Thumbnail
«Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».

Το μήνυμα της ΠΕΦ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας:

Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα … Για κοιτάξτε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο ‘Όμηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε, και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δε σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε του ύμνους του Ρωμανού και τον Διγενή Ακρίτα, είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι. Και όλοι αυτοί, οι μεγάλοι κι οι μικροί, που σκέφτηκαν, μίλησαν, μέτρησαν ελληνικά, δεν πρέπει να νομίσετε πως είναι σαν ένας δρόμος, μια σειρά ιστορική, που χάνεται στη νύχτα των περασμένων και βρίσκεται έξω από σας. Πρέπει να σκεφτείτε πως όλα αυτά βρίσκονται μέσα σας, τώρα, βρίσκονται μέσα σας όλα μαζί, πως είναι το μεδούλι των κοκάλων σας, και πως θα τα βρείτε αν σκάψετε αρκετά βαθιά τον εαυτό σας. Αλλά για να κάνετε αυτή τη δουλειά, […] θα σας βοηθήσουν οι άνθρωποι του καιρού σας, που με τον καλύτερο τρόπο μπόρεσαν να εκφραστούν στην ελληνική γλώσσα. Γι’ αυτό, καθώς πιστεύω, η σύγχρονή μας λογοτεχνία είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε, όχι μόνο την αρχαία λογοτεχνία, αλλά και όλη την ελληνική παράδοση».

Γιώργος Σεφέρης (Δοκιμές Α΄, σ.177 – 178)

Σήμερα, 9 Φεβρουαρίου 2023, ημερομηνία που έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, τα λόγια του μεγάλου μας ποιητή προβληματίζουν περισσότερο από ποτέ. Αναρωτιόμαστε αν η γλωσσική παιδεία που παρέχει το σχολείο, μέσα από τα προγράμματα σπουδών, παλιά και νέα, ανταποκρίνεται σε αυτά που θέτει ως ζητούμενα ο ποιητής ή υποτάσσεται στις «γλωσσικές» επιταγές των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Με άλλα λόγια, αναδεικνύονται η ιστορική εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας και η διαλεκτική της σχέση με τη λογοτεχνία; Μεταδίδεται στους νέους ανθρώπους ο γλωσσικός μας πλούτος, όπως τον περιγράφει ο Σεφέρης στο απόσπασμα που παραθέσαμε; Και το κυριότερο, όταν χρησιμοποιούμε τη ρήση – σύνθημα «μια εικόνα χίλιες λέξεις», αναρωτιόμαστε μήπως έχει μείνει η εικόνα και έχουν εξαφανιστεί οι λέξεις. Τα ερωτήματα αυτά είναι ρητορικά, γιατί καθημερινά διαπιστώνουμε ότι η γλωσσική παιδεία, και μαζί με αυτήν η σκέψη, υποβαθμίζονται συνεχώς και με ποικίλους τρόπους.

Ως Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων οφείλουμε να μην περιοριστούμε στις πικρές διαπιστώσεις, αλλά, με κάθε τρόπο, να σταθούμε στο πλευρό των φιλολόγων, οι οποίοι καθημερινά αγωνίζονται, όχι μόνο για να εξασφαλίσουν τη γλωσσική επάρκεια των μαθητών, αλλά, κυρίως, για να τους μεταδώσουν τον γλωσσικό μας πλούτο και να καλλιεργήσουν τη σκέψη τους, έχοντας, σε αυτήν τη δύσκολη πορεία, ως οδηγό τη ρήση του Διονύσιου Σολωμού: «Μήγαρις έχω άλλο στο νου μου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ.jpg
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμμετοχή στις Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays 2025
Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμμετέχει και φέτος στις Ημέρες Καινοτομίας Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays – «Η Κρήτη της Γνώσης και της Παραγωγής»
Πολυτεχνείο Κρήτης: Συμμετοχή στις Ημέρες Καινοτομίας της Περιφέρειας Κρήτης – InnoDays 2025
σεμερ
Και η Σεμερτζίδου μετά τον «Χασάπη» έχει κερδίσει το... λαχείο, αλλά δεν θυμάται το ποσό
Η Πόπη Σεμερτζίδου ανέφερε ότι «δεν θυμάμαι τα ποσά που έχουμε κερδίσει εγώ και η οικογένειά μου»
Και η Σεμερτζίδου μετά τον «Χασάπη» έχει κερδίσει το... λαχείο, αλλά δεν θυμάται το ποσό
στρατιωτικές σχολές
Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο Μισθολόγιο με "μπόνους" έως 53% – Ποιοι βλέπουν τριψήφια αύξηση μισθού
Ένοπλες Δυνάμεις: Η νέα φιλοσοφία στις απολαβές «σπάει» τη σύνδεση βαθμού-μισθού και φέρνει άμεσα έως +1.000€ τον μήνα – Όλα τα παραδείγματα
Ένοπλες Δυνάμεις: Νέο Μισθολόγιο με "μπόνους" έως 53% – Ποιοι βλέπουν τριψήφια αύξηση μισθού