sxoleia-mathites-ekpaideusi
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Συμβουλές στα παιδιά μας - «Ογδοον, μη μου παραδοθείτε ποτέ άνευ όρων. Δεν κατέχω καμία απόλυτη αλήθεια, θα κάνω λάθη εκεί που εσείς θα είστε σωστές. Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας ενάντιά μου»

Υπάρχουν κάποιες παραδοχές που θεωρώ πως είναι κοινός τόπος για όλους σχεδόν. Η αξία της εκπαίδευσης, της παιδείας, της ευρείας μόρφωσης και ύστερα – κανείς δεν γλιτώνει από αυτό – της εξειδίκευσης. Μεγαλώσαμε όλοι λίγο-πολύ σε σχολεία που δεν είχαν μεγάλες διαφορές, τουλάχιστον όχι στο σύστημα, στην ύλη και στους σκοπούς τους. Πήραμε από εκεί πέντε, μάθαμε και άλλα πέντε μόνοι μας, προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε με αυτοσχέδιες πατέντες μέσω ετερόκλητων ερεθισμάτων έναν εαυτό που να έχει και κάποιες δεξιότητες για να βγει στην αγορά εργασίας.

Επαναλάβαμε στα παιδιά μας εκείνα που μας έλεγαν οι γονείς μας και λέγαμε πως εμείς δεν θα τα πούμε ποτέ, το φορέσαμε το ρούχο που μας στένευε τόσο πολύ στην εφηβεία μας, και κάθε φορά που ξεπηδάει από το στόμα μας μία αυστηρή παραίνεση για να είναι καλοί μαθητές, δαγκωνόμαστε γιατί δεν είμαστε ακριβώς σίγουροι σε ποιους θέλουμε να μοιάσουμε και από ποιους τελικά να διαφέρουμε.

Δεν υπάρχει manual, ο καθένας μας έναν δρόμο έχει και αυτόν θα πάρει. Δεν έχω οδηγίες, ούτε σιγουριές, μόνο ένα κράμα εμπειρίας, επιθυμίας, ρεαλισμού και ονείρου που θεωρώ πως οφείλω να περάσω στα παιδιά μου.

Πρώτον, δεν με ενδιαφέρει να είστε αριστούχες, δεν είναι όλοι και δεν έγινε και τίποτα. Δεν θέλω όμως να αδικήσετε τον εαυτό σας, να μπορείτε και να αξίζετε κάτι περισσότερο από αυτό που παίρνετε.

Δεύτερον, δεν υπάρχει άχρηστη γνώση. Γελιέσαι αν νομίζεις πως σου είναι άχρηστα τα μαθηματικά επειδή εσύ θέλεις να γίνεις ηθοποιός. Ακόμη και ιδιοτελώς να το σκεφτείς η γνώση είναι και ένας τρόπος φλερτ. Να γοητεύεις τους ανθρώπους δεν είναι καθόλου λίγο.

Τρίτον, ό,τι πιστεύετε πως γλιτώνετε ή «κλέβετε» σήμερα, θα το συναντήσετε σίγουρα αύριο και θα θέλει διπλάσιο κόπο για να καλύψετε το κενό.

Τέταρτον, το απόλυτο ζητούμενο είναι να γίνετε ελεύθεροι άνθρωποι. Και ελεύθεροι είναι οι άνθρωποι που έχουν επιλογές. Αν θέλετε να φτάσετε στα δεκαοκτώ σας δίχως επιλογές, επειδή θα έχετε επενδύσει σε μία μονοσήμαντη νεανική επιθυμία, θα γίνετε σκλαβάκια μιας ζωής που δεν είναι η δικιά σας.

Πέμπτον, δεν υπάρχουν οριστικές επιλογές στην εφηβεία – εκτός εξαιρέσεων – παρά μόνο μικρά ή μεγάλα λάθη που θα τα κάνετε, θα τα πληρώσετε, θα πάτε παρακάτω. Ο κόσμος είναι πολύ μεγάλος, τα ενδεχόμενα όλα ανοιχτά μπροστά σας, μην κλείνεστε από τόσο νωρίς, ανοιχτείτε, απλωθείτε, γίνετε η έκπληξη.

Εκτον, να το παίρνετε όσο σοβαρά του αξίζει. Αν δεν έχει και λίγο fun η φάση, αν δεν είστε χαρούμενες, δεν λέει.

Εβδομον, οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι ανταγωνιστές σας. Μόνο ο εαυτός σας. Οι άλλοι άνθρωποι είναι για να αγαπάς, να νοιάζεσαι, να βοηθάς, να απογοητεύεσαι, να πληγώνεσαι, να πληγωνεις.

Κανένας δεν σου κλέβει τη θέση, γιατί απλά δεν μπορεί, κανένας δεν είναι εσύ.

Ογδοον, μη μου παραδοθείτε ποτέ άνευ όρων. Δεν κατέχω καμία απόλυτη αλήθεια, θα κάνω λάθη εκεί που εσείς θα είστε σωστές. Υπερασπιστείτε τους εαυτούς σας ενάντιά μου.

Ονειρεύομαι ένα σχολείο που να μαθαίνει τέτοια. Είμαστε πολύ μακριά και δεν νομίζω πως μπορώ να το υποκαταστήσω απόλυτα. Ας κάνει ο καθένας το καλύτερο που μπορεί.

Πηγή: Το Βήμα

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Mitsotakis
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
Πότε θα αναλαμβάνει το κράτος τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Ποιου πανεπιστημίου τίτλοι σπουδών είναι διαθέσιμα μέσω gov. gr
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
peripoliko.jpg
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
Ο 32χρονος πλησίασε τον νεαρό από πίσω σε γνωστό καφέ της πόλης και τον μαχαίρωσε πολλές φορές ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον φίλο του
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία