ste-sumboulio-epikrateias
Η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην απορρέουσα από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, καθώς και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Αντισυνταγματικές έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις σχετικές διατάξεις του νόμου 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε νέο μισθολόγιο (βασικός μισθός και επιδόματα) των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δηλαδή των καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών, κ.λπ.

Σύμφωνα με τις υπ΄ αριθμ. 1911-1912/2022 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην απορρέουσα από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, καθώς και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Αναλυτικότερα, από την Ολομέλεια του ΣτΕ κρίθηκε ότι ο νομοθέτης με το νόμο 4472/2017 επεδίωξε τον αριθμητικό περιορισμό των ειδικών μισθολογίων, όχι καταργώντας κάποια από αυτά, αλλά συνενώνοντας τα υφιστάμενα ειδικά μισθολόγια που, κατά την κρίση του, είχαν «ομοειδές αντικείμενο».

Όμως, προσθέτει το ΣτΕ, η συνένωση αυτή των μισθολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τα μέλη του ΔΕΠ των ΑΕΙ, με εκείνες που αφορούν άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ακαδημαϊκή ελευθερία, αυτοδιοίκητο ΑΕΙ), οι οποίες δικαιολογούν την εφαρμογή τής απορρέουσας από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχής της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των μελών του ΔΕΠ των ΑΕΙ, συνεπάγεται παραβίαση της αρχής αυτής, κατέληξε το ΣτΕ.

Τέλος, η Ολομέλεια αφού στάθμισε το δημόσιο συμφέρον, έκρινε ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας του νόμου επέρχονται από τον χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, δηλαδή δεν έχει η απόφαση αναδρομική ισχύ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

συνταξιούχοι
Συντάξεις: Στον «τοίχο» χιλιάδες εκπαιδευτικοί λόγω του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών
Κραυγή αγωνίας για την οικονομική εξόντωση εκπαιδευτικών που δεν υπέβαλαν αίτηση έως το 2016
Συντάξεις: Στον «τοίχο» χιλιάδες εκπαιδευτικοί λόγω του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών
σειρήνες πολέμου
Κύπρος: Οδηγίες στα σχολεία για όταν χτυπούν οι σειρήνες πολέμου
Το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου εξέδωσε έγγραφο με οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία, σε περίπτωση επίθεσης
Κύπρος: Οδηγίες στα σχολεία για όταν χτυπούν οι σειρήνες πολέμου
Συνταξιούχους υπολογίζει ευρώ σε χαρτονομίσματα με κομπιουτεράκι
Πώς η αργία της 25ης Μαρτίου αλλάζει τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Απριλίου
Η μετατόπιση αυτή οφείλεται στον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, η οποία φέτος συμπίπτει με τις ημέρες που παραδοσιακά ξεκινούν οι...
Πώς η αργία της 25ης Μαρτίου αλλάζει τις ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Απριλίου