στελέχη εκπαίδευσης
Τι υποστηρίζουν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Κινήσεις–Συσπειρώσεις σχετικά με την δυνητική εξωτερική χρηματοδότηση του ΚΕΜΕΤΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους φορείς

Ένα σοβαρό ζήτημα ανέδειξαν οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις-Κινήσεις–Συσπειρώσεις, αναφερόμενες στην ιδεολογική μετάλλαξη που πιθανόν θα υποστεί το ΚΕΜΕΤΕ αν βρεθεί στη θέση να λάβει οικονομική χρηματοδότηση από εξωτερικούς φορείς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρώτο στάδιο σε μία τέτοια κατάσταση, είναι η συνεργασία του ΚΕΜΕΤΕ με το Πολύκεντρο, καθώς όπως τονίζεται, οι έρευνες επιδιώκεται να χρηματοδοτηθούν από αυτό. Όταν όμως το Πολύκεντρο δεν θα είναι σε θέση να παρέχει περαιτέρω επικουρία, άλλες πηγές θα αναζητηθούν.

Όπως αναφέρουν οι Παρεμβάσεις, είναι κοινή πεποίθηση ότι ένα επιστημονικό ινστιτούτο, αλλά και συνδικάτο, πρέπει να παραμένει αυτόνομο και μακριά από κάθε οικονομικό έλεγχο που μπορεί μελλοντικά να το οδηγήσει ενάντια της δημόσιας εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικά δηλώνεται πως, «Η ενδεχόμενη ένταξή του στα ΕΣΠΑ θα το αποκόψει τελείως από τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και θα το ενσωματώσει πλήρως στις απαιτήσεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ανακοίνωση

«Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΚΕΜΕΤΕ την Πέμπτη 12/1/23 η ΔΑΚΕ υποστήριξε ότι πρέπει να πιστοποιηθεί το ΚΕΜΕΤΕ ως επιμορφωτικό κέντρο από το Υπουργείο Εσωτερικών ή τον ΕΟΠΠΕΠ, προκειμένου να οργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια και σε επόμενη φάση να παίρνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συμφώνησαν με την παραπάνω πρόθεση –υπερθεματίζοντας – η ΠΕΚ και τα ΣΥΝΕΚ.

Στην επόμενη συνεδρίαση (19/1) προτάθηκε από την ΠΕΚ και συμφώνησαν ΔΑΚΕ, ΣΥΝΕΚ, ΑΣΕ να συνδιοργανωθούν δύο ημερίδες από το ΚΕΜΕΤΕ με τη συνεργασία του Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ με θέματα: 1) την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας που εκπόνησε το ΚΕΜΕΤΕ με θέμα Εκπαίδευση και Πανδημία και 2) “Συμπεριληπτική εκπαίδευση: ειδικές ανάγκες, έμφυλες ανισότητες, πρόσφυγες”. Το Πολύκεντρο, που είναι το αντίστοιχο κέντρο μελετών και έρευνας της ΑΔΕΔΥ, παίρνει χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Η συνεργασία έχει ως στόχο την οικονομική στήριξη των δράσεών μας από το Πολύκεντρο. ΔΑΚΕ – ΠΕΚ – ΣΥΝΕΚ χρησιμοποίησαν ως επιχείρημα για την συνεργασία την έλλειψη χρόνου και χρημάτων. Η παραπάνω πρόταση υπερψηφίστηκε και από την ΑΣΕ. Στη συνέχεια ΔΑΚΕ – ΠΕΚ – ΣΥΝΕΚ ψήφισαν να γίνουν τέσσερις έρευνες, όλες με την συνεργασία του Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ.

Είναι προφανές ότι η συνεργασία με το Πολύκεντρο προετοιμάζει το έδαφος για την μετατροπή του ΚΕΜΕΤΕ σε επιμορφωτικό κέντρο που θα αναζητά εξωτερική χρηματοδότηση από το κράτος, την Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους φορείς. Σε πρώτη φάση επιδιώκουν να αναθέσουμε τις έρευνες σε εξωτερικούς ερευνητές – επιστήμονες με την χρηματοδότηση του Πολύκεντρου. Όταν όμως το Πολύκεντρο δεν θα μπορεί να μας υποστηρίξει άλλο οικονομικά, το επόμενο βήμα θα είναι να αναζητήσουμε εμείς χρηματοδότηση για να συνεχιστούν οι έρευνες που θα έχουν ξεκινήσει με τέτοιους όρους. Γι’ αυτό καταψηφίσαμε την πρόταση συνεργασίας.

Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ έχουμε τη θέση ότι ένα συνδικάτο, καθώς και το επιστημονικό του ινστιτούτο, δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται και να εξαρτώνται οικονομικά από το κράτος, από ιδιώτες ή από έναν οργανισμό του κεφαλαίου, όπως η Ε.Ε, και της οποίας η πολιτική στρέφεται ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση και στο δικαίωμα στη μόρφωση των λαϊκών στρωμάτων και προωθεί το νέο σχολείο της αγοράς.

Επίσης επισημαίνουμε για μια ακόμα φορά και ενημερώνουμε τον κλάδο ότι η ενδεχόμενη ένταξη του ΚΕΜΕΤΕ σε προγράμματα Ε.Σ.Π.Α, θα έχει ως αποτέλεσμα την μετατροπή του ΚΕΜΕΤΕ σε ινστιτούτο του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σ’ ένα κρατικά επιδοτούμενο Ινστιτούτο προώθησης των νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών πολιτικών της για την εκπαίδευση. Η όλη διαδικασία ένταξης των Κέντρων Μελετών και Έρευνας των συνδικάτων στα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι η ιστορία της συντηρητικής μετάλλαξης των συνδικαλιστικών οργάνων μέσω της κρατικής ή ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Η ενδεχόμενη ένταξή του στα ΕΣΠΑ θα το αποκόψει τελείως από τις ανάγκες των εκπαιδευτικών και θα το ενσωματώσει πλήρως στις απαιτήσεις του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με κρατική χρηματοδότηση και με λειτουργία ιδιωτικής εταιρείας θα κληθεί να προωθήσει μια πολιτική που είναι ενάντια στον κλάδο αλλά και στη ίδια τη δημόσια εκπαίδευση ως κοινωνικό δικαίωμα. Είναι γνωστό ότι η ευρωενωσιακή χρηματοδότηση δεσμεύει την υλοποίηση και το περιεχόμενο του προγράμματος προς την κατεύθυνση μιας αγοραίας λογικής για την εκπαίδευση και τη γνώση. Με το πρόγραμμα αυτό ο συνδικαλισμός μετατρέπεται σε μοχλό προώθησης των στρατηγικών επιλογών κεφαλαίου για μια εμπορευματοποιημένη εκπαίδευση.

Ως ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ δηλώνουμε ότι το ΚΕΜΕΤΕ οφείλει να προσανατολίσει τη δράση του με βάση τις σημερινές ανάγκες της εκπαίδευσης και των λαϊκών στρωμάτων, για την ανατροπή της βαρβαρότητας και της αντιδραστικής πολιτικής των κυβερνήσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου για την εκπαίδευση, να γίνει μάχιμο εργαλείο για τη στήριξη των αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος.»

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Διαγωνισμός για 311 θέσεις στα Δικαστήρια: ΟΛΗ Η ΥΛΗ ΕΔΩ

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

vivlio-prixio-foto-ekpaideusi-pinakas-milo.jpg
ΠΥΣΠΕ: Απορρίπτεται ξαφνικά η συνάφεια μεταπτυχιακών- Έντονες αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς
«Η πολιτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα το ΠΥΣΠΕ Α Αθήνας με την απόρριψη αρκετών αιτήσεων συναδέλφων, κύρια αναπληρωτών, παραβιάζει την...
ΠΥΣΠΕ: Απορρίπτεται ξαφνικά η συνάφεια μεταπτυχιακών- Έντονες αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς
Η γρίπη των πτηνών
Συναγερμός στη Σουηδία με κρούσματα γρίπης των πτηνών - Θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πτηνά
Ο ιός σκότωσε 1.137 πτηνά, ενώ άλλα 23.598 θανατώθηκαν κατόπιν υπόδειξης των υγειονομικών αρχών
Συναγερμός στη Σουηδία με κρούσματα γρίπης των πτηνών - Θανατώθηκαν δεκάδες χιλιάδες πτηνά