Thumbnail
Αντίστοιχη καταγγελία έγινε και πέρυσι προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας, αλλά δεν έχει απαντηθεί...

Σήμα κινδύνου για ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σε ορισμένα summer camps τα οποία διοργανώνουν μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, ιδιωτικά νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Κέντρα Μελέτης) εκπέμπει η Ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ)

Οπως υποστηρίζει η Ομοσπονδία, ορισμένοι τέτοιοι χώροι λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα, χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι εκπαιδευτικοί, και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα summer camps, εργάζονται συχνά είτε χωρίς καθόλου σύμβαση, είτε με σύμβαση άσχετη με το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας.

Πολλοί, δε από αυτούς, απασχολούνται στα summer camps χωρίς πιστοποίηση για δραστηριότητες που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους (αναρρίχηση, κολύμβηση κ.λπ.).

Μάλιστα η ΟΙΕΛΕ είχε κάνει και πέρυσι αντίστοιχη καταγγελία, στην οποία ανέφερε ότι κάποια Κέντρα Μελέτης, των οποίων οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από κανέναν φορέα, λειτουργούν και summer camps! Μάλιστα, μια από τις καταγγελίες που συνέλεξε αναφέρει ότι σε κάποια δομή που λειτουργεί σε τουριστικό προορισμό μεγάλου νησιού της χώρας, οι εργαζόμενοι εκεί έχουν δηλωθεί ως ..εργάτες ορυχείου!

«Και πάλι καλά, γιατί, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας, πολλά summer camps (ιδίως αυτά που διοργανώνουν ορισμένα ιδιωτικά σχολεία) δεν δηλώνουν πουθενά ποιοι εργάζονται στις συγκεκριμένες δομές. Μέχρι στιγμής, η επιστολή που η ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας δεν έχει απαντηθεί», σημείωνε πέρυσι η Ομοσπονδία.

Η ΟΙΕΛΕ κατέθεσε εκ νέου χθες επείγον αίτημα συνάντησης προς την Επιθεώρηση Εργασίας και το Συνήγορο του Παιδιού για την άκρως ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σε πολλά summer camps τα οποία διοργανώνουν μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά δημοτικά σχολεία, ιδιωτικά νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και Κέντρα Μελέτης). Ιδίως για τα τελευταία, η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι χώροι αυτοί λειτουργούν ουσιαστικά παράνομα, χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι εκπαιδευτικοί, και γενικότερα οι εργαζόμενοι στα summer camps, εργάζονται συχνά είτε χωρίς καθόλου σύμβαση, είτε με σύμβαση άσχετη με το αντικείμενο της συγκεκριμένης εργασίας. Πολλοί, δε από αυτούς, απασχολούνται στα summer camps χωρίς πιστοποίηση για δραστηριότητες που ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους (αναρρίχηση, κολύμβηση κ.λπ.).

Επισημαίνεται ότι η ΟΙΕΛΕ είχε στείλει και πέρσι επιστολές στα συναρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Υγείας για το ζήτημα των summer camps, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Αμέσως μετά την τραγωδία των Τεμπών, δε, έκρουσε για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, διότι η υγεία και η ασφάλεια μικρών παιδιών είναι πάνω από την εργοδοτική ασυδοσία και τα παράνομα κέρδη ορισμένων επιτήδειων.

Η επιστολή της ΟΙΕΛΕ

«Κυρία Βοηθέ Συνήγορε,

Κύριε Διοικητή,

Με την παρούσα επιστολή ζητούμε την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης, ώστε να συζητηθεί το κρίσιμο ζήτημα της υγείας και της ασφάλειας χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων σε μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδίως δε στα summer camps που αυτές διοργανώνουν. Πρόκειται για «δομές» φύλαξης και καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που εκκινούν μετά τη λήξη του διδακτικού έτους και αφορούν κυρίως μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα summer camps διοργανώνουν (στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης στον οποίο δραστηριοποιούμαστε) ιδιωτικά Σχολεία, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών και Κέντρα Μελέτης. Ειδικά για τις τελευταίες μονάδες, το πρόβλημα είναι οξύτατο, καθώς λειτουργούν χωρίς καμιά νόμιμη άδεια και χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο. Είναι δε επίσης γνωστό,  ότι σε πάρα πολλές από αυτές τις δομές εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων, εξαναγκάζονται οι εργαζόμενοι σε μη νόμιμες συμβάσεις εργασίας ή/και τους ανατίθενται καθήκοντα χωρίς να έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση για δράσεις που ενδέχεται να αποβούν επικίνδυνες για παιδιά (κολύμβηση, αναρρίχηση κ.λπ.), με επαύξηση της επικινδυνότητας λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Παρά το γεγονός ότι η ΟΙΕΛΕ έχει έγκαιρα (επισυνάπτεται σχετική επιστολή που εστάλη πέρσι)  επιστήσει την προσοχή στα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Εργασίας, για τα σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των summer camps,  βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την αδιαφορία της Πολιτείας για την προστασία της παιδικής ηλικίας, της υγείας και της ασφάλειας ανήλικων παιδιών και εργαζομένων.

Ως προς τους ελέγχους, εάν και η ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας και των αρμόδιων ελεγκτικών διαδικασιών είναι μεγάλη, θα επιμείνουμε να ζητάμε έστω και τώρα την άμεση διεξαγωγή ελέγχων σε όλη την επικράτεια από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης που γνωρίζουν πολύ καλά ότι μεγάλος αριθμός ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων οργανώνουν summer camps χωρίς πολλά από αυτά να πληρούν νόμιμες προϋποθέσεις (συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, νόμιμες συμβάσεις, πιστοποίηση εργαζόμενων).

Η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται περαιτέρω από την απόσχιση της Επιθεώρησης Εργασίας από το Υπουργείο Εργασίας και τη διακοπή του απαραίτητου μεταξύ τους συντονισμού, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ως προς τη στόχευση των ελέγχων, αλλά και την απαιτούμενη και επιβαλλόμενη, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, συνέργειας με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Παιδείας. Είναι δε επίσης γνωστό, ότι πλέον δεν λειτουργεί το τριμερές όργανο θεσμικού κοινωνικού ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου συμμετείχε θεσμικά η πλευρά των εργαζομένων, μέσω του οποίου διασφαλιζόταν η διαφάνεια στον προγραμματισμό και η λογοδοσία στη διεξαγωγή και τα αποτελέσματα των ελέγχων της.  Επειδή όμως η Επιθεώρηση Εργασίας έχει συνέχεια, ζητούμε τη διεξαγωγή συντονισμένων ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Κυρία Βοηθέ Συνήγορε,

Κύριε Διοικητή,

Είναι ευκταία η πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης, προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τα ανωτέρω, με σκοπό την άμεση διεξαγωγή των απαιτούμενων συντονισμένων ελέγχων.

Η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών οφείλει να είναι αυστηρή προτεραιότητα της Πολιτείας και των θεσμών της, όπως και η αναγνώριση της εργοδοτικής παραβατικότητας σε βάρος των εργαζομένων που, συχνά υπερβάλλοντας εαυτόν, προστατεύουν τα παιδιά εν μέσω απαγορευτικών συνθηκών εργασίας.

Αναμένουμε  τη θετική ανταπόκρισή σας στο αίτημά μας».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΥΠΑ ΟΑΕΔ
ΔΥΠΑ- Ημέρα Καριέρας στα Ιωάννινα: Πάνω από 800 θέσεις εργασίας σε 35 επιχειρήσεις
Στην εκδήλωση, που διοργανώνεται ένα χρόνο μετά την πρώτη «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στη μεγαλύτερη πόλη της Ηπείρου, έχουν μέχρι στιγμής...
ΔΥΠΑ- Ημέρα Καριέρας στα Ιωάννινα: Πάνω από 800 θέσεις εργασίας σε 35 επιχειρήσεις