ΠΟΣΔΕΠ: Απαξιωτική η επιδοματική πολιτική για τα μέλη των ΑΕΙ που συνεισφέρουν στα νοσοκομεία
τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ αποζημιώνονται από τα νοσοκομεία με ειδική αμοιβή, η οποία αποτελεί μικρό μόνο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνουν επιστήμονες αντίστοιχων προσόντων που υπηρετούν στο ΕΣΥ και παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες

Τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των Σχολών Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ) παρέχουν πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, επιτρέποντας ταυτόχρονα τη στενή αλληλεπίδραση με το σύνολο του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, η οποία είναι καθοριστική για την αναβάθμιση του συνολικού επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας. Η μεγάλη σημασία του παρεχόμενου ιατρικού και κλινικοεργαστηριακού έργου από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας κατέστη ιδιαίτερη αισθητή κατά την περίοδο της πανδημίας του covid-19.

Για τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους, τα μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ αποζημιώνονται από τα νοσοκομεία με ειδική αμοιβή, η οποία αποτελεί μικρό μόνο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνουν επιστήμονες αντίστοιχων προσόντων που υπηρετούν στο ΕΣΥ και παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες. Η επιδοματικού τύπου ειδική αυτή αμοιβή ούτε καν αναπροσαρμόστηκε κατά το ποσοστό μισθολογικής αύξησης που δόθηκε από 28/6/2022 σε ιατρούς, οδοντιάτρους και έμμισθούς ειδικευόμενος και επικουρικούς ιατρούς του ΕΣΥ.

Το τελευταίο μάλιστα διάστημα συζητείται σε διάφορους κύκλους η παρακράτηση ασφαλιστικών και λοιπών εισφορών από την ειδική αμοιβή, ως να αποτελεί τακτική αμοιβή, που θα οδηγούσε σε σημαντική μείωσή της. Επιπλέον, η ειδική αμοιβή τίθεται εν αμφιβόλω από διευκρινιστικό έγγραφο της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας (13-1-2023) για την εφαρμογή του Ν4957/2022 (ΦΕΚ 141/τ.Α/21-7-2022). Το εν λόγω έγγραφο αφορά μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ τοποθετημένα σε κλινική ή εργαστήριο, το οποίο δεν είναι εγκατεστημένο σε νοσοκομείο, αλλά παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε εγκατεστημένες κλινικές ή εργαστήρια.

Επιπλέον, όπως πρόσφατα προέκυψε από την υπ. αρ. 113/2022 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ιατροί μέλη ΔΕΠ Τμήματος Ιατρικής που νομίμως τελούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης και αμείβονται με το 1/3 του μισθού τους υποχρεούνται στην παροχή κλινικού έργου ίδιου φόρτου με αυτό που παρέχουν τα μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης. Η συγκεκριμένη γνωμοδότηση, στη βάση των διατάξεων του Ν4957/2022, έγινε αποδεκτή από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων. Απορίας άξιον πως θα μπορούσαν να συνεχίσουν να παρέχουν κλινικό έργο τα μέλη ΔΕΠ που εντάσσονται υποχρεωτικά σε καθεστώς μερικής απασχόλησης λόγω ανάληψης καθηκόντων που υπάγονται στην παρ. 8 του άρθρου 160 του ίδιου νόμου (π.χ., εκτελεστικού διευθυντή ή προέδρου ΔΣ οργανισμού ή φορέα που εντάσσεται ή εποπτεύεται από τον δημόσιο φορέα, καθηγητή ιδρύματος ή ερευνητή ερευνητικού οργανισμού της αλλοδαπής).

Η ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί αυτονόητο ότι η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου από τα μέλη ΔΕΠ των ΣΕΥ πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αναλογικότητας και της ισονομίας, ενώ δε θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη στην εκάστοτε εργασιακή σχέση των μελών ΔΕΠ με το οικείο ίδρυμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ.jpg
Το 1ο Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Αυτισμού και Ειδικής Αγωγής από ΑΕΙ
Σας παρουσιάζουμε τα πρώτα Πιστοποιητικά από το Παν.Πατρών που μοριοδοτούν εκπαιδευτικούς για διορισμούς και προσλήψεις
Το 1ο Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Αυτισμού και Ειδικής Αγωγής από ΑΕΙ