ειδικη αγωγή
Τη λειτουργία παράνομων Κέντρων Μελέτης - summer camps που λειτουργούν χωρίς στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς δηλωμένο προσωπικό, καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ - «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών είναι πολύ μεγάλος»

Παράνομα Κέντρα Μελέτης - summer camps που λειτουργούν χωρίς στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς δηλωμένο προσωπικό καταγγέλλει η ΟΙΕΛΕ. Μάλιστα, σε μία περίπτωση «οι εργαζόμενοι εκεί έχουν δηλωθεί ως... εργάτες ορυχείου»!

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία, «η μετατροπή των Κέντρων Μελέτης τους καλοκαιρινούς μήνες σε summer camps ή ΚΔΑΠ προκαλεί όχι μόνο ανησυχία, αλλά και φόβο. Σε δομές που φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά, τα οποία επιδίδονται σε δραστηριότητες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας απαιτείται οι εγκαταστάσεις να έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά και το προσωπικό να είναι πιστοποιημένο, εξειδικευμένο και, φυσικά, δηλωμένο στο ΠΣ Εργάνη».

«Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών είναι πολύ μεγάλος», συνεχίζει η Ομοσπονδία.

Η καταγγελία της ΟΙΕΛΕ:

Τρόμος από τη λειτουργία παράνομων Κέντρων Μελέτης - summer camps που λειτουργούν χωρίς στοιχειώδεις όρους υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς δηλωμένο προσωπικό!

Δυστυχώς, η φωνή της ΟΙΕΛΕ είναι φωνή βοώντοσ εν τη ερήμω. Κατάπληκτοι μαθαίνουμε σήμερα (και μάλιστα από εκπροσώπους της Δημόσιας Διοίκησης) ότι τα περιβόητα Κέντρα Μελέτης, των οποίων οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ από κανέναν φορέα, λειτουργούν και summer camps! Μάλιστα, μια από τις καταγγελίες που συλλέξαμε αναφέρει ότι σε κάποια δομή που λειτουργεί σε τουριστικό προορισμό μεγάλου νησιού της χώρας, οι εργαζόμενοι εκεί έχουν δηλωθεί ως ..εργάτες ορυχείου! Και πάλι καλά, γιατί, όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερες ανακοινώσεις μας, πολλά summer camps (ιδίως αυτά που διοργανώνουν ορισμένα ιδιωτικά σχολεία) δεν δηλώνουν πουθενά ποιοι εργάζονται στις συγκεκριμένες δομές. Μέχρι στιγμής, η επιστολή που η ΟΙΕΛΕ απέστειλε προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας δεν έχει απαντηθεί…

Απόλυτη αναγκαιότητα η άμεση νομοθετική πρωτοβουλία για τα Κέντρα Μελέτης-Κινδυνεύουν ζωές παιδιών

Εδώ και χρόνια η Ομοσπονδία μας έχει ενημερώσει κάθε αρμόδια αρχή για την παράνομη λειτουργία των Κέντρων Μελέτης, μιας ομάδας χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη την χώρα που δεν έχουν καμία αδειοδότηση για την κτηριακή τους λειτουργία. Οι δομές αυτές τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν ως μανιτάρια σε κάθε γωνιά της επικράτειας, καλύπτοντας το κενό της μη καθολικής εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου, ώστε να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι γονείς. 

Όπως προαναφέρθηκε τα Κέντρα Μελέτης λειτουργούν χωρίς ρυθμιστικό πλαίσιο και χωρίς καμία αδειοδότηση. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος των προσόντων των διδασκόντων σε αυτά και είναι άγνωστο το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας. 

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η μετατροπή των Κέντρων Μελέτης τους καλοκαιρινούς μήνες σε summer camps ή ΚΔΑΠ προκαλεί όχι μόνο ανησυχία, αλλά και φόβο. Σε δομές που φιλοξενούνται χιλιάδες παιδιά, τα οποία επιδίδονται σε δραστηριότητες με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας (π.χ. αναρρίχηση, κολύμβηση, δραστηριότητες τύπου… survivor) απαιτείται οι εγκαταστάσεις να έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά και το προσωπικό να είναι πιστοποιημένο, εξειδικευμένο και, φυσικά, δηλωμένο στο ΠΣ Εργάνη. Δυστυχώς, κανένα Κέντρο μελέτης δεν έχει ελεγχθεί κτηριολογικά από τον ΕΟΠΠΕΠ (από τον οποίο αδειοδοτούνται κτηριολογικά όλες οι μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης) και στην πλειονότητα των περιπτώσεων το προσωπικό είτε δεν δηλώνεται καθόλου είτε δηλώνεται σε άσχετες ειδικότητες, όπως στην περίπτωση του summer camp που αναφέραμε στην αρχή της ανακοίνωσης.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών είναι πολύ μεγάλος. Δεν θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, απλώς αναρωτιόμαστε:

Ποιος θα αναλάβει τη νομική ευθύνη απέναντι στους γονείς σε περίπτωση ατυχήματος; 

Για τους λόγους αυτούς, απαιτείται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία της πολιτείας για τη νομιμοποίηση των Κέντρων Μελέτης υπό ένα αυστηρότατο πλαίσιο λειτουργίας και εποπτείας. Αύριο η ΟΙΕΛΕ θα δώσει στη δημοσιότητα και θα καταθέσει στη Κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα την πρότασή της για τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τα Κέντρα Μελέτης. Οι ζωές των παιδιών μας είναι αδιαπραγμάτευτες.

Σήμερα θα αποσταλεί επιστολή για το ζήτημα των summer camps – Κέντρων Μελέτης στους Υπουργούς Παιδείας, Εργασίας και Υγείας με την ελπίδα ότι κάποιος θα ευαισθητοποιηθεί.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

Νέο σύστημα διορισμών Εκπαιδευτικών: Αυτό το σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ μοριοδοτεί και στους 2 ΠΙΝΑΚΕΣ

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ στην Ελλάδα online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 95 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης
«Το γεγονός ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες από το άνοιγμα των σχολείων δεν θα δούμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων δε θα πρέπει να μας ξεγελάει»
Ανοιγμα σχολείων: Εβδομαδιαίο τεστ κορονοϊού και μάσκες προτείνει ο Σαρηγιάννης