INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
«Η αστυνομία αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης»

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας με επιστολή της προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου,, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Προοδευτιυποδεικνύει και υπενθυμίζει στους εκπαιδευτικούς τα καθήκοντά τουςκή Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ).

Σύμφωνα με την ΠΕΚ, «εφιστούν την προσοχή των εκπαιδευτικών και τους επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 36 της ανωτέρω απόφασης «οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ότι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους».

Η ΠΕΚ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αστυνομία, μέσω της επιστολής αυτής, αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά.

Στη συνέχεια, υπογραμμίζει ότι «εάν η εργαλειοποίηση της αστυνομίας αποτελεί πολιτική επιλογή, τότε πρόκειται για επιλογή που δεν στρέφεται μόνον εναντίον των εκπαιδευτικών, αλλά και εναντίον της λειτουργίας του σχολείου την οποία υπονομεύει».

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Χαρά Κεφαλίδου, ζητά από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο να λάβουν υπόψη τα έγγραφα και την ανακοίνωση προκειμένου να διαφυλαχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Η αναφορά

Αναλυτικά, η αναφορά της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου:

«Η Αστυνομία σε ρόλο επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης»

Σε καταγγελία προέβη η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) για «εργαλειοποίηση» της αστυνομίας από την κυβέρνηση, προκειμένου να επιδείξει -καθαρά επικοινωνιακό- έργο σχετικά με την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΕΚ, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορινθίας με επιστολή της προς τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορίνθου, με την υπόδειξη «Για το παρόν να ενημερωθεί το σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των σχολικών μονάδων που υπάγονται στη διεύθυνσή σας», υποδεικνύει και υπενθυμίζει στους εκπαιδευτικούς τα καθήκοντά τους.

Με αναφορά σε διάφορες διατάξεις νόμων του Ποινικού Κώδικα και στην Υπουργική Απόφαση με αρ. πρωτ. Φ/353/1/324/105657/Δ1/08-01-2002 ΥΠ.Ε.Π.Θ. (ΦΕΚ Β’ 1340/16.10.2002) “Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων των προϊσταμένων των περιφερικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων», εφιστούν την προσοχή των εκπαιδευτικών και τους επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 36 της ανωτέρω απόφασης «οι εκπαιδευτικοί που αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ότι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους».

Συγκεκριμένα, τους επισημαίνουν ότι : «Από τα ανωτέρω προκύπτει ανεπιφύλακτα το ενδεχόμενο επί ποινικών αδικημάτων που λαμβάνουν χώρα εντός σχολικών μονάδων, κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους, με δράστες μαθητές, να σχηματιστεί δικογραφία, να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών».

Κατόπιν των επισημάνσεων αυτών, η Αστυνομική Διεύθυνση Κορίνθου, εφιστά την προσοχή στους εκπαιδευτικούς για την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων τους και τους τονίζει ότι «ευελπιστεί στην επαγρύπνησή τους και την άμεση ενημέρωση της Αστυνομίας στο τηλέφωνο “100” για την καλύτερη πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της παραβατικότητας μαθητών εντός των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας μας».

Η ΠΕΚ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι η αστυνομία, μέσω της επιστολής αυτής, αναγορεύεται σε επόπτη της λειτουργίας των διοικητικών αρχών της εκπαίδευσης, τις υπερβαίνει και τις υποκαθιστά. Το μείζον πρόβλημα της βίας στα σχολεία, για την αστυνομία, γίνεται δευτερεύον και οι «συνήθεις ύποπτοι» εκπαιδευτικοί υποδεικνύονται, για μία ακόμη φορά, ως υπόλογοι και πιθανότατα ένοχοι.

Κλείνοντας την επιστολή της η ΠΕΚ, σημειώνει ότι: «εάν η εργαλειοποίηση της αστυνομίας αποτελεί πολιτική επιλογή, τότε πρόκειται για επιλογή που δεν στρέφεται μόνον εναντίον των εκπαιδευτικών, αλλά και εναντίον της λειτουργίας του σχολείου την οποία υπονομεύει» και προτείνει «την άμεση ανάγκη δημιουργίας δομών για την παρακολούθηση και καταγραφή των φαινομένων σχολικής βίας, και τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή τους, παράλληλα με τη διαφύλαξη της λειτουργίας του σχολείου και των ίδιων των εκπαιδευτικών που βιώνουν εγκατάλειψη και έλλειμμα υποστήριξης από την πολιτική ηγεσία.».

Σας επισυνάπτω την ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών (ΠΕΚ) και το με αρ. πρωτ. 1016/7/109/4-1-2023 έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθου, ζητώντας να τα λάβετε υπόψη, προκειμένου να διαφυλαχθεί η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.

Η αναφέρουσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια - Ο προγραμματισμός

Προκηρύξεις Εκπαιδευτικών: Προλάβετε 11 μόρια ΠΡΙΝ τις ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΑΙΤΗΣΕΙΣ στον ΟΠΣΥΔ

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής του Παν.Πατρών με μόνο 12 ευρώ το μήνα

Παν.Πατρών: Υποτροφίες σε Μεταπτυχιακά Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής - Αιτήσεις μέσω alfavita.gr

ΑΣΕΠ - Προλάβετε προκηρύξεις: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

Απαραίτητο τυπικό προσόν ECDL - Πιστοποίηση Υπολογιστών μόνο με 100 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΒΑΝΑ
Είναι η Βάνα Νικολαΐδου Κυριανίδου το ακαδημαϊκό "ανάλογο" του Άρη Πορτοσάλτε;
Οι φοιτητές αντιπαρατίθενται με τα πενιχρά τους μέσα, η υβρίστρια- καθηγήτρια χέρι-χέρι  με το γνωστό πολιτικό και μηντιακό σύστημα στο οποίο...
Είναι η Βάνα Νικολαΐδου Κυριανίδου το ακαδημαϊκό "ανάλογο" του Άρη Πορτοσάλτε;