Thumbnail
Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των οικογενειών για τα summer camps αυξάνεται και οι συμμετοχές των παιδιών σε αυτά πληθαίνουν, η χρηματοδότηση των Δήμων όχι απλά δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται διαρκώς και τα camps λειτουργούν με όλο και λιγότερο προσωπικό...

Με σοβαρές έως επικίνδυνες ελλείψεις, όπως λχ η απουσία σχολικών νοσηλευτών και η ελλιπής καθαριότητα, λειτουργούν πολλά summer camps και  κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των δήμων , σύμφωνα με αναφορές εκπαιδευτικών-εργαζομένων.

«Τα μέσα που παρέχονται σε έναν δάσκαλο για να εκπληρώσει δημιουργικά το ρόλο του είναι στην κυριολεξία μηδαμινά, αφού το μόνο που παρέχει η αρμόδια υπηρεσία είναι μερικές κόλλες χαρτί Α4 (!) με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αγοράσουμε ορισμένα βασικά αναλώσιμα υλικά ή για να φέρουμε τον προσωπικό μας τεχνολογικό εξοπλισμό τη στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία των συναδέλφων που δουλεύουμε στα camps είμαστε άνεργοι εκπαιδευτικοί που είτε δεν προσληφθήκαμε στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές παρόλο που τα κενά στα σχολεία παραμένουν χιλιάδες, είτε δουλέψαμε ως συμβασιούχοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που σημαίνει ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυσή μας στα μέσα του Ιούνη! Χαρακτηριστική είναι επίσης και η έλλειψη που καταγγέλεται από τα διάφορα σχολεία ακόμα και σε βασικά εργαλεία γυμναστικής όπως μπάλες, στεφάνια, κώνους κ.α», τονίζουν οι εργαζόμενοι σε επιστολή τους.

Αναλυτικά η επιστολή

- Γιατί κυρία δεν κάνουμε κι άλλες ειδικότητες φέτος;

- Γιατί δυστυχώς οι δήμαρχοι και η κυβέρνηση έκαναν κι άλλες περικοπές, παιδιά.

Η παραπάνω ερώτηση διατυπώθηκε αυτό το καλοκαίρι αβίαστα από όλο και περισσότερα παιδικά στόματα και σαφώς εμείς ως εργαζόμενοι παιδαγωγοί τους, αισθανόμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε ειλικρινείς απαντήσεις κοιτώντας τα παιδιά στα μάτια. Η λειτουργία των θερινών κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά έχει αποδειχθεί στην πράξη πόσο αναγκαία είναι, τόσο για το γεγονός ότι σήμερα οι γονείς χρειάζεται να στηριχθούν ουσιαστικά από την Πολιτεία στο ζήτημα της ανατροφής των παιδιών τους για τις ώρες που αυτοί εργάζονται, όσο και για το γεγονός ότι και τα ίδια τα παιδιά χαίρονται που συνεχίζουν να βρίσκονται σε έναν οργανωμένο χώρο μαζί με παλιούς και νέους φίλους ακολουθώντας μια σειρά δραστηριότητες, ακόμα και με το πέρας της σχολικής χρονιάς.

Ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει όμως είναι ότι την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των οικογενειών για τα summer camps αυξάνεται και οι συμμετοχές των παιδιών σε αυτά πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο, η χρηματοδότηση των Δήμων που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία τους, όχι απλά δεν αυξάνεται αλλά μειώνεται διαρκώς και τα camps λειτουργούν με όλο και λιγότερο προσωπικό! Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα παιδιά να χάνουν από το πρόγραμμά τους πολύτιμες ώρες ειδικοτήτων (χορός, θέατρο, μουσική, εικαστικά, γυμναστική κ.α.) και να "φτωχαίνει" με αυτόν τον τρόπο η ενασχόληση τους με διάφορα αντικείμενα που συμβάλουν στην πολύπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους.

Απαράδεκτη θεωρούμε επίσης την πλήρη απουσία της ειδικότητας του σχολικού νοσηλευτή, ακόμα και την έλλειψη βασικού φαρμακείου από τα σχολεία το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις εξασφαλίστηκε με λεφτά των ίδιων των εργαζομένων των Δήμων! Πόσο μάλλον όταν τα απαρχαιωμένα σχολικά κτήρια με τους σοβάδες που πέφτουν και την απουσία κατάλληλου κλιματισμού σε αυτές τις θερμοκρασίες, αποτελούν ήδη από μόνα τους έναν βασικό παράγοντα κινδύνου. Δεν παίζουμε με την ασφάλεια των παιδιών!!

Ταυτόχρονα τα μέσα που παρέχονται σε έναν δάσκαλο για να εκπληρώσει δημιουργικά το ρόλο του είναι στην κυριολεξία μηδαμινά, αφού το μόνο που παρέχει η αρμόδια υπηρεσία είναι μερικές κόλλες χαρτί Α4 (!) με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να βάζουμε το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αγοράσουμε ορισμένα βασικά αναλώσιμα υλικά ή για να φέρουμε τον προσωπικό μας τεχνολογικό εξοπλισμό τη στιγμή μάλιστα που η πλειοψηφία των συναδέλφων που δουλεύουμε στα camps είμαστε άνεργοι εκπαιδευτικοί που είτε δεν προσληφθήκαμε στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρωτές παρόλο που τα κενά στα σχολεία παραμένουν χιλιάδες, είτε δουλέψαμε ως συμβασιούχοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που σημαίνει ότι ήρθαμε αντιμέτωποι με την απόλυσή μας στα μέσα του Ιούνη! Χαρακτηριστική είναι επίσης και η έλλειψη που καταγγέλεται από τα διάφορα σχολεία ακόμα και σε βασικά εργαλεία γυμναστικής όπως μπάλες, στεφάνια, κώνους κ.α.

Ένα επίσης σοβαρότατο πρόβλημα που προκύπτει είναι αυτό της καθαριότητας. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σχολεία που τις προηγούμενες χρονιές με λιγότερα παιδιά λειτουργούσαν με δύο εργαζόμενες στην καθαριότητα, ενώ φέτος με πολύ περισσότερα παιδιά και άρα περισσότερες ανάγκες λειτουργούν με μία καθαρίστρια για ολόκληρο σχολικό κτήριο! Οι επιπτώσεις που δημιουργεί αυτή η κατάσταση δεν αφορούν μόνο τα ζητήματα της υγειινής και ασφάλειας στα σχολεία αλλά και την ίδια την παιδαγωγική διαδικασία, αφού αναγκαζόμαστε να εκκενώνουμε τις αίθουσες και να συγχωνεύουμε τα τμήματα πολύ νωρίτερα από τη λήξη του προγράμματος προκειμένου αυτές να καθαριστούν έγκαιρα και να παραδοθούν τα σχολεία στο δήμο με τη λήξη του ημερησίου ωραρίου!

Εμάς όμως μας φαίνεται αδιανόητο σήμερα οι δημοτικές αρχές και η κυβέρνηση το πρώτο πράγμα από το οποίο σκέφτονται να κόψουν χρήματα να είναι οι δομές που αφορούν την ανάπτυξη των παιδιών. Οι δημοτικές αρχές και η κυβέρνηση οφείλουν να εξασφαλίζουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή αλλά και ποιοτική υλοποίηση των θερινών προγραμμάτων απασχόλησης και όχι να βάζουν πλάτη σε μια πολιτική περικοπών που στη λογική του "κόστους - οφέλους" χτυπάει τελικά τις ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών, των γονιών και των εργαζόμενων στις δομές αυτές. Αλλιώς συμβάλουν και οι δημοτικές αρχές αντικειμενικά στη λειτουργία των summer camps περισσότερο ως "πάρκινγκ" για παιδιά παρά ως μονάδες δημιουργικής απασχόλησης όπου οι μικροί μας φίλοι θα αποκομίσουν τις όσο το δυνατόν πιο ευχάριστες εμπειρίες μπορούν στη σύντομη παραμονή τους στα camps. Εμείς από τη μεριά μας θα κάνουμε φυσικά ότι περνάει από το χέρι μας για να το πετύχουμε αυτό. Κάνουμε όμως ξεκάθαρο πως δεν αρκεί απλά η διάθεση των εκπαιδευτικών ή το μεράκι και οι καλές προθέσεις των εργαζομένων στην Κοινωνική Μέριμνα των Δήμων. Απαιτούμε και την αντίστοιχη στάση από όλους τους αρμόδιους φορείς!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση και άμεσα να διεκδικήσουμε μέχρι τη λήξη του προγράμματος:

  • Φαρμακείο και σχολικό νοσηλευτή σε όλα τα σχολεία.

  • Επιπλέον προσωπικό καθαριότητας καθώς και όλα τα απαραίτητα υλικά καθαρισμού για να καλύπτονται οι ανάγκες των κτηρίων.

  • Υλικοτεχνική υποδομή σε όλες τις τάξεις και για όλες τις ειδικότητες.

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι στα summer camps

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ: Τι δείχνει Μελέτη του Χάρβαρντ για τις ανεμογεννήτριες

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

georgoulis
Ποινική δίωξη στον Αλέξη Γεωργούλη για σωματική βλάβη και βιασμό
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γεωργούλης είχε απωλέσει από το 2023 τη βουλευτική του ασυλία ύστερα από την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Ποινική δίωξη στον Αλέξη Γεωργούλη για σωματική βλάβη και βιασμό
elmepa2024
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ): Κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο
Ένα από τα κορυφαία δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια με ταχεία και υψηλή ακαδημαϊκή ανάπτυξη και σύνδεση με την αγορά εργασίας
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ): Κορυφαίο Δημόσιο Πανεπιστήμιο