονομάτων στη Διεύθυνση. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
Ο ΟΟΣΑ θα κληθεί να καταθέσει προτάσεις για τις αλλαγές στα σχολεία, μετά και από την χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας PISA...
«Ανοικτό Σχολείο»: Νέο νομοσχέδιο Πιερρακάκη το 2024 με «σφραγίδα» ΟΟΣΑ
agios-nikolaos
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης...
Εορτολόγιο 6 Δεκεμβρίου: Μεγάλη εορτή για την Ορθοδοξία - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
pisa
Η PISA και η επιτυχία στην εκπαίδευση: Ένα αφήγημα από την πλευρά της «ουραγού Ελλάδας»
Αντί να ασχολούμαστε με τα «επινίκια» των πρώτων και το «θαύμα της Σιγκαπούρης» ή τον πανικό της «τελευταίας θέσης», επιλέγουμε να προβάλλουμε κάποια...
Η PISA και η επιτυχία στην εκπαίδευση: Ένα αφήγημα από την πλευρά της «ουραγού Ελλάδας»