amfitheatro-aei-foitites2
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙ.Π.ΑΝ.) θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης, και με ευρεία συναίνεση να καθοριστεί σύστημα διοίκησης με δημοκρατικότητα και λογοδοσία, με βάση ακαδημαϊκές αρχές

Ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σε 3 πανεπιστημια με την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, η οποία δεν έχει γίνει επειδή οι 6 εκλέκτορες έχουν μοιραστεί στα δύο και, εδώ και μήνες, οι σχετικές ψηφοφορίες αποβαίνουν άκαρπες, αποδίδουν οι πανεπιστημιακοί της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ).

Σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι το υπουργείο, που αρνείται επίμονα να λύσει το πρόβλημα που προέκυψε από δική του αδυναμία να προβλέψει λύσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, επιχειρεί τώρα να πετάξει το μπαλάκι στα ιδρύματα, επικαλούμενο  το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων, τα οποία όμως, με αυτή την διασταλτική ερμηνεία του αυτοδιοίκητου, θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν το καθένα ποια διάρθρωση θα έχει η διοίκησή του και πως θα εκλεγεί.

«Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙ.Π.ΑΝ.) θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης, και με ευρεία συναίνεση να καθοριστεί σύστημα διοίκησης με δημοκρατικότητα και λογοδοσία, με βάση ακαδημαϊκές αρχές. Πρέπει όμως άμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για άρση του αδιεξόδου που απειλεί τα πανεπιστήμια με διχασμό και ακυβερνησία. Δεν είναι τα τρία πανεπιστήμια υπεύθυνα που σε ένα μήνα δεν θα έχουν διοικήσεις, αλλά το Υπουργείο και οι νόμοι του», τονίζουν οι πανεπιστημιακοί 

Ολη η ανακοίνωση της Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης

Ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας στις 25/1 απευθύνθηκε στους πρυτάνεις και στα εκλεγμένα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων των πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας, και τους παρότρυνε να καλύψουν το νομικό κενό προκηρύσσοντας ξανά την υποβολή υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης. Επικαλέστηκε προς τούτο το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων, τα οποία όμως, με αυτή την διασταλτική ερμηνεία του αυτοδιοίκητου, θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν το καθένα ποια διάρθρωση θα έχει η διοίκησή του και πως θα εκλεγεί.

Η επιχειρηματολογία αυτή είναι ιδιαίτερα αστεία όταν μεταφέρεται στην πλάτη των πανεπιστημιακών αρχών η ανάγκη να αρθεί ένα αδιέξοδο που είναι καθαρά καρπός μιας ανεύθυνης και προβληματικής νομοθετικής διάταξης, που ορίζει ζυγό αριθμό εσωτερικών μελών - εκλεκτόρων των εξωτερικών.

Η ίδια η σύνοδος των πρυτάνεων υποστήριξε ότι μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου μπορεί να λυθεί το θέμα, ζητώντας να μην χρεώνονται τα ίδια τα πανεπιστήμια τις κακές επιλογές του Υπουργείου. Το ίδιο θα έπρεπε να απαιτήσουν και τα ίδια τα πανεπιστήμια στα οποία προκύπτει η δυστοκία με ισοψηφίες 3-3.

Ταυτόχρονα το υπουργείο με τη λύση που προτείνει θεωρεί ότι για το αδιέξοδο με τις ισοψηφίες ευθύνεται το «χαμηλό» επίπεδο των υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη, ώστε να χρειάζεται με νέα προκήρυξη να προσελκυστούν νέες, καλύτερες υποψηφιότητες. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των εξωτερικών μελών αλλά το υψηλό διακύβευμα της επιλογής τους, που οδηγεί τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης σε ομαδοποίηση και πόλωση αντί για σύνθεση και σύγκλιση. Είναι το νέο αυταρχικό σύστημα διοίκησης που δίνει τη δυνατότητα σε έναν πρύτανη με τη συνδρομή τριών μόνο εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης, επιλέγοντας τα εξωτερικά μέλη του, να ελέγχει πλήρως και ανεξέλεγκτα ολόκληρο το ίδρυμα με πλήθος διορισμένων μελών σε κομβικές θέσεις.

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙ.Π.ΑΝ.) θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης, και με ευρεία συναίνεση να καθοριστεί σύστημα διοίκησης με δημοκρατικότητα και λογοδοσία, με βάση ακαδημαϊκές αρχές. Πρέπει όμως άμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για άρση του αδιεξόδου που απειλεί τα πανεπιστήμια με διχασμό και ακυβερνησία. Δεν είναι τα τρία πανεπιστήμια υπεύθυνα που σε ένα μήνα δεν θα έχουν διοικήσεις, αλλά το Υπουργείο και οι νόμοι του.

Δ Ι Ο Ι Κ Ο Υ Σ Α Ε Π Ι Τ Ρ Ο Π Η της

Κ Ι Ν Η Σ Η Σ  Π Α Ν Ε Π Ι Σ Τ Η Μ Ι Α Κ Η Σ  Α Ν Α Β Α Θ Μ Ι Σ Η Σ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

opke_1.jpg
Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου: Σχεδίαζαν επίθεση σε εστιατόριο στην Αθήνα
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, μέλη του τρομοκρατικού – ηγετικού στελέχους, που δραστηριοποιούνταν στο εξωτερικό, ως «εγκέφαλος» του δικτύου
Εξάρθρωση τρομοκρατικού δικτύου: Σχεδίαζαν επίθεση σε εστιατόριο στην Αθήνα