ΚΕΡΑΜΕΩΣ
Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο Παιδείας με ποιον τρόπο θα καλύψει αυτά τα κενά, εάν δεν γίνουν εκ νέου διορισμοί εκπαιδευτικών; Θα τα καλύψει με προσλήψεις αναπληρωτών; Εάν την τρέχουσα σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν φτάσει στις 45.000, τότε πού θα φτάσουν την επόμενη σχολική χρονιά;

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις προσλήψεις και τους διορισμούς εκπαιδευτικών τη νέα σχολική χρονιά (2023/24). 

Πραγματικά τις τελευταίες ημέρες τόσο η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως όσο και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή και ο Γ.Γ του ΥΠΑΙΘ Αλέξανδρος Κόπτσης παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν θα πραγματοποιηθούν νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023, είτε αποφεύγουν να απαντήσουν είτε απαντούν με τη γλώσσα του Μαντείου των Δελφών. Κοντολογίς, αποφεύγουν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση και αντί να καταθέσουν τα μελλοντικά σχέδια και τις προθέσεις του Υπουργείου, σχετικά με αυτό το ζήτημα, προβαίνουν σε απαρίθμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης και επαναλαμβάνουν τον αριθμό των διορισμών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Στη συνάντηση (16/1) της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ) με τον Αλέξανδρο Κόπτση για τα τρέχοντα ζητήματα της εκπαίδευσης οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών το 2023 δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε και αποκλείστηκαν.

Λίγες μέρες πριν η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή μιλώντας στο Mega και σε ερώτηση του δημοσιογράφου είπε ότι  «οι μόνιμοι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα ξεκινήσουν, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν, γιατί είναι εκλογική χρονιά και υπάρχουν συνταγματικές απαγορεύσεις και περιορισμοί».

Στις αρχές του Ιανουαρίου η υπουργός Παιδείας  Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο Mega, σε ερώτηση για πότε θα γίνουν οι επόμενοι διορισμοί εκπαιδευτικών είπε πως φέτος λόγω εκλογών δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ωστόσο οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα γίνουν κανονικά. 

«Φέτος θα συμπέσουν με τις εκλογές, θα γίνουν προσλήψεις κανονικά αλλά ο στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας με το υπουργείο Εσωτερικών και να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του αναπληρωτή και να πάμε στο καθεστώς του μόνιμου εκπαιδευτικού» προσέθεσε, σημειώνοντας μετά από μετά από 12 χρόνια, έχουν διοριστεί 25.000 εκπαιδευτικοί.

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα.

  1. Ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί την τρέχουσα σχολική χρονιά (2022/23) ανέρχεται στις 45.000 με αποτέλεσμα τη σχολική χρονιά που έρχεται (2023/24) να παρουσιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων από τη μεταπολίτευση και μετά καθώς θα κυμαίνεται περίπου στις 50.000 (μαζί με τα κενά που θα αφήσουν οι εκπαιδευτικοί που  αναμένεται να παραιτηθούν λόγω συνταξιοδότησης)! Εδώ προκύπτει ο πρώτο βασικό ερώτημα: Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο Παιδείας με ποιον τρόπο θα καλύψει αυτά τα κενά, εάν δεν γίνουν εκ νέου διορισμοί εκπαιδευτικών; Θα τα καλύψει με προσλήψεις αναπληρωτών; Εάν την τρέχουσα σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν φτάσει στις 45.000, τότε πού θα φτάσουν την επόμενη σχολική χρονιά;
  2. Ήδη το επόμενο χρονικό διάστημα (τέλος του Ιανουαρίου) ανοίγουν οι Πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης και θα κληθούν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί να καταθέσουν τα «χαρτιά» τους (μεταπτυχιακά, σεμινάρια ΑΕΙ, πιστοποιήσεις) για τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν φέτος στη δημόσια εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι από τους νέους αυτούς πίνακες κατάταξης θα προσληφθούν οι αναπληρωτές γενικής παιδείας στα σχολεία όλης της χώρας τις δυο επόμενες σχολικές χρονιές (2023/24 και 2024/25), αφού οι υφιστάμενοι πίνακες ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Και για να έρθουμε στο κεντρικό ζήτημα των διορισμών. Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν οι εκλογές στο θέμα των διορισμών εκπαιδευτικών καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί (και οι δυο γύροι) είτε εντός του Απριλίου - Μαϊου, είτε εντός του Μαϊου – αρχών Ιουλίου. Ακόμη και στη δεύτερη περίπτωση, καθώς απαιτούνται 4 εβδομάδες μετά το τέλος των εκλογών για να ξανακινηθούν οι διαδικασίες διορισμών, πάλι υπάρχει χρόνος για να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο. Και λέμε ότι υπάρχει χρόνος να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο καθώς οι υπάρχοντες πίνακες (του 2019) ισχύουν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Άρα ο μόνος λόγος να μην πραγματοποιηθούν θα συνδέεται αποκλειστικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην κάνει διορισμούς. Να σημειώσουμε βέβαια ότι κάποιοι θεωρούν ότι το ζήτημα των διορισμών χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης στο γήπεδο του προεκλογικού αγώνα. Κοντολογίς «εάν μας βγάλετε ξανά κυβέρνηση στο δεύτερο γύρο και δεν πάμε σε περιπέτειες τρίτου γύρου τότε θα γίνουν διορισμοί».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσοχή! Σβήστε αμέσως αυτές τις εφαρμογές από το κινητό σας

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 4/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πανεπιστήμιο αιγαιου
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Καθηγητές και εργαζόμενοι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων
Παν.Αιγαίου: Απάντηση στα προβλήματα του δημόσιου Πανεπιστημίου ΔΕΝ είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν αναβαθμίστηκαν τα δημόσια σχολεία,...
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Καθηγητές και εργαζόμενοι εναντίον των ιδιωτικών πανεπιστημίων