Thumbnail
Προτρέπουν σε προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, για να επιστραφεί εντόκως και η καταβληθείσα εισφορά αλληλεγγύης για τα έτη 2020 και 2021, η οποία είχε καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτά τα έτη

Nα αναμορφώσει το ισχύον αντισυνταγματικό μισθολόγιο των Καθηγητών Πανεπιστημίου σύμφωνα με την  απόφαση του ΣτΕ και να πράξει το αυτονόητο χορηγώντας τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους πανεπιστημιακούς, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, ζητά από την κυβέρνηση η Συνεργασία Πανεπιστημιακών.

Η παράταξη τονίζει ότι οι σχετικές οι αγωγές που κατέθεσαν ορισμένοι καθηγητές κατά των Πανεπιστημίων και του Ελληνικού Δημοσίου, είναι πλέον ώριμες να εκδικασθούν και καλούν  τα Πανεπιστήμια που θα κληθούν να καταβάλουν τα τελικώς καταλογισθέντα ποσά να μην κωλυσιεργούν και να μη ζητούν, μέσω των νομικών εκπροσώπων τους, αναβολή στην εκδίκαση των προσφυγών που de facto πρόκειται να έχουν θετική έκβαση για τα ενάγοντα μέλη ΔΕΠ

Η ανακοίνωση της Συνεργασίας Πανεπιστημιακών

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ είχε, από τον Μάϊο του 2022, ενημερώσει αναφορικά με το ζήτημα της προσφυγής για τις αποδοχές των Kαθηγητών Πανεπιστημίου (https://www.posdep.gr/index.php?option=com_docman&view=docman&Itemid=483&limitstart=40). Πολλοί συνάδελφοι, μετά κι από σχετικές αποφάσεις και παροτρύνσεις, τόσο δικές μας όσο και της ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ και των Συλλόγων, είχαν ασκήσει αγωγή πριν από την έκδοση της απόφασης με αριθμό 1911/2022 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκρινε ότι οι διατάξεις του ν. 4472/2017 για το μισθολόγιο των Kαθηγητών Πανεπιστημίου είναι αντισυνταγματικές. Mε την ολοκλήρωση της καθαρογραφής της εν λόγω απόφασης, οι αγωγές αυτές, που στρέφονται κατά των Πανεπιστημίων και του Ελληνικού Δημοσίου, είναι πλέον ώριμες να εκδικασθούν.

Με αφορμή την πραγματοποίηση των πρώτων σχετικών εκδικάσεων (π.χ., Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 24/01/2023), αλλά και την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην προώθηση της αρμόζουσας νομοθετικής ρύθμισης

  • Ζητούμε από την Κυβέρνηση να αναμορφώσει το ισχύον αντισυνταγματικό μισθολόγιο των Καθηγητών Πανεπιστημίου σύμφωνα με την αρ. 1911/2022 απόφαση του ΣτΕ και να πράξει το αυτονόητο χορηγώντας τα αναλογούντα αναδρομικά από το 2017 σε όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, είτε προσέφυγαν στη δικαιοσύνη είτε όχι, απαλλάσσοντας και τα δικαστήρια από τον φόρτο της εκδίκασης περιττών προσφυγών.

  • Καλούμε τα Πανεπιστήμια που θα κληθούν να καταβάλουν τα τελικώς καταλογισθέντα ποσά να μην κωλυσιεργούν και να μη ζητούν, μέσω των νομικών εκπροσώπων τους, αναβολή στην εκδίκαση των προσφυγών που de facto πρόκειται να έχουν θετική έκβαση για τα ενάγοντα μέλη ΔΕΠ. Αντιθέτως, οι Διοικήσεις των Πανεπιστημίων πρέπει να ζητήσουν από τις αρμόδιες Υπηρεσίες των Ιδρυμάτων τους να προχωρήσουν στον έγκαιρο και ακριβή υπολογισμό των αναλογούντων αναδρομικών ποσών.

  • Προτρέπουμε την ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ και τους Συλλόγους να αναθέσουν σε νομικούς την επεξεργασία ενδικοφανών προσφυγών, και μετέπειτα προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια, για να επιστραφεί εντόκως και η καταβληθείσα εισφορά αλληλεγγύης για τα έτη 2020 και 2021, η οποία είχε καταργηθεί στον ιδιωτικό τομέα γι’ αυτά τα έτη, στη βάση α) της παραβίασης της ισότητας στα δημόσια βάρη και της απαγόρευσης των διακρίσεων, β) της παραβίασης της αρχής αναλογικότητας με τη διατήρηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους και γ) της αυθαίρετης εξομοίωσης των μελών ΔΕΠ – δημοσίων λειτουργών με τους δημοσίους υπαλλήλους (αντίστοιχες προσφυγές έχουν κατατεθεί από τους δικαστικούς λειτουργούς της χώρας).

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

γιατροί, νοσοκόμοι, υγεία
Από σήμερα: Πανελλαδική 48ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία
Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη από εργαζόμενους σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Από σήμερα: Πανελλαδική 48ωρη απεργία γιατρών και εργαζομένων στα νοσοκομεία
ekpaideutikoi_anaplirotes_kathigites
Νέοι αναπληρωτές: Αύριο η Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων - Οδηγίες και δικαιολογητικά
Προθεσμία ανάληψης υπηρεσίας στις σχολικές μονάδες από τη Δευτέρα 4 έως και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023
Νέοι αναπληρωτές: Αύριο η Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων - Οδηγίες και δικαιολογητικά