a32
«Με την ελληνική γλώσσα ο άνθρωπος άνοιξε νέους δρόμους στη Φιλοσοφία και στις Επιστήμες»

9 Φεβρουαρίου,  Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Στις 24 Απριλίου 2017, με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης (ΦΕΚ Β´1384) καθιερώθηκε επίσημα η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού, ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Πρόκειται για μια κατάκτηση, αφού ένα διαχρονικό  αίτημα του ελληνισμού της διασποράς, ικανοποιήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και έχει την υπογραφή της.

Η ελληνική πολιτεία απέδωσε στη γλώσσα μας, την οφειλόμενη τιμή. Μικρό δείγμα ευγνωμοσύνης για το παρελθόν που κουβαλάει στις ρίζες της και την ευθύνη να συνεχιστεί η φωτεινή της πορεία!

Είχα την τιμή, ως βουλευτής και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, να βιώσω αυτή τη σπουδαία εμπειρία. Με συγκίνηση και χαρά θυμάμαι τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που μοιραστήκαμε για να γίνει πραγματικότητα η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Συνεργάστηκα στενά με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (Ο.Ε.Κ.Α.Ι.), από όπου με  δυναμισμό, ξεκίνησε η ιδέα  γι’ αυτόν τον εορτασμό.

Με τη δραστήρια τότε πρόεδρό της κ. Όλγα Νάσση, από τον Μάιο του 2016, με συνέπεια  και επιμονή προωθήσαμε δυναμικά και υποστηρίξαμε συστηματικά την πρόταση για τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, στη Βουλή και στα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Παιδείας.

Την πρωτοβουλία υποστήριξαν ποικιλοτρόπως, στοχευμένες δράσεις και μεγάλες εκδηλώσεις προβολής και προώθησης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, στη Νάπολη, στον Τάραντα, τη Μεσσήνη, τη Ρώμη, το Παλέρμο, που με ζήλο μοιράστηκα μαζί τους.

Ο ελληνισμός της διασποράς αποτελεί θεματοφύλακα της ελληνικής γλώσσας και η πλούσια δράση των Ελλήνων στην Ιταλία αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα.

Σήμερα η 9η Φεβρουαρίου,ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας γιορτάζεται σ όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν ελληνικές κοινότητες, με  τη συμμετοχή χιλιάδων Ελλήνων και Φιλελλήνων .

Λίγα  λόγια για τη γλώσσα μας…

 ... Εκεί γύρω στα 1100 π.Χ., οι Έλληνες είχαν τη μεγαλοφυή ιδέα να δημιουργήσουν κάποια γραπτά σύμβολα, κάθε ένα από τα οποία να αντιπροσωπεύει μόνο ένα φθόγγο. Αυτή η μία προς μία αναλογία γραμμάτων και φθόγγων άλλαξε τον ρουν της ιστορίας αφού η εφαρμογή της ιδέας αυτής, αποτελεί αυτό που ονομάστηκε 'αλφάβητο'.

Όλα τα Ευρωπαϊκά αλφάβητα ….του ελληνικού.

Με την ελληνική γλώσσα ο άνθρωπος άνοιξε νέους δρόμους στη Φιλοσοφία και στις Επιστήμες.

Είναι αδύνατο να διανοηθεί κανείς το σύγχρονο δυτικό πολιτισμό χωρίς την ελληνική γλώσσα, που διαμόρφωσε  τον τρόπο σκέψης και τη νοοτροπία των λαών της Ευρώπης και ο πλούτος της εμπεριέχεται σε πολλές άλλες γλώσσες.

Η ελληνική γλώσσα είναι η ταυτότητά μας, η άυλη παρακαταθήκη  της ανθρωπότητας και η γέφυρα της ενότητας των Ελλήνων της Διασποράς με την πατρίδα.

Τιμώντας την, υπογραμμίζουμε  το απαράμιλλο πολιτισμικό φορτίο και τη σημασία της  για την παγκόσμια πνευματική κληρονομιά .

Αξίζει να δώσουμε στην ελληνική γλώσσα την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό που δικαιωματικά της αναλογεί, για να συνεχίσει τον οικουμενικό της ρόλο.

Πάντοτε μεριμνώντας να την καλλιεργούμε, να την εμπλουτίζουμε, εφαρμόζοντας  τους κανόνες της και αξιοποιώντας τον λεξιλογικό της πλούτο.

Λέξεις όπως δημοκρατία, δικαιοσύνη, ελευθερία, ειρήνη, ισότητα , σεβασμός στο διαφορετικό,αξιοκρατία, εντιμότητα, αρετή, ηθική,αλληλεγγύη, είναι συνυφασμένες  για σχεδόν  4000 χρόνια με την ιστορική πορεία των Ελλήνων  και  τους αγώνες τους.

Λέξεις που σήμερα καταδεικνύονται  περισσότερο επίκαιρες από ποτέ για την ανθρωπότητα.

Όσο θα υπάρχουν στις βιβλιοθήκες του κόσμου τα αριστουργήματα του Ομήρου, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Σοφοκλή ,του Θαλή ,του Σολωμού, του Κάλβου, του Μακρυγιάννη ,του Παλαμά, του Καβάφη, του Σεφέρη, του Ελύτη, του  Ρίτσου, υπάρχει ελπίδα.

*πρ.Βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολική τάξη, σχολείο, θρανία, καρέκλες, πίνακας, μαυροπίνακας
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου
«Όλα αυτά είναι αναληθή και συκοφαντικά και αυτοί που το έγραψαν κρύβονται πίσω από μια ανώνυμη καταγγελία»
Άμφισσα: Απάντηση της διευθύντριας σχετικά με την έξωση του Εσπερινού Γυμνασίου