synodos prytaneon
Τι ζήτησαν από τον Κυριάκο Πιερρακάκη

Μια σειρά αιτημάτων, με σημαντικότερα την τροποποιήσεις του νόμου Κεραμέως για τα ΑΕΙ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε με την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης στα ιδρύματα, την υποχρηματοδότηση αλλά και την άμεση πρόσληψη διδασκόντων και διοικητικού προσωπικού καθώς τα ΑΕΙ «αδειάζουν» λόγω συνταξιοδοτήσεων, έθεσαν οι πρυτάνεις των ιδρυμάτων στον Κυριάκο Πιερρακάκη κατά τη λήξη της Συνόδου τους στην Καστοριά, την περασμένη Παρασκευή. 

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των Πρυτάνεων σηματοδότησε την πρώτη συνάντηση του νέου Υπουργού με τους/τις Πρυτάνεις και την αναλυτική του ενημέρωση για τρέχοντα και πάγια προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ, μεταξύ των οποίων και ζητήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του νέου νόμου.

 

Επίσης, η Σύνοδος προσβλέπει στην αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης των ελληνικών ΑΕΙ, κυρίως μέσα από την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού́ Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ), την άμεση επίλυση των εκκρεμών εγκρίσεων χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και την ανάγκη ενός ειδικού προγράμματος- γέφυρας στη μεταβατική περίοδο μεταφοράς των προγραμμάτων από το παλιό στο νέο ΕΣΠΑ. 

Ο Υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και διαλόγου με τα Πανεπιστήμια για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλες τις προτάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων.

Επιβεβαίωσε ότι το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και θα ενισχυθεί με στοχευμένες πολιτικές. Συγκεκριμένα, με βάση τις προτάσεις της Συνόδου, ο Υπουργός κάλεσε σε συνεργασία για την απλοποίηση των διαδικασιών στους ΕΛΚΕ και τη μείωση εν γένει της γραφειοκρατίας ενώ δεσμεύτηκε για τη χορήγηση της εθνικής χρηματοδότησης σε ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα (matching funds).

Η Σύνοδος αναλαμβάνει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την επανενεργοποίηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ με προτεραιότητα το πρόγραμμα πρόσληψης διδασκόντων για απόκτηση ακαδημαϊκής εμπειρίας.

Η Σύνοδος έθεσε ως επιτακτικό πρόβλημα την υποστελέχωση των Πανεπιστημίων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό και ζήτησε την αναπλήρωση των θέσεων μελών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού που κενώνονται λόγω συνταξιοδοτήσεων κλπ.

Tέλος, πρωταρχικής προτεραιότητας θεωρεί την έγκριση νέων Οργανισμών των Πανεπιστημίων ώστε να αναβαθμιστεί και εκσυγχρονιστεί η λειτουργία τους. Τέλος, ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

cyprusbufferzone17.jpg
Συναγερμός στην Κύπρο για την εξαφάνιση εκρηκτικών TNT – Σε εξέλιξη έρευνα της Εθνικής Φρουράς
Χάθηκαν περίπου 30 λίβρες εκρηκτικού υλικού κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Συναγερμός στην Κύπρο για την εξαφάνιση εκρηκτικών TNT – Σε εξέλιξη έρευνα της Εθνικής Φρουράς
Υπουργείο Παιδείας
Ωνάσεια σχολεία: Η προκήρυξη τοποθέτησης εκπαιδευτικών με 4ετη θητεία
Οι εκπαιδευτικοί θα τοποθετηθούν στις προκηρυσσόμενες θέσεις με 4ετή θητεία που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2026
Ωνάσεια σχολεία: Η προκήρυξη τοποθέτησης εκπαιδευτικών με 4ετη θητεία
Φραγκίσκος Παρασύρης
Παρασύρης: Παρέμβαση στη Βουλή για τη στήριξη των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων
Μεταφορά ομόφωνου ψηφίσματος της Περιφέρειας Κρήτης με αιτήματα για χρηματοδότηση, στελέχωση και υποδομές
Παρασύρης: Παρέμβαση στη Βουλή για τη στήριξη των Μουσικών - Καλλιτεχνικών Σχολείων